articole | comentarii
21Nov

Zacusca de vinete si ardei capia

3 comentarii pana acum

Zacusca de vinete si ardei capia

Zacusca mi-a placut de cand ma stiu, iar o iarna in care nu mananc o felie de paine cu zacusca nu este o iarna “normala”. Daca cumva n-am reusit sa fac macar o portie de zacusca atunci cumpar un borcan si macar imi imaginez ca mananc o zacusca buna, desi cea din comert nu s-a apropiat niciodata de gustul celei facute in casa.

Avem nevoie de: 5 kg vinete, 10 kg ardei capia, 2 kg ceapa, 1,5 kg morcovi, 1 l ulei, 2 l suc de rosii, sare, piper.

Daca coaceti vinetele si ardeii kapia la foc de lemne zacusca va avea un gust cu adevarat deosebit. Noi asa le-am copt intr-o zi frumoasa de septembrie.

Zacusca de vinete si ardei capia

Vinetele coapte asteptau sa fie curatate.

Zacusca de vinete si ardei capia

Maria nu putea sa lipseasca din peisaj, asa ca toboganul i-a acaparat atentia cat timp noi eram foarte ocupati cu gratarul plin de legume.

Zacusca de vinete si ardei capia

Ardeii capia isi asteptau cuminti randul la gratar.

Zacusca de vinete si ardei capia

Zacusca de vinete si ardei capia

Dupa ce vinetele si ardeii capia sunt curatati putem sa ne apucam de prepararea zacustei. Mai intai punem ceapa tocata sa se caleasca usor in ulei. Cand ceapa s-a inmuiat adaugam si morcovul dat pe razatoarea mica.

Zacusca de vinete si ardei capia

Lasam ceapa si morcovul sa se caleasca aproximativ 15 minute, dupa care adaugam vinetele si ardeii capia. Noi obisnuim sa taiem vinetele si ardeii capia cu cutitul, insa se pot da si prin masina de tocat.

Zacusca de vinete si ardei capia

Adaugam si sucul de rosii, sarea si piperul. Zacusca se tine pe foc (amestecand din cand in cand) aproximativ doua ore sau pana cand iese uleiul deasupra.

Zacusca de vinete si ardei capia

Borcanele spalate puse la scurs asteptau sa fie umplute.

Zacusca de vinete si ardei capia

Umplem borcanele cu zacusca si dupa aceea le fierbem 20 de minute la bain-marie, pentru a fi siguri ca rezista un timp indelungat.

Zacusca de vinete si ardei capia

Dupa ce  scoatem borcanele de la bain-marie le invelim cu o patura si pot sta acoperite chiar si doua zile (pana se racesc).

Zacusca de vinete si ardei capia

Acum nu mai ramane decat sa le aranjati in camara.

Categorii: De-ale gurii


Duminica, Noiembrie 21st, 2010 la 7:27 pm si este adaugat la De-ale gurii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

3 Responses to “Zacusca de vinete si ardei capia”

  1. 1
    vavaly Says:

    Tot ce faci tu de ale bucatariei e nemaipomenit. Borcanele astea de zacusca parca abia asteapta iarna si guile flamande sa le goleasca. Felicitari.
    PS : am vazut ca numai scrii intamplari cu fetita ta. Rasfoind odata am inteles ca te-ai mutat pe alt blog dar n-am mai gasit pe unde. Tare mi-ar place sa mai citesc despre voi. Mai deseneaza asa frumos Maria? De curand am descoperit ca si baietelul meu de 2 ani are talent la desen si as fi vrut sa stiu cum a evoluat talentul Mariei. Iti doresc succes in continuare.

  2. 2
    Mirela Says:

    Vavaly, multumesc mult de aprecieri. Nu m-am mutat niciodata pe alt blog, aici este locul meu de suflet. Maria este foarte bine, deseneaza si picteaza cu spor si chiar am facut o mapa intreaga cu operele ei de arta.

  3. 3
    centrale lemne Says:

    Niste vinete coapte pe soba cu lemne…:)

Leave a Reply