articole | comentarii
30Mar

Tort diplomat cu portocale

8 comentarii pana acum

Va spuneam ca a fost ziua fratelui meu, Florin. Pentru ca ciocolata nu este in topul preferintelor lui, am facut un tort diplomat cu portocale. A fost exact pe gustul lui. Sa stiti ca nu este deloc greu de preparat.

Ingrediente: 250g zahar, 250ml lapte, 4 oua, 400g frisca, 4-5 portocale, 5 lingurite gelatina, zahar vanilat.

Se mai face si un mic blat de tort din 3 oua, 3 linguri zahar si 3 linguri faina, un varf de lingurita de amoniac stins cu zeama de lamaie. Acest blat se taie pe din doua.

Mod de preparare: zaharul se freaca cu 4 galbenusuri pana se face spuma, se adauga coaja rasa de la 4 portocale si se amesteca bine cu o lingura de lemn.

Punem gelatina in lapte si o lasam 10 minute sa se dizolve. Peste lapte adugam zaharul frecat cu galbenusurile. Se amesteca bine si-l punem pe foc mic sa se ingroase, dar cu grija sa nu se prinda de vas. Se tine pe foc doar cat sa dea cateva clocote, pentru ca altfel gelatina se poate distruge. Compozitia rezultata se lasa la racit si dupa aceea adaugam 400g frisca batuta bine si albusurile spuma.

Se tapeteaza o cratita de 4l cu folie de plastic sau hartie cerata. Portocalele se curata de coaja pana la zeama si se taie rondele foarte subtiri si jumatati de rondele. Feliile rotunde de portocale tapeteaza simetric fundul vasului, iar jumatatile tapeteaza peretii vasului.

Peste portocale se toarna jumatate din compozitia de sarlota, se pune o jumatate din blatul facut la inceput, dupa aceea sarlota ramasa, iar ultimul se pune blatul ramas.

Se preseaza usor si se pune la rece. Tortul se rastoarna pe un platou a doua zi.

Aveti grija ce lumanari puneti pe tort. Noi am cumparat din cele care se reaprind singure dupa ce le stingi si am reusit sa umplem tortul de funingine.

Categorii: Dulcegarii


Duminica, Martie 30th, 2008 la 4:19 pm si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

8 Responses to “Tort diplomat cu portocale”

  1. 1
    Laura Sava Says:

    Mirela draga, ti-a iesit minunat tortul!!! 🙂
    Ce frumos se vad feliile de portocala…
    Ma crezi ca eu n-am facut niciodata diplomat? :))

    …transmite-i Florinului tau 😛 …multa sanatate si impliniri pe toate planurile! …te cred si eu ca a fost incantat de tort :))
    Felicitari pentru creatia ta culinara 🙂

    P.S. si noi ne-am “distrat”, la ziua lui Bogdi, cu lumanari din astea ce se tot reaprindeau… la inceput ni s-au parut amuzante dar dupa un timp, nu :))

  2. 2
    Mirela Says:

    Laura, sa stii ca nu este numai frumos. Este si foarte bun. Iti multumesc pentru urari. Am vazut niste saratele la tine pe care cred ca o sa le incerc in curand, ca prea aratau bine.

  3. 3
    Mokika Says:

    Draga Mirela,

    Nu ma voi putea abtine si voi incerca diplomatul tau. Nici eu nu am facut pana acum acest tort dat tu mai convins! Cat despre saratelele Laurei, ies ffffff bune! Le-am facut eu si am mancat de am rupt!

  4. 4
    Mirela Says:

    Sa stii ca este foarte bun tortul diplomat. Cred ca daca in locul blatului pui piscoturi de sampanie iese si mai bun. Vreau sa fac si eu saratelele alea, ca prea le laudati toate. Sa stii ca prajitura aia cu nuca de la Laura, care am facut-o si eu, este grozava.

  5. 5
    mirela Says:

    Felicitari! Arata minunat si sunt sigura ca a fost bun, eu am incercat cu piscoturi de sampanie.
    Craciun plin de bucurii!!!

  6. 6
    Mirela Says:

    Mirela, multumim frumos! Si noi iti dorim un Craciun Fericit!

  7. 7
    madlene Says:

    Este foarte frumos tortul tau si banuiesc ca este si incredibil de gustos. Am facut si eu anul acesta,la sarbatorile de iarna pentru prima data DIPLOMAT, pe care il ador, dar…am pus prea multe fructe si nu a iesit foarte legat, nu se “ruina” felia dar nici prea ferma nu statea. In fine…a iesit super bun, oricum tot ce contine fructe este grozav(asta este parerea mea)care bineanteles nu coincide cu a mamei mele(dna. Florescu).Oricum voiam sa spun ca trebuie foarte bine corelata cantitatea de gelatina cu cea de compozitie(incluzand fructele)pentru ca riscati sa aveti aceeasi problema ca a lui “stan patitul”(eu). Bafta la facut prajituri frumoase si gustoase.

  8. 8
    Mirela Says:

    Madlene, si eu sunt mare fan torturi diplomat cu multe fructe, dar ai punctat bine faptul ca trebuie corelata foarte bine cantitatea de gelatina cu cea de compozitie. Prea putina gelatina poate duce la ruinarea retetei.

Leave a Reply