articole | comentarii
24Mar

Tort de bezea

25 comentarii pana acum

Cred ca este unul din cele mai bune torturi cu ciocolata mancat de mine. Este destul de greu de facut, sau mai bine spus necesita un timp mare de preparare, dar rezultatul te face sa uiti cat ai muncit la el.

Tort de bezea

Pentru blat avem nevoie de: 10 albusuri, 500g zahar, zahar vanilat.

Albusurile se bat spuma cu 2 linguri de apa rece. Se adauga zaharul treptat si se bate pana se face bezea. Se imparte bezeaua in 4 parti.

Tort de bezea

Se coc foi pe fundul unei forme rotunde. Peste forma se pune hartie de copt unsa bine cu ulei sau unt pe ambele parti.

Tort de bezea

Se pun la copt la foc iute la inceput si apoi la foc domol pana se rumenesc bine. Se stinge focul si se mai lasa 10 minute in cuptor.

Tort de bezea

Asa arata una din foile de bezea dupa ce s-a copt.

Tort de bezea

Pentru crema avem nevoie de: o cana si jumatate de zahar, 5 linguri cacao, 2 pachete unt 80% grasime, 3 linguri faina, 10 galbenusuri, 2-3 oua intregi.

Se amesteca zaharul cu cacaoa, se adauga galbenusurile, 2-3 oua si faina si se fierbe compozitia la foc domol amestecandu-se bine. Se tine pe foc pana se ingroasa.

Tort de bezea

Separat se freaca untul pana iese apa din el.

Tort de bezea

Cand crema fiarta s-a racit se adauga treptat peste unt si se amesteca pana la omogenizare.

una din foile de bezea

Ce frumoase sunt blaturile de bezea!

Tort de bezea

Se coace separat si un mic blat din 2-3 oua, 2-3 linguri de faina, 2-3 linguri zahar. Acest blat va fi baza tortului si se va insiropa bine.

Tort de bezea

Peste el urmeaza pe rand straturi de crema, bezea, etc.

Tort de bezea

Ultimul strat este de crema de ciocolata.

Tort de bezea

Vazut mai de aproape.

Tort de bezea

Ornat gata si numa’ bun de mancat. Se poate orna cu krantz.

Tort de bezea

A fost un adevarat deliciu.

Tort de bezea

Sa-l savurati sanatosi!

Categorii: Dulcegarii


Marti, Martie 24th, 2009 la 6:47 pm si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

25 Responses to “Tort de bezea”

Pagini: « 1 [2] Show All

  1. 21
    Lucille Says:

    Buna. Am incercat de nenumarate ori sa fac acest blat de bezea din diverse retete. Ultimul era cu cream de tartar in compozitie si copt la 225F pentru o ora. Arata bine alb, dar nu copt. As dori daca se poate sa ma indrumati la ce temperatura trebuie copt blatul si cit trebuie sa stea in cuptor. Trebuie sa reusesc si eu o data. Va multumesc anticipat.

  2. 22
    Lucille Says:

    Felia de tort prezentata la sfirsitul retetei are blaturile cu piscoturi?

  3. 23
    Mirela Says:

    Lucille, daca ai sti cat de mult vreau sa te lamuresc, insa nu stiu daca o sa reusesc. Eu nu am un cuptor electric si niciodata nu stiu la ce temperatura se coc prajiturile mele. Pot sa-ti spun insa ca la inceput trebuie sa fie vreo 200 grade Celsius (pentru cel mult 10 minute), dupa care se reduce temperatura la minim si se mai coace asa pana ce blatul se rumeneste frumos. Mamele noastre cand faceau blaturile acestea de bezea le coceau cu usa de la aragaz intredeschisa, iar un blat ajungea sa stea si cate o ora in cuptor. Tocmai de aceea era un tort foarte greu de facut.
    Felia de tort prezentata la final nu are blaturile din piscoturi. Chiar m-am mirat ca te-ai gandit la piscoturi, dar dupa ce m-am uitat din nou la poza am vazut ca intr-adevar seamana cu niste piscoturi rotunjirile acelea din centrul blaturilor. Tortul este numai cu blaturi din bezea, singurul blat de alt tip fiind cel de la baza.
    Sper ca te-am lamurit macar partial.

  4. 24
    Fustita Albastra Says:

    Buna,

    Arata superb, dar spune-mi te rog blaturile le-ai copt pe toate odata, puse unul peste altul?

    Astept raspunsul tau.

    Multumesc.

  5. 25
    Mirela Says:

    Fustita Albastra, blaturile le-am copt separat. In nici un caz nu se coc suprapuse. Poate doar daca ai un cuptor mai mare sa pui cate doua odata, dar unul langa altul pe acelasi nivel al cuptorului.

Pagini: « 1 [2] Show All

Leave a Reply