articole | comentarii
10Dec

Tort cu nuca si ciocolata

0 Comentarii

Daca vreti sa savurati un tort de ciocolata care miroase grozav a rom si nuca prajita, sigur asta e cea mai buna reteta. Eu una salivam de fiecare data cand deschideam frigiderul si pentru asta vreau sa-i multumesc colegei mele de liceu Ionela Enache, cea care mi-a dat aceasta reteta super-extra-mega delicioasa.

Pentru blat avem nevoie de: 6 oua, 6 linguri ulei, 250 g zahar, 160 g faina, 50 g cacao, 1 praf de copt (optional).

Crema ganache: 400 ml frisca lichida (indulcita), 400 g ciocolata (jumatate cu lapte si jumatate amaruie), esenta de rom.

Sirop: 500 ml apa, 4-5 linguri zahar, 4-5 linguri tarie (whisky) sau 1 fiola esenta de rom.

Nuca: 200 g prajita si maruntita.

Prima data preparam crema ganache pentru a folosi cat mai eficient timpul. Punem frisca intr-o craticioara la foc mic, impreuna cu ciocolata rupta in bucati. Se tine pe foc pana se topeste ciocolata, amestecand mereu ca sa nu se lipeasca si avand grija sa nu fiarba. In mod normal aceasta crema ar trebui facuta la bain-marie, dar cum traim in secolul vitezei …

Se lasa la racit in frigider 2-3 ore si inainte de folosire se mixeaza si se adauga esenta de rom.

Asa arata crema ganache dupa ce ciocolata s-a topit in frisca lichida.

Cat timp crema ganache sta la racit noi avem timp destul pentru a ne ocupa de blat, sirop si nuca. Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si se bate in continuare, urmeaza galbenusurile, uleiul, iar faina si cacaoa se pun la urma trecandu-le printr-o sita.

Se amesteca usor de jos in sus pentru a se incorpora toate ingredientele.

Ungem cu unt o tava cu diametrul 24-26 cm si punem blatul la copt in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 40-60 minute la foc mediu.

Imi place mult tava mea pentru blaturi de tort pentru ca tot ce fac in ea se dezlipeste asa de frumos. Pana si cele mai dificile aluaturi nu raman lipite cu indaratnicie de fundul tavii, asa cum patesc cu alte ustensile din bucatarie. Dupa ce blatul s-a racit, se taie in 3 felii.

Siropul este gata si el numaidecat. Apa se pune la fiert cu zaharul, iar dupa ce zaharul s-a dizolvat complet putem opri focul, adaugam taria sau esenta de rom. Se pune la racit.

Nuca o punem la prajit in cuptor, iar dupa ce este gata si s-a mai racit putem sa o macinam, nu foarte fin insa. O alta varianta ar fi prajirea nucii intr-o tigaie de teflon pe foc.

,

Asamblarea este in felul urmator: blat, sirop, crema, nuca. Repetam aceasta ordine de trei ori avand grija sa mai lasam o parte din crema pentru a imbraca partea de deasupra si peretii tortului si niste nuca macinata pentru presarat pe deasupra.

Se poate vedea cat de pufos este blatul, desi n-am pus praf de copt in compozitie.

Este un tort destul de mare, potrivit pentru sarbatorile pe care le asteptam cu nerabdare, mai ales daca avem casa plina de invitati.

Este o reteta de tort cu nuca si ciocolata care merita incercata. Vi-o recomand!

Categorii: Dulcegarii


Luni, Decembrie 10th, 2012 la 2:51 pm si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

Leave a Reply