articole | comentarii
11Mar

Tort cu frisca si crema de ciocolata

0 Comentarii

Se apropie ziua fratelui meu si anul asta nu ii voi face tort pentru ca este foarte departe de noi, insa vreau sa-l incant macar cu un tort virtual. Este genul de tort care stiu sigur ca-i place, asa ca merg la fix.

Pentru blat avem nevoie de: 8 oua mari, 240 g faina, 300 g zahar, 80 g unt topit. Am separat albusurile de galbenusuri si dupa aceea am mixat albusurile pana s-au facut spuma.

Am inceput sa adaug zaharul putin cate putin peste albusuri si am mixat bine pana am obtinut bezea. Peste bezea am adaugat galbenusurile unul cate unul amestecand in continuare cu mixerul.

Am adaugat treptat si faina amestecand cu lingura de jos in sus pentru a nu se lasa aluatul.

Am pus aluatul intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, iar deasupra am turnat untul topit.

Blatul l-am bagat in cuptorul preincalzit si l-am tinut la un foc mediu pana a trecut testul scobitorii si s-a rumenit frumos. L-am lasat deoparte sa se raceasca si separat m-am ocupat de frisca si crema de ciocolata.

Pentru frisca am folosit 600 g smantana, 130 g zahar pudra si o fiola esenta de rom. Am mixat smantana incetisor pana s-a transformat in frisca (nu trebuie sa mixati la viteza mare pentru ca se poate taia) si dupa aceea am inceput sa adaug treptat zaharul pudra si esenta de rom. Frisca am pus-o la rece ca sa pregatesc crema de ciocolata.

La crema de ciocolata avem nevoie de: 2 oua, 125 g zahar, 25 g cacao, 1/2 cescuta de apa, 1/2 cescuta cu zahar, 200 g unt, 2 fiole esenta de rom.

Cele 2 oua le-am pus la un loc cu 125 g zahar intr-o craticioara pe foc mic si am amestecat in permanenta pana ce amestecul s-a transformat intr-o ciulama groasa.

Cam asa trebuie sa arate la final.

Crema aceasta de oua se lasa la racit, iar intre timp intr-un ibric mai mic am pus la foc 25 g cacao, 1/2 cescuta de apa, 1/2 cescuta cu zahar. Am amestecat mereu si am lasat sa fiarba 3-4 minute pana s-a ingrosat. Se lasa sa se raceasca.

Intr-un vas separat am frecat cele 200 g de unt cu lingura de lemn pana ce untul s-a alifiat si a iesit apa (daca are ce sa iasa).

Peste acest unt alifiat am adaugat alternativ cate o lingura de crema de oua si cate o lingura din amestecul de cacao si zahar, amestecand foarte bine ca sa se incorporeze. La final am inglobat si cele 2 fiole de esenta de rom. Am pus crema de ciocolata la rece.

Tortul se poate face numai cu cele doua creme, insa eu am adaugat si o conserva mare de compot de piersici decojite, pe care le-am taiat cat mai subtire ca sa nu deformeze tortul.

Blatul l-am impartit in patru si am umplut tortul alternativ cu cele doua creme. Bineinteles ca fiecare foaie de blat am insiropat-o mai intai cu un sirop facut din apa si zahar dupa gust, putina zeama de lamaie si o fiola esenta de rom. Eu fac de obicei siropul mai acrisor ca sa contracareze zaharul din blat si creme.

Pe straturile cu frisca am pus si piersici, iar straturile cu crema de ciocolata le-am lasat simple.

Am imbracat tortul in crema de ciocolata si am presarat pe el fulgi de migdale. Pentru ca mi-a ramas frisca am mai facut si niste guguloaie de frisca din loc in loc.

Asa arata o felie generoasa. Este bun, este aromat si poti sa mananci o felie intreaga fara probleme pentru ca este un tort racoros desi este umplut cu frisca si crema de ciocolata.

Categorii: Dulcegarii


Duminica, Martie 11th, 2012 la 8:54 am si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

Leave a Reply