articole | comentarii
07May

Tort cu crema de lamaie

0 Comentarii

Daca va plac torturile cu crema racoroasa, atunci aceasta este reteta perfecta. Este un tort care nu este gretos de dulce, nu balteste siropul prin platou si nu e incarcat de creme prea dulci si grase. Noua ne-a placut asa de mult ca am executat vreo trei torturi in doua saptamani, dar cand Maria mi-a zis sa-i mai fac si alte prajituri mi-am dat seama ca am exagerat cu aceasta reteta. Asa fac mereu cand imi place mult o prajitura sau un tort. Il fac de multe ori si dupa aceea o perioada lunga uit complet de reteta respectiva.

La acest tort racoros am preferat sa fac doua blaturi. Unul simplu si unul de cacao.

La primul blat am folosit 3 oua, 3 linguri de zahar, 3 linguri faina si un zahar vanilat. Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul treptat, galbenusurile pe rand si apoi faina. Am pus aluatul intr-o forma unsa cu ulei si tapetata cu faina. Diametrul formei trebuie sa fie cam 20 cm.

Pentru al doilea blat am folosit 3 oua, 3 linguri de zahar, 2 linguri de faina si o lingura de cacao. Se prepara la fel ca si primul.

Blaturile se coc in cuptorul preincalzit la un foc mediu pana ce trec testul scobitorii. Cred ca dureaza 10-15 minute maxim pana cand sunt gata.

Dupa ce am copt blaturile preparam crema pentru care avem nevoie de: 500 ml lapte, o cana zahar, 4 linguri faina, un pachet de unt, coaja de la o lamaie, putina coaja de portocala, sucul de la o lamaie.

300 ml lapte se pun pe foc intr-un vas impreuna cu zaharul. Laptele ramas il amestecam cu faina avand grija sa nu se faca cocoloase. Cand laptele de pe foc incepe sa fiarba adaugam laptele amestecat cu faina. Amestecam in permanenta cu telul ca sa nu se lipeasca, iar cand vedem ca tot acest amestec s-a ingrosat bine adaugam si pachetul de unt. Mai tinem crema pe foc doar pana cand se topeste si untul si mai da in cateva clocote. Oprim focul si lasam crema la racit. Putem adauga coaja de lamaie si portocala cand crema este inca fierbinte, iar cand este calduta adaugam treptat sucul de lamaie. Daca simtiti ca mai este nevoie de suc de lamaie puteti sa mai completati cu sucul de la inca o jumatate de lamaie.

Punem crema pentru cel putin jumatate de ora la frigider ca sa se intareasca putin si sa nu curga dintre blaturi atunci cand montam tortul.

Blaturile se taie pe din doua, iar succesiunea lor este simpla. Blat alb, crema, blat cu cacao, iar crema si tot asa pana la ultimul blat pe care nu-l mai acoperim cu crema, ci cu o glazura super tare.

De curand am descoperit si eu glazurile de la Dr. Oetker. Le-am incercat pe toate. De data asta am folosit una simpla de ciocolata, insa merge foarte bine si varianta duo ciocolata alba si neagra. Este extrem de simplu de folosit. Doar pui pachetul sa stea cateva minute in apa fierbinte si este gata de folosit.

Dupa ce glazura s-a intins uniform deasupra tortului am aruncat repede o mana de fulgi de migdale. Glazura se intareste foarte rapid si nu s-ar mai fi prins fulgii de migdale de tort daca mai intarziam putin.

Pe lateral am ornat tortul cu fulgi de ciocolata neagra, dar pentru ca nu prea vroiau sa se lipeasca de tort am topit putina ciocolata neagra si am uns cu pensula inainte de a lipi fulgii.

Cred ca la decor am muncit mai mult ca la tot tortul, insa rezultatul a fost wow. Familia mi-a dat nota 10.

Categorii: Dulcegarii


Luni, Mai 7th, 2012 la 11:32 am si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

Leave a Reply