articole | comentarii
22Jun

Socata

6 comentarii pana acum

Socata

Cui nu-i place sa savureze un pahar rece de socata intr-o zi calda de iunie? Noi am savurat deja vreo 20 de litri, ca tare mult ne mai place.

Pentru o sarja de socata avem nevoie de: 5 litri de apa, 500 g zahar, sucul de la 3 lamai, 5-6 flori de soc si o faramita de drojdie (cat o moneda de 10 bani).

Florile de soc se curata de codite. Mie nu imi place sa pun la socata si coditele verzi, ci numai florile.

Socata

Socata

Punem apa cu zaharul la fiert si dupa ce au dat cateva clocote oprim focul si lasam vasul sa se racoreasca pentru vreo 10 minute si de abia acum adaugam florile de soc. Cand lichidul s-a racit aproape complet adaugam sucul de lamaie, drojdia si amestecam. Eu de obicei fierb socata seara si o las sa stea in vas pana a doua zi, cand o trag in sticle. Sticlele de socata trebuiesc pastrate neaparat la rece pentru a le opri fermentatia.

Socata

Este o bautura racoroasa si perfecta pentru lunile mai-iunie cand temperaturile de afara urca vertiginos.

Socata

Categorii: Dulcegarii


Marti, Iunie 22nd, 2010 la 8:55 pm si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

6 Responses to “Socata”

  1. 1
    simona Says:

    Vrem si noi socata. De unde ai luat florile de soc?

  2. 2
    Mirela Says:

    Simona, de obicei mergem si culegem undeva pe langa Mihail Kogalniceanu, insa florile stea sunt culese de mama de pe aici prin imprejurimi.

  3. 3
    florescu Says:

    BUNA DIMINEATA !
    M-am bucurat ca am gasit aici altfel de preparare a socatei.
    Trebuie sa recunosc atat florile cat si fructele sunt nu numai gustoase dar si sanatoase .
    Fac socata , sirop, serbet,pulbere de soc -din flori.
    Toamna-dulceata ,sirop, jeleu din fructe.
    Am cativa ani buni (10- 12)
    de cand folosesc fructele de soc in dulceturi,sirop,jeleu si sa stii ca ne ocoleste gripa tot de atatia ani .
    Dulceata este deosebit de frumoasa mai ales la decorarea prajiturilor,torturilor,cu frisca .

  4. 4
    Mirela Says:

    Doamna Florescu, eu n-am facut niciodata dulceata, sirop sau jeleu din fructe de soc, dar cred ca trebuie sa fie ceva deosebit.

  5. 5
    florescu Says:

    Dulceata siropul,jeleul din fructe de soc se face ca si dulceata,siropul,jeleul de afine .
    Numai ca acestea se consuma in cantitate mai mica, mai ales de catre copii.

  6. 6
    Socata cu miere | In Familie - Un blog cu si despre familie Says:

    […] ca de-abia astept postarile ei. De la ea am invatat cum sa fac o socata mult mai sanatoasa decat cea clasica pe care eu o stiam de atatia ani. Va recomand din suflet reteta aceasta de socata […]

Leave a Reply