articole | comentarii
17Sep

Sirop de zmeura

0 Comentarii

Am baut acum vreo doi ani un sirop de zmeura fenomenal la o prietena si de atunci de-abia asteptam sa fac si eu. Siropul de anul trecut a fost un fiasco total (trebuie sa recunosc ca n-am avut o reteta si l-am facut dupa capul meu), insa anul asta m-am inarmat cu vreo doua retete si in sfarsit am obtinut minunea.

Ca sa obtinem un sirop de zmeura autentic noi ne-am incolonat si in pas vioi am plecat pe munte la cules de zmeura. Anul acesta am avut noroc sa gasim tufele de zmeura pline, desi era deja luna august.

Ne-am luptat putin si cu furnicile, care erau de fapt niste mega-furnici. M-a intepat o ganganie de-asta si cateva ore m-a durut destul de tare, dar mai trebuie si unele sacrificii pana ajungi la zmeura.

Ia uitati ce tufe pline de zmeura. Era o placere sa culegi.

Bunica Florica a fost cea mai harnica. Ea a fost culegatoarea sefa, iar pana nu umpleam impreuna cate o galetusa cu zmeura nu ne lasam.

Toata aceasta zmeura proaspata si frumoasa trebuie zdrobita cu mana si dupa aceea stoarsa cu ajutorul unui tifon pentru a obtine zeama. Cred ca mult mai usor ar fi fost cu un storcator de fructe, insa eu nu l-am avut in acel moment.

 

Pentru siropul de zmeura avem nevoie de: 1 l zeama de zmeura, 1 kg zahar, 250 ml apa si zeama de la o jumatate de lamaie.

Zeama de zmeura, apa si zaharul se pun la fiert pe un foc mediu la inceput, iar cand zaharul s-a topit si amestecul a inceput sa fiarba, se da focul mic pentru 20-25 de minute pana obtinem un sirop de zmeura legat, dar nu prea gros. Cu cateva minute inainte de final se adauga si zeama de lamaie. Cand este gata se toarna fierbinte in sticle inchise ermetic.

Cand deschidem o sticla este bine sa o pastram la frigider pana se termina, pentru ca nu contine conservanti ca sa reziste prea mult la caldura.

Rezultatul este grozav. Un sirop atat de aromat numai bun de savurat cu apa minerala si cateva cuburi de gheata.

 

Categorii: Dulcegarii


Luni, Septembrie 17th, 2012 la 1:04 pm si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

Leave a Reply