articole | comentarii
04Dec

Sarailii

0 Comentarii

Mor de pofta acum cand scriu reteta pentru ca bineinteles, tava e goala demult. Sunt fan declarat baclavale si sarailii, dar sa fie facute in casa si nu din cele de cumparat care iti taie rasuflarea cu dulceata lor in exces. Mereu mi s-au parut extrem de greu de facut sarailiile, insa dupa ce am vazut-o pe nepoata mea Alexandra cum impletea la sarailii mi-am facut curaj si am incercat si eu, mai ales dupa ce reteta de baclavale o fac deja de ceva timp. Sarailiile pot fi si de post daca inlocuim untul din reteta cu margarina.

Avem nevoie de: 1-2 pachete foi de placinta foarte fine, aproximativ 600 g nuca macinata, 1/2 pachet unt topit, cateva batoane de scortisoara, 1,5 l apa, 750 g zahar, 1 lamaie taiata felii.

Se ia pe rand cate o foaie de placinta si se taie in doua. Restul foilor le pastram acoperite cu un servet putin umed ca sa nu se usuce excesiv inainte de a le folosi.

Se ia fiecare bucata de foaie taiata, se indoaie pe jumatate si se unge cu unt topit.

Pe una din laturi se pune nuca macinata.

Dupa care se ruleaza foaia si se obtine un rulou. Extremitatile ruloului se imping catre centru ca sa obtinem aspectul acela incretit al sarailiilor. Cel mai corect, aceasta operatiune se executa cu un betisor de frigaruie pus pe una din laturi astfel incat sa se ruleze foaia in jurul lui. Dupa ce foaia s-a rulat, se increteste si se scoate betisorul.

Se aseaza rulourile intr-o tava unsa cu unt, dupa care ungem cu unt si sarailiile. Tava plina ochi o dam la cuptor la un foc potrivit pentru aproximativ 30 de minute sau pana cand sarailiile se rumenesc frumos.

Cat de frumos arata tava cu sarailii dupa ce s-au copt. Iti vine sa le mananci din ochi …

Cat timp sarailiile stau la cuptor, noi ne ocupam de sirop. Punem cei 1,5 l de apa la fiert impreuna cu 750 g zahar si batoanele de scortisoara. Lasam siropul sa fiarba bine pana cand obtinem un sirop legat. Aproape de final punem si feliile de lamaie, care vor da o aroma deosebita sarailiilor.

La final nu mai trebuie decat sa turnam siropul peste tava de sarailii coapte. Este bine ca siropul sa fie fierbinte si sarailiile reci sau siropul rece si sarailiile fierbinti, insa in nici un caz nu trebuie turnat sirop fierbinte peste tava fierbinte pentru ca riscam sa se incruzeasca.

Acum este bine sa avem rabdare cateva ore pana cand se intrepatrund toate aromele si sarailiile si-au tras sirop, dupa aceea fie ce-o fi. Nu stiu cat rezista la voi o tava ca la noi e prapad.

Categorii: Dulcegarii


Marti, Decembrie 4th, 2012 la 10:55 am si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

Leave a Reply