articole | comentarii
12May

Reteta de paine de casa la aparat

80 comentarii pana acum

Flori pentru Dan

Pentru ca painea de casa are un real succes si mi-a adus o multime de sfaturi intr-ale prepararii ei, vreau sa postez ultima reteta primita. Dan m-a uimit de-a dreptul cu retetele lui de paine de casa pentru masina de facut paine. Iti multumesc din suflet Dan pentru rabdarea de a-mi descrie pe larg tot procesul prepararii. Florile sunt pentru tine.

PÂINE DE CASÃ
-(sã mã pomeniti)-

(cantitati valabile pentru masinile cu 2 palete si 1,5kg paine)

COMPOZITIE:
–    1 litru de fainã (se poate masura cu o galetusã de iaurt de 1kg), din care 1/3 – faina integrala (grâu, secara) si 2/3 faina de brutarie (tip 650) – se gãseste la supermarket-uri.
–    apa calduta 450ml
–    drojdie proaspãtã (1 cubulet ambalat argintiu sau ½ ambalat in hârtie galbenã sau verde)
–    50gr ulei
–    2 lingurite de zahãr
–    3 lingurite de sare (se masoarã cu lingurita masinii)
–    seminte – dupã preferintã (dovleac, floarea soarelui, susan, mac, arahide etc.) – eu pun cam ¾ de pahar, amestecate.
–    coriandru pisat 2 lingurite rase – diminueaza mirosul de drojdie.

PROCES TEHNOLOGIC :
1.    VARIANTA SIMPLÃ:
Se pun în ordine: uleiul, apa cãldutã, fãina, drojdia mãruntitã – peste ea zahãrul, sarea în coltul opus drojdiei.
Se porneste programul 1 cu optiunile anterioare “mare” si “închis la culoare”.
Dupã 10-15 minute se adaugã semintele.
Pâinea este gata dupã 3 ½ ore când vor trebui scoase paletele din pâine cu ajutorul unui obiect de lemn (pentru protejarea teflonului).

2.    VARIANTA ELABORATÃ:
Se pun în ordine: uleiul, apa cãlduþã, fãina, drojdia mãruntitã – peste ea zahãrul.
Se porneste programul 1 (nu conteazã optuinile)
Dupã 10 minute se adaugã sarea si semintele.
Dupã 35 minute masina terminã frãmântatul. Se apasã STOP.
Se scoate coca pe un fund de lemn pe care s-a presãrat fãinã integralã, se scot paletele din cocã, apoi se tãvãleste coca prin fãinã si se pune înapoi în tavã.
Se porneste programul 10 (coacere) pentru 1-1 ½ minute pentru a asigura caldura necesarã dospirii. Se repetã aceastã încãlzire peste 15-20 minute.
Dospirea dureazã între 35-50 minute, în functie de calitatea drojdiei, a fãinii, temperaturã etc. Dacã aluatul a depãsit tava cu 1-2 cm se poate trece la coacere – programul 10 (1 orã ).
Dupã preferintã, dupã 1 orã se poate da “STOP” apoi “START” pentru încã 20-30 minute pentru o coacere mai bunã (si o coajã mai groasã).
Dat fiind cã nu mai avem paletele de teflon în pâine, coca s-a lipit de cele 2 axe neteflonate. Situatia se rezolvã foarte usor. Înainte de a scoae pâinea din tavã, se culcã tava si se rotesc putin fluturasii de pe fundul tãvii, apoi pâinea iese usor din tavã.

Atentie la ultima parte (ambele variante) !!! – Masina si tava sunt foarte fierbinti !!!

Dat fiind cã aceastã pâine nu contine minunatele “E”-uri pentru pastrarea “prospetimii”, dar are ~1,4kg, se recomandã ca dupã racorire sã fie portionatã si pãstratã în congelator.

Sper din toatã inima cã am fost foarte explicit si nu am omis nimic important.
Pentru eventuale mici nelãmuriri nu ezitati: ddan59@yahoo.com
Continuare———–
PENTRU AVANSATI:

Dupã ce vã specializati în aceastã retetã, puteti înlocui semintele cu alte ingrediente:
–    mãsline rondele (în prealabil se lasã pe servetele sã se absoarbã umezeala)
–    ceapã (se caleste în putin ulei si se stoarce bine) – se adaugã mai spre sfârsitul frãmântãrii.
–    cartofi (fãcuti pireu inlocuiesc o parte din fãinã) sau tãiati cubulete si fierti pe jumãtate, bine scursi.
–    ardei (tãiati fâsii, eventual un pic cãliti)
–    brânzã (de vaci+sãratã amestecatã cu chimen si/sau seminte de marar) – la aceastã variantã am folosit numai fãinã albã si cantitate totala cam la 2/3, fiindca dospeste mai tare. Când se scoate coca de la frãmântat, se împarte în 2, se întind 2 foi pe care se pune brânza, se ruleazã, se rãsucesc cele 2 rulouri obinute, se pune in tavã  etc. Nu strica mai mult ulei, pentru fragezime.
N.B. In functie de marca masinii pot aparea diferente referitoare la nr. programului,

S-aveti pofta !

Categorii: Paine de casa


Marti, Mai 12th, 2009 la 9:14 pm si este adaugat la Paine de casa. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

80 Responses to “Reteta de paine de casa la aparat”

Pagini: « 1 2 3 [4] Show All

  1. 61
    Marcela Says:

    Am cumparat si eu o masina de paine Philips HD9040,fac paine aproape zilnic,depinde de ce pofte avem,iese super,dar am unele nelamuriri:cand se pot scoate paletele???eu dupa ce pun toate ingredientele nu o mai deschid si las paletutele acolo dar cand s-a copt o scot din tavita cu oarecare dificultate!!!Va multumesc din suflet si va pup !

  2. 62
    Uta-Burcea Dumitru Says:

    Dupa a doua framantare se pot scoate paletele si se lasa sa creasca Astfel painea ese foarte usor din tava

  3. 63
    Dan Says:

    MARCELA, daca citesti cu atentie reteta de la inceputul capitolului, la “Varianta elaborata” ai sa gasesti toate explicatiile in legatura cu problema pe care o ai tu. Am mai dat in timp si alte sfaturi privind painea care “se lasa” etc. Daci, practic nu mai folosesti programele masinii integral, ci dupa framantare o opresti, scoti paletele, ii dai forma. o pui la loc, o lasi sa creasca, apoi ii dai “coacere” etc. La sfarsitul coacerii scoti tava, o pui culcata pe o parte si rotesti un pic fluturasii de pe fundul tavii. Apoi painica va iesi foarte usor din tava si nici nu mai raman gauri mari in ea. Succes !

  4. 64
    Constantin Says:

    BUN GASIT,
    De peste trei ani am o masina de paine si prepar acest aliment pentru familie (4 persoane).
    Am folosit retetele existente la maualul masinii dar si altele culese din diverse publicatii, as vrea sa ma ajutati la lamurirea a doua probleme:
    – motivul pentru care painea este sfaramicioasa si cum se remediaza;
    – uneori painea are o tenta de mucegai a doua zi de la preparare, cunoasteti cauza si remediul?
    Va multumesc si promit ca in viitor discutam despre retete,
    Constantin

  5. 65
    Mirela Says:

    Constantin, eu trebuie sa recunosc ca nu am facut niciodata paine de casa la aparat. La aceasta reteta Dan este maestrul care i-a lamurit pe toti cei care au avut nedumeriri, insa as incerca sa-ti raspund si eu. S-ar putea ca reteta pe care tu o folosesti sa contina prea mult lichid. Incearca sa reduci cantitatea de lichid si vezi ce iese.

  6. 66
    GINA Says:

    Buna ziua,
    Ma numesc Gina am si eu o intrebare cu ce dau pe paine dupa ce o scot din cuptor sa fie moale .
    Am cumparat o masina de facut paine dupa ce am intrat pe blogul vostru.

  7. 67
    GINA Says:

    Apropo eu am gasit la metro ALASKA e super, cand am luat-o toata ziua am facut paine binenteles ca pe primele doua le-am stricat.
    Se gaseste paleta pt masina in cazul in care se strica?s-au cuva .
    O zi excelenta va doresc!

  8. 68
    Mirela Says:

    Gina, o tii invelita intr-u prosop.

  9. 69
    Dan Says:

    Gina. iti raspund la intrebarea cu piesele de schimb: din pacate si eu am folosit masinutele de paine pana cand s-a tocit teflonul de pe cuva si nu am gasit cuva de schimb, asa ca am cumparat a doua masina… Pentru aceasta insa, am apelat la service, unde am reusit sa-mi procur, contra cost o cuva de rezerva. Pentru cazul in care nu reusesti, iti dau o solutie: inainte sa pui aluatul la dospit (vezi varianta elaborata de la inceputul acestui capitol), unge cu putin ulei cuva acolo unde este sarit teflonul si atunci nu se va mai lipi. Fluturasii poti sa-i scoti dupa framantare si atunci scapi si de gaurile lasate de acestia in paine (tot varianta elaborata).
    Pentru o coaja mai moale, intr-adevar poti inveli painea intr-un servet, sau ca sa fie tare dar crocanta, poti pune ceva mai mult ulei in aluat (de preferat ulei de masline). Spor la treaba !

  10. 70
    alice Says:

    Buna ziua.Si bine v-am gasit.Am si eu o intrebare,pt cei care se pricep.Am cumparat o masina de paine zilele trecute,si am facut pt prima data,pe programul french,o paine absolut delicioasa,frumoasa,si foarte innalta.
    In ultimele 3 dati,desi reteta este aceeasi si masor ingredientele cu exactitate,painea mi se lasa foarte tare in mijloc,deci este foarte inestetica…in rest e coapta..
    Singura diferenta ar fi ca prima data am folosit lapte cumparat din magazin,iar ultimele 3 dati,lapte facut in casa din lapte praf…Stand acum si scriind mesajul,imi dau seama ca asta s-ar putea sa fie cauza.Dar in eventualitatea ca puteti sti si alte cauze,va rog sa-mi raspundeti.
    Astept cu nerabdare,si bineinteles ca maine mai incerc o data sa fac painea,de data aceasta cu lapte cumparat.

  11. 71
    alice Says:

    Va multumesc.

  12. 72
    Mirela Says:

    Alice, ai incercat inca o data cu lapte de cumparat? Sunt curioasa daca asta era cauza.

  13. 73
    alice Says:

    da,Mirela,am incercat si cu lapte de cumparat,inca 3 paini am facut,una pe aluat frantuzesc,si 2 pe basic,si tot asa s-au lasat…nu mai stiam ce sa fac…masina este cumparata de cateva zile,asa ca…aveam niste nervi…sunasem chiar si la service,sa o duc acolo…am citit o gramada de posturi in legatura cu masina de paine…defecte..probleme…si asa mai departe…eram pe punctul de a o lasa balta..si sa o duc la service.Azi,dupa inca un esec (folosisem acelasi tip de faina si la inceput,si acum),am hotarat sa schimb faina…si l-am trimis pe sotul meu,sa ia alta punga de faina.Ce aveam acasa era cumparata de la magazinul Penny,si desi era acelasi fel de faina ca si prima data,era cu totul alta punga.Deci prima paine o facusem dintr-o punga,iar celelalte din alte 2 pungi,pt ca prima punga o consumasem deja.Acum sotul mi-a luat o faina de la un magazin specializat in vanzarea de cereale si produse din cereale,si mi-a iesit o paine cu masline absolut delicioasa,nu s-a mai lasat deloc,s-a rumenit foarte frumos,deci,inseamna ca nu e masina de vina…de vina a fost faina,probabil a fost alt lot…sau cine stie…ma bucur ca am rezolvat aceasta problema,pt ca efectiv de 2 zile nu mai stiam ce sa fac!

  14. 74
    Mirela Says:

    Alice, uite ce ti-a raspuns Utaburcea Dumitru:
    “Aluatul creste foarte frumos, dar cand incepe coacerea se lasa aluatul. Fiecare punga cu faina are o umiditate si ii trebuie o anumita cantitate de apa. Eu, la 850 gr. faina pun mai putin de 300ml apa, o las sa framante si din cand in cand mai pun cate 1-2 linguri cu apa pana se leaga aluatul si face bila. Il incerc cu mana, sa nu se lipeasca si sa fie elastic. In conditiile acastea nu se mai lasa aluatul. Totul este sa nimeresti cantitatea de apa.”

  15. 75
    ADRIANA Says:

    cum se face luciul painii?-dau pe”COLOR”-dar tot nu iese coaja rumenita si lucioasa-in rest -ok

  16. 76
    elena Says:

    Sunt disperata.Am facut deja trei piini proste.desi am respectat tot ce este scris in retetar. Piinea ramine necoapta total. De ce oare?

  17. 77
    ADRIANA Says:

    Eu caut o reteta de paine pentru masina de facut paine de 900 gr.

  18. 78
    Mirela Says:

    Elena si Adriana, va rog sa-i trimiteti un mail domnului Dan, prietenul acestui blog,
    si sigur o sa va dea dumnealui lamuririle necesare. El a scris si reteta de paine de casa la aparat si este un adevarat guru intr-ale prepararii painii la aparat. Adresa de mail este ddan59@yahoo.com.

  19. 79
    Cristina Says:

    Credeam ca faina se cantareste in kg nu in litru 🙂

  20. 80
    zanoti Says:

    ” Peak looked at the little spies look gloomy to say this could not help laughing, we hugged weeping relative to dawn. covering the peach,but also the mother’s feet on the body & Ldquo; even so! a lifetime of books lost for sweet and sour, & Rdquo; & Ldquo; ah? many hidden yellowing thoughts, In fac

Pagini: « 1 2 3 [4] Show All

Leave a Reply