articole | comentarii
11Apr

Prajitura Alba ca Zapada

18 comentarii pana acum

Prajitura Alba ca Zapada

Daca vi se face pofta de o prajitura racoritoare cu aroma de lamaie, atunci asta e reteta potrivita.

Pentru crema avem nevoie de: 500 ml lapte, 1 cana zahar, 8 linguri faina (eu am pus amidon alimentar si a iesit o crema mult mai fina), 250 g unt, zeama si coaja rasa de la o lamaie.

Jumatate din cantitatea de lapte se fierbe cu zaharul, iar cealalta jumatate se amesteca bine cu faina, apoi se pune la fiert cu prima jumatate pana se ingroasa putin. Se adauga untul si aceasta compozitie se tine pe foc pana se ingroasa, astfel incat sa nu se scurga de pe tel. Dupa ce o luam de pe foc adaugam zeama si coaja rasa de la o lamaie (niciodata nu le punem cand crema este inca pe foc pentru ca devine amara). Se lasa la racit.

Pentru blat avem nevoie de: 5 linguri lapte, 5 linguri zahar, 2 oua, 5 linguri ulei, 1 lingurita amoniac stins cu zeama de lamaie, faina cat cuprinde, 1 praf de sare.

Laptele cu zaharul, ouale si uleiul se pun intr-un vas si se amesteca bine. Adaugam si amoniacul stins, praful de sare si faina.

Prajitura Alba ca Zapada

Trebuie sa obtinem un aluat nu prea vartos pentru a se putea intinde usor.

Prajitura Alba ca Zapada

Aluatul obtinut se imparte in trei parti egale.

Prajitura Alba ca Zapada

Din fiecare parte se intinde cate o foaie pe dosul tavii, care se va coace aproximativ 10 minute.

Prajitura Alba ca Zapada

Asa arata dupa ce foaia s-a copt.

Prajitura Alba ca Zapada

Prajitura Alba ca Zapada

Luam prima foaie si o ungem cu jumatate din crema.

Prajitura Alba ca Zapada

Punem si a doua foaie si repetam operatiunea.

Prajitura Alba ca Zapada

Maria degusta crema.

Prajitura Alba ca Zapada

Punem deasupra ultima foaie si bagam prajitura la frigider ca sa se intareasca crema. Este bine sa punem o greutate deasupra pentru a se lipi cat mai bine crema de foile de prajitura.

Prajitura Alba ca Zapada

In cateva ore e buna de mancat. Maria nu a rezistat cateva ore pana a primit cateva felii, asa ca m-am grabit cu pozele ca nu stiu ce mai ramanea din Alba ca Zapada mea.

Prajitura Alba ca Zapada

Categorii: Dulcegarii


Duminica, Aprilie 11th, 2010 la 10:05 pm si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

18 Responses to “Prajitura Alba ca Zapada”

  1. 1
    Zicolorata Says:

    Arata minunat, am sa o incerc si eu

  2. 2
    Mirela Says:

    Angi, sa vezi ce gust minunat are…

  3. 3
    daniella Says:

    vai, arata apetisant. mi s-a facut o poftaaaa!!!

  4. 4
    Mirela Says:

    Daniela, prajitura asta a facut furori de Paste. S-a terminat tare repede.

  5. 5
    florescu Says:

    Cum sa nu faca furori asa o prajitura ,pufoasa si grozav de apetisanta.
    Doamna Mirela am asemenea retete,multe,multe dar cum gasesc una uite-asa cu prima ocazie o fac .
    Astazi am facut-o si eu ,e super buna. Am vrut sa va trimit si eu asemenea retete dar am inteles ca nu prea folositi amoniacul(bicarbonatul de amoniu).Eu mai folosesc la umplut foile,o crema tare racoroasa ,rahat trecut prin masina de tocat apoi frecat cu unt si o lamaie rasa cu totul( coaja sa fie subtire).
    Acum prajitura mea este la “presa” abia astept sa intru in ea.
    Va multumesc pt reteta .De Paste am facut tortul cu ciocolata si iepurasi.
    A iesit grozav de bun si de aceasta data .
    cu drag, Florescu.

  6. 6
    Virginica Says:

    Si eu fac crema de rahat la aceste foi.Dau prin masina de tocat 1 kg. de rahat cu doua lamai cu coaja cu tot taiate cuburi si apoi amestec cu 200 gr. de unt. E delicioasa.

  7. 7
    florescu Says:

    Proportiile la prajitura mea sunt la 1 kg rahat o lamaie potrivita ca marime , cu tot cu o cojita subtire , 350g unt si 2 plicuri zahar vanilat . Oricum ar fi crema este bestiala.La aceste foi mai incercati crema aceasta 350-400g marmelada poate fi un gem bine legat desfacut cu lingura (frecat putin)apoi la mixer impreuna cu doua albusuri crude (nebatute in prealabil ). Trebuie sa se obtina o crema spumoasa care se intinde intre foi .
    cu drag!

  8. 8
    Mirela Says:

    Si eu am reteta aceasta cu rahat si lamaie, dar nu am facut-o niciodata pentru ca sotului meu nu prea-i place. Da’ o sa fac o data doar pentru mine.

  9. 9
    vlad oana Says:

    nushh daca e bun incercam

  10. 10
    vlad oana Says:

    nu stiu daca e bun dar incercam !!!!!

  11. 11
    Mirela Says:

    Oana, te asteptam sa ne spui daca ti-a placut.

  12. 12
    mirela Says:

    la blat se pune amidon?

  13. 13
    Mirela Says:

    Mirela, la blat nu se pune amidon.

  14. 14
    dana Says:

    Multumesc pentru reteta! Am incercat nenumarate retete de alba ca zapada, dar asta este de departe cea mai reusita. Crema multa, foi subtirele, preferata mea si a familiei!

  15. 15
    Mirela Says:

    Dana, ce pofta mi-ai facut! Eu n-am mai facut de ceva timp alba ca zapada. Ma bucur ca ti-a placut!

  16. 16
    Laura Says:

    Buna ziua.As vrea sa intreb care este cantitatea exacta de faina? Expresia “faina cat cuprinde” ma cam deruteaza.Multumesc.

  17. 17
    Mirela Says:

    Laura, daca ai sti cat urasc si eu retetele cu cantitati masurate in “cat cuprinde”, cani, linguri etc. Din pacate asa am primit reteta aceasta. Aluatul trebuie sa fie potrivit, nici prea tare, nici prea moale, cat sa poti sa intinzi foi din el. Sper ca te-am putut ajuta.

  18. 18
    Hebergement web Says:

    Aceasta prajitura Alba ca zapada nu este deloc greu de facut, dureaza insa destul de mult, mai ales pana coacem foile. Crema se face repede si e extrem de gustoasa. Pentru foi eu am folosit bicarbonat de amoniu, sau amoniac, dar daca nu gasiti, puteti folosi si bicarbonat de sodiu pentru fragezirea foilor. Merge chiar si praful de copt.

Leave a Reply