articole | comentarii
23Jan

Pogacele

0 Comentarii

Pogacele

Am auzit de ceva ani de pogacele, am si mancat cateva acum un an – doi, dar acum am avut in sfarsit ocazia sa vad cu ochii mei cum se fac. Mama Dina, o doamna deosebita din Baile Herculane, ne-a pregatit cateva tavi de pogacele, bineinteles ca pe langa alte bunatati cu care ne-a rasfatat zi de zi cat am stat acolo.

Mama Dina ne-a spus ca pogacelele se fac in acea zona in preajma sarbatorii Craciunului si e lesne de inteles de ce e asa. In acea perioada se taie porcul, se fac jumarile si ai materie prima, insa si gerul de afara te indeamna la a manca ceva asa satios.

Avem nevoie de: 1 kg faina, 4 oua, 1 farfurie plina cu jumari (ca o farfurie de ciorba), putina sare, 500 ml lapte caldut, 40 g drojdie, 1/2 lingurita zahar.

Drojdia se dizolva in lapte adaugand si zaharul pentru activarea ei. Intr-un castron mai mare se pun faina, sarea, ouale si laptele cu drojdie.

Pogacele

Se amesteca bine si se incepe framantatul, iar aluatul obtinut se lasa la crescut.

Pogacele

Cat sta aluatul de pogacele la crescut noi ne ocupam de farfuria plina cu varf de jumari rumene si frumoase, care se dau prin masina de tocat carne si astfel obtinem o pasta de jumari.

Pogacele

Mama Dina n-a fost deranjata de fotograful insistent de langa ea si mi-a prezentat linistita reteta. Cand aluatul a crescut intindem o foaie de aproximativ 1 cm grosime, pe care o ungem cu pasta de jumari.

Pogacele

Foaia se impatureste si se incepe din nou framantatul pana cand toate jumarile sunt inglobate in aluat.

Pogacele

Intindem din nou o foaie de 1 cm grosime si o ungem cu un ou batut amestecat cu o lingura de smantana. Deasupra presaram sare mare.

Pogacele

Foaia de aluat se taie cu paharul sau cu o forma rotunda pentru a forma minunatele pogacele, care se vor aranja in tava pe hartie de copt. Imediat bagam tava in cuptorul incins in prealabil si le coacem la un foc moderat spre mare pana se rumenesc frumos. N-as putea sa va spun la cate grade trebuie sa fixati cuptorul pentru ca Mama Dina le-a copt intr-un cuptor de lemne fenomenal. Mi-as da oricand cuptorul meu de acasa pe unul de lemne ca al ei …

Pogacele

La final pogacelele sunt rumene si absolut delicioase. Sunt minunate ca aperitiv sau langa o cana de ceai dimineata. Aveti grija daca le mancati proaspat scoase din cuptor, caci s-ar putea sa va cada greu.

Mama Dina, multumesc!

Pogacele

Categorii: De-ale gurii


Miercuri, Ianuarie 23rd, 2013 la 12:51 pm si este adaugat la De-ale gurii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

Leave a Reply