articole | comentarii
31May

Placinta macedoneasca cu spanac

35 comentarii pana acum

Placinta macedoneasca cu spanac
Placintele macedonesti cu spanac, urzici si praz sunt printre preferatele noastre, desi nu ne dam in laturi nici de la cele cu branza, mere si alte fructe gustoase. Acum vreau sa va arat cum fac eu placinta macedoneasca cu spanac.

Avem nevoie de: 1 kg de spanac, 250 g branza veche de oaie, 400 g untura (se poate inlocui si cu unt), 2-3 oua, 2-3 linguri smantana, faina cat cuprinde, un pahar mare de vin, o lingurita de sare.

Vinul il amestecam cu sarea si faina cat cuprinde pentru a rezulta un aluat potrivit.

Placinta macedoneasca cu spanac

Placinta macedoneasca cu spanac

Aluatul il impartim in doua bucati din care vom intinde doua foi.

Placinta macedoneasca cu spanac

Maria este mana mea dreapta in bucatarie, asa ca o veti vedea facand placinta in toata splendoarea. Pacat ca n-am fotografiat-o si cand o manca, ca tare se mai bateau turcii la gura ei.

Placinta macedoneasca cu spanac

Untura trebuie sa fie la temperatura camerei pentru a o putea intinde pe foaie.

Placinta macedoneasca cu spanac

Jumatate din cantitatea de untura o intindem pe o foaie si cealalta pe a doua foaie. Trebuie sa pastram si vreo doua linguri de untura pentru la final, ca sa ungem placinta pe deasupra. Maria s-a descurcat de minune si la partea cu unsul cu pensula.

Placinta macedoneasca cu spanac

Placinta macedoneasca cu spanac

Dupa ce am uns foaia cu untura incepem sa o impaturim, ungand in acelasi timp si laturile care le intoarcem.

Placinta macedoneasca cu spanac

Foile acestea mari le impaturim pana obtinem doua pachetele ca in imagine. Le bagam la frigider pentru a se odihni un pic pana facem umplutura.

Placinta macedoneasca cu spanac

Eu am folosit spanac proaspat pe care l-am oparit intr-un vas Zepter fara sa folosesc apa deloc. Nu a avut decat apa de pe frunzele lui de cand l-am spalat, astfel ca la urma nu s-au scurs decat cateva linguri de zeama si tot sucul a ramas in spanac. Puteti sa-l opariti si clasic intr-o oala cu apa clocotita.

Placinta macedoneasca cu spanac

Dupa ce l-am tocat marunt cu cutitul am adaugat branza rasa, ouale si smantana. Daca branza nu este destul de sarata puteti sa mai adaugati niste sare in compozitie.

Placinta macedoneasca cu spanac

Scoatem prima foaie de la frigider , o intindem si dupa aceea o aranjam frumos in tava pe hartie de copt, astfel incat marginile sa depaseasca tava.

Placinta macedoneasca cu spanac

Punem si compozitia peste foaie.

Placinta macedoneasca cu spanac

Acoperim placinta cu a doua foaie si ii unim marginile ca sa nu iasa compozitia.

Placinta macedoneasca cu spanac

Intepam placinta cu furculita si o ungem cu putina untura topita. O bagam in cuptorul incins pentru apoximativ o ora. Daca aveti un cuptor mai performant este posibil ca 40 de minute sa-i fie de ajuns. Ca idee, trebuie tinuta in cuptor pana se rumeneste frumos.

Placinta macedoneasca cu spanac

Asa arata la final placinta macedoneasca cu spanac.

Placinta macedoneasca cu spanac

Si mai de aproape.

Placinta macedoneasca cu spanac

Prima felie a fost a Mariei bineinteles, caci tare s-a mai invartit in jurul cuptorului.

Placinta macedoneasca cu spanac

O sectiune delicioasa. Pofta buna!

Placinta macedoneasca cu spanac

Categorii: De-ale gurii


Luni, Mai 31st, 2010 la 9:04 pm si este adaugat la De-ale gurii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

35 Responses to “Placinta macedoneasca cu spanac”

Pagini: « 1 [2] Show All

  1. 21
    Delia Says:

    Am 2 intrebari Mirela, din aceasta foaie se poate face si plancinta dobrogeana cu brinza? cea de pe litoral!
    Cat timp necesita prepararea
    placintei macedoneana? arata super, felicitari pt premiu. Multumesc!

  2. 22
    Mirela Says:

    Delia, eu nu prea stiu sa fac placinta dobrogeana insa nu cred ca astea sunt foile care se folosesc. Placinta aceasta merge umpluta si cu branza, insa nu este ca cea dobrogeana. Ca timp de preparare pot sa-ti spun ca in cuptor sta cam 45 de minute, iar foile se fac si ele in 30 de minute.

  3. 23
    Placinta cu praz | In Familie - Un blog cu si despre familie Says:

    […] arata compozitia pe care o vom pune intre foile de placinta preparate la fel ca la placinta cu spanac (la foi vom folosi untura, vinul , faina si sarea trecute la […]

  4. 24
    brutaru amator Says:

    OMG! asta se “manufactureaza” cu grad teribil de dificultate, iti trebuie experienta si inalta calificare :). daca eu ma lupt cu un aluat banal de paine, daramite bucate d’astea alese…
    mirela, cand mi-o izbuti mie aceasta binecuvantata placinta, voi cere imperios sa mi se mentioneze reusita in epitaf! mda, parca nu as converti-o intr-una de post, m-as eforta pentru versiunea originala.
    mai, mai, nu-mi revin,… arata divin, ar merge cu vin, da’ mai bine m-abtin … 🙂

  5. 25
    Mirela Says:

    Placinta cu spanac este suficient sa o faci o data si o sa vezi ca nu o sa ti se mai para greu de facut. Eu iarna asta am tot cumparat spanac congelat si a mers treaba foarte repede. Dar sa stii ca se cunoaste diferenta intre spanacul congelat si cel proaspat. Muncesti mai mult atunci cand trebuie sa cureti spanacul, sa-l treci putin prin niste aburi, dupa aceea sa-l intalnesti cu branza de oaie (poate fi si capra), dar gustul este incomparabil mai bun.

  6. 26
    Kyra Says:

    Buna din nou, Mirela! Fiind o macedoneanca pasionata de bucatarit, nu m-am putut abtine sa nu las un comentariu la retele tale de placinte. In primul rand, felicitari pentru rezultat! Placinta de spanac si de praz sunt placintele noastre “de capatai”. Varianta originala, cea din batrani, este cu foi de placinta facute doar cu faina, ulei si sare, intinse pana devin aproape transparente, si coapte partial pe vatra – asta apropos de cat de greu se face. Foile coapte se stropeau cu putin ulei, apoi cu umplutura dorita si se alternau astfel pana la ultima foaie. Apoi se turna deasupra un ou amestecat cu un iaurt si se dadea la cuptor. Iata insa o scurtatura pe care o folosim noi, macedonencele mai tinerele: foi de placinta din comert (eu folosesc Linco, cam 1 pachet si jumatate de placinta). Se unge tava cu ulei, se pun cateva foi unse cu putin ulei intre ele, dupa care incepe si se pune si umplutura “stropita”, adica luata intre degete si “aruncata” din loc in loc, intr-un strat subtire. Se mai pune o foaie, se unge cu putin ulei, apoi cu umplutura si se repeta procesul pana mai raman 4-5 foi. Acestea se aseaza ultimele, Deasupra de intinde un ou batut si amesecat cu un iaurt si se da la cuptor pana se rumeneste. Astfel, poti savura aceasta minunata placinta intr-un timp mai scurt si poti face cateva placinte daca astepti musafiri. 🙂

  7. 27
    Foietaj cu mere (cu foi de casa) | In Familie - Un blog cu si despre familie Says:

    […] de nadejde. Maria este prima la uns foile cu unt. Modul de preparare al foilor este acelasi ca la placinta macedoneasca cu spanac, numai ca la foietaj avem unt in loc de untura si apa in loc de vin. Am scris pasii de urmat si […]

  8. 28
    Foietaj cu visine | In Familie - Un blog cu si despre familie Says:

    […] speciala (i-am uitat denumirea acum). Saptamana trecuta am luat de acolo spanac congelat pentru placinta cu spanac si am vazut si un amestec de tot felul de fructe cu care inca ma gandesc ce as putea sa […]

  9. 29
    Placinta cu branza | In Familie - Un blog cu si despre familie Says:

    […] Foile le ungem cu un amestec din 50 g unt topit si 50 ml ulei. Le impachetam si le bagam la frigider rand pe rand pana le terminam pe toate de intins si uns (daca mai avem timp le putem lasa sa se odihneasca jumatate de ora la frigider). Este acelasi procedeu de impaturire a foilor ca la placinta cu spanac. […]

  10. 30
    mikaela Says:

    Interesanta reteta,imi pare rau ca nu ai detaliat putin.Practic,din cantitatile date iti ies doua placinte,inteleg.Foile le intinzi subtire pana la transparenta,sau cum?
    Apoi cum impachetam? Eu una sunt interesata si astept detalii .Merci frumos!

  11. 31
    mikaela Says:

    Am recitit cu atentie si am inteles.Si nici cu impaturitul nu e greu deloc.

  12. 32
    Mirela Says:

    Mikaela, ma bucur ca te-ai lamurit pana la urma.

  13. 33
    mikaela Says:

    Reteta e buna,rezultatul e foarte multumitor .Suprafata e putin crocanta,exact cum imi place.Am facut o placinta cu mere.Eu am uns foile cu unt,cam 200 g .Acum depinde si de cantitatea de aluat.Voi face si strudele dupa aceasta reteta.

  14. 34
    Mirela Says:

    Mikaela, ies tare bune si strudelele. Ti-as recomanda sa pui si putin pesmet pe foaie daca faci strudel, ca sa nu se inmoaie prea tare foaia de la zeama merelor.

  15. 35
    Plăcintă de brânză cu foi phyllo de casă | my daily joys Says:

    […] împăturesc în două sau trei și le încrețesc. La fel și la aromâni există varianta celor două foi întinse mult, care sunt însă unse apoi ce grăsime, împăturite și întinse apoi din nou la dimensiunea […]

Pagini: « 1 [2] Show All

Leave a Reply