articole | comentarii
10Mar

Placinta impletita

15 comentarii pana acum

Cornuri cu ciocolata

Va mai amintiti de branzoaicele delicioase de aici? Doamna Florescu mi-a dat o idee grozava atunci:

Fac si eu asa placinta impletita numai ca eu o umplu cu rahat, stafide, curmale
ciocolata tocata, nuci macinate si toate acestea legate cu albus batut spuma cu zahar pudra.
Cand este gata de servit o pudrez cu zahar pudra vanilat.

Cornuri cu ciocolata

Eu am urmat reteta doamnei Florescu aproape in totalitate, singura diferenta fiind ca eu albusurile le-am batut cu zahar si dupa aceea am adaugat in ele 2 linguri de cacao. Peste stratul de albus am pus fasii de rahat, smochine taiate, stafide, nuci tocate si curmale. Asa arata la final tava mea cu minunatii.

Cornuri cu ciocolata

Doamna Florescu, multumesc mult pentru ideea grozava! Au iesit delicioase.

Categorii: Dulcegarii


Miercuri, Martie 10th, 2010 la 9:22 pm si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

15 Responses to “Placinta impletita”

  1. 1
    dandusa Says:

    urmaresc mereu sa vad ce ai mai incercat sa probez si eu.maine ma conformez!
    zi-mi te rog daca ai vreo retata buna cu multe albusuri.mai exact ce sa fac cu albusurile ramase de la diferite prajituri?eu le congelez pe loc si am cam strans vreo 20 si ceva…

  2. 2
    Mirela Says:

    Dana, eu nu cred ca am vreo reteta pe aici, dar ma gandesc ca niste bezele ar merge facute. Ia uite aici ce reteta am gasit http://mihaela-bunatati-din-bucataria-mea.blogspot.com/2008/03/bezele-cu-nuca-de-kokos.html
    Daca in loc de nuca de cocos pui nuca macinata cred ca ies ca niste pricomigdale.

  3. 3
    florescu Says:

    DOAMNA MIRELA
    Ma bucur mult ca v-a reusit placinta ,arata grozav de bine .FELICITARI!

    Acum daca-mi permiteti as vrea sa va dau niste sugestii ,despre cum puteti folosi albusurile ramase de la maioneza sau de la alte retete .

    Din albusuri eu fac prajituri, checuri, rulade,sau blaturi de tort…
    de exemplu foaia pentru rulada eu o fac asa:
    -10 albusuri
    -zeama de la 1/2 lamaie mica
    -10 linguri zahar pudra
    -6 linguri ulei
    -10 linguri nuca macinata
    -2 lingurite praf de copt
    -5 linguri faina (pentru prajituri)
    -un praf de sare
    -esenta de vanilie ,migdale .
    Albusurile se bat spuma cateva minute apoi alte cateva minute cu zeama de lamaie si dupa ce s-a obtinut o spuma densa se adauga zaharul si se continua mixarea pana ce se intaresc bine si capata aspect lucios .
    In aeasta spuma se adauga amestecand usor , esenta, uleiul nuca, faina cernuta cu praful de copt si sarea.Se amesteca usor de jos in sus atat numai cat sa se amestece toate componentele. Compozitia rezultata se toarna in tava mare tapetata cu hartie si se coace in cuptorul incins la foc potrivit.Cand este gata se lasa sa se racoreasca putin apoi se rastoarna pe o coala de hartie de copt. Se presoara cu un strat subtire de nuca sau nu si unul de gem acrisor , se ruleaza si se lasa la rece.
    Deasemenea
    aceasta rulada se poate umple cu o crema la alegere .

    Tot din aceleasi cantitati doar inlocuita nuca ,cu fulgi de cocos se poate obtine o compozitie care turnata intr-o tava mai mica si mai inalta se realizeaza un blat de prajitura.Rece se taie pe mijloc si se umple cu un strat de dulceata din fructe de padure(eu folosesc afine ori soc) peste care se aseaza un alt strat de frisca batuta obligatoriu cu gelatina .
    Aceasta prajitura este extrem de aspectuasa .

    Aceleasi cantitati ca la prima sugestie doar ca se pun doua linguri cacao si se scoate o lingura faina .Compozitia se toarna intr-o forma de tort, blatul se coace la fel , rece se taie in functie de inaltime in doua sau trei foi care se umplu cu crema de ciocolata .Eu ornez acest tort cu ciocolata alba.

    Atunci cand am mai putine albusuri le cmbin cu o compozitie de chec dens ,oarecare.
    Prepar o cantitate de chec dintr-un numar dublu sau mai mult, de oua fata de numarul albusurilor.
    Dupa ce am pregatit compozitia de chec ,separat prepar compozitia din albusuri astfel:
    de exemplu 4 albusuri batute spuma cu un praf de sare ,se adauga 4 linguri zahar doua linguri ulei ,1 plic zahar vanilat . Compozitia se imparte in doua parti inegale .
    In cea mai mica se adauga o lingura faina iar in cealalta parte o lingura faina si doua de cacao.Intr-o tava mica de cozonac captusita cu hartie ,se toarna mai putin din cantitatea de chec, se toarna pe mijloc in forma de baston ,compozitia cu cacao , cu ajutorulunui dos de lingura se traseaza oadancitura in mijlocul bastonului, de la un capat la celalalt. In adancitura se toarna usor compozitia alba,apoi se imbraca totul cu compozitia de chec ramasa .Daca nu se reuseste sa se acopere in totalitate suprafata checului este de preferat sa nu se niveleze . Este un pic mai greu de preparat dar efectul final rasplateste orice stradanie .Se coace ca oricare alt chec .

    Deasemenea din albusuri se pot face bezele , blaturi de tort de bezea cu nuca, o prajitura spectaculoasa -“Pavlova” apoi 2 albusuri batute spuma amestecate si batute in continuare pana se obtine o spuma cu care se pot umple foi de prajitura .

    IMI CER SCUZE CA V-AM RAPIT ATIT DE MULT TIMP CEI DREPT AM ALES O MICA PARTE DIN RETETELE CARE AU IN COMPOZITIE NUMAI ALBUS.

    cu drag voi reveni

  4. 4
    Mirela Says:

    Doamna Florescu, jos palaria in fata dumneavoastra!

  5. 5
    S LAURA R Says:

    PROVOCARE PTR DOAMNA FLORESCU…
    IN WEEKEND AM INCERCAT 2 RETETE DE CORNULETE.CRIMA SI PEDEAPSA(AM VRUT CU UNTURA)!!!
    AU IESIT FOARTE GUSTOSE DAR …
    POATE AVETI O RETETA CU INGREDIENTE MAI PUTIN GRASE,DIN CARE SA REZULTE NISTE PRODUSE FRAGEDE.
    MULTUMIRI ANTICIPATE PENTRU STADUINTA!
    MULTUMIRI SI MIRELEI PENTRU GAZDUIRE.

  6. 6
    florescu Says:

    Timpul meu e scurt si nu pot raspunde imediat
    ,cu mare drag voi raspunde “la provocare” duminica ,e tarziu?.
    Deja am mai facut niste promisiuni doamnei Mirela… vad ca este destul de ingaduitoare .Cu drag.

  7. 7
    florescu Says:

    Am reusit, in sfarsit, sa ajung si in fata calculatorului. Intai sa-mi onorez promisiunile si apoi mai vedem. Pentru doamna Laura am gasit cateva retete de cornulete, fara untura, prin cartea mea, sper sa va placa.
    CORNULETE1

    Aluat: 250g nuci macinate prin masina de nuca, 250g zahar pudra, 2-3 lingurite faina, 1 ou, 1 galbenus, 1 praf sare, esenta de migdale.
    Mod de preparare:
    Se amesteca toate ingredientele obtinandu-se un aluat care se framanta pe planseta, se formeaza un baston care se acopera cu un servet si se lasa sa se odihneasca30-40min. Se taie apoi, felii egale din care se formeaza cornulete in forma de semiluna. Se coc la foc potrivit pana se rumenesc usor. Cand sunt complet reci se trec cu capetele prin una din urmatoarele glazuri.
    Glazura1
    – 100g ciocolata alba topita pe baie de aburi cu 2 linguri de smantana.
    Glazura2
    – 100g ciocolata amaruie topita pe baie de aburi cu 50g unt.
    Glazura3
    – 3linguri cacao, 50g margarina, 5 linguri zahar si 2 linguri lapte se fierb pana se topeste zaharul.
    Glazura4
    – 1 albus batut spuma se freaca circular, (numai cu furculita), impreuna cu 150g zahar pudra si cateva picaturi zeama de lamaie, se poate adauga si cacao(facultativ).
    In prima zi, aceste cornulete sunt destul de tari dar dupa 2-3 zile incep sa se moaie. Marturisesc ca eu nu am reusit niciodata sa le ascund atat de bine ca sa poata rezista cateva zile.
    CORNULETE2

    Aluat: 250g branza de vaci bine scursa,100g unt,50-60g margarina, 2 galbenusuri, 2 plicuri zahar vanilat,coaja de la 1 lamaie mica, 1 praf sare, cateva picaturi zeama de lamaie,faina cat cuprinde.
    Mod de preparare:
    Se amesteca toate ingredientele cu atata faina cat sa se obtina un aluat nu prea tare. Din aluat se formeaza bilute egale care se dau, pe hartie de copt, la frigider pana a doua zi(eu am pus hartiile cu bilute, suprapuse, intr-o tava). Din bilute se formeaza discuri care se umplu cu felii de smochine sau orice fel de fructa confiata, se ruleaza si se coc la foc potrivit pentru max 20min. Se dau prin zahar pudra vanilat.

    CORNULETE3

    Aluat: 150g unt,150g margarina,coaja rasa de la 1 lamaie,3 galbenusuri, un praf de sare,faina cat cuprinde,3 albusuri, nuca tocata marunt(la cutit).
    Mod de preparare:
    Din unt, margarina, coaja de lamaie, sare, galbenusuri si faina se framanta putin(numai cat sa se incorporeze ingredientele in faina) un aluat care se lasa sa se odihneasca 10-15min. Din aluat se formeaza mici bastonase care se moaie cu o parte in albus si apoi in nuca. Se coc la foc iute timp de 25min. Reci se pudreaza cu zahar vanilat in cantitatea dorita.
    CORNULETE4

    Aluat: 200g unt,3 galbenusuri,1 lingura plina cu zahar, 25g drojdie,3 linguri lapte, 1 praf sare, putina coaja de lamaie, faina cat cuprinde. Zaharul, drojdia si laptele se amesteca si se lasa la cald ca sa creasca. Untul se freaca cu putina faina,sarea si coaja de lamaie, se adaoga drojdia si atata faina cat sa se obtina un aluat potrivit. Se framnta bine si se lasa acoperit la cald cca. 40min. Din tot aluatul se intinde o foaie de 5mm din care se taie patrate care se umplu cu mac. Se coc la foc potrivit spre iute cca. 20min. Reci se pudreaza cu z. vanilat.
    Umplutura:100g mac rasnit,50-60g zahar se fierb pana scade lichidul cu 150ml lapte. Cand s-a racit de adaoga un ou,un z. vanilat si o lingura de gris.

    ” COPILASI IN FASA”

    Aluatul: 200g unt,3 galbenusuri, 1 praf sare, coaja de lamaie, faina cat cuprinte.
    Mod de preparare:
    Untul se freaca spuma cu sarea, se adaoga pe rand, galbenusurile, coaja de lamaie si atata faina cat sa se obtina un aluat potrivit. Se lasa sa se odihneasca 30min dupa care se intinde o foaie de 5mm din care se taie cu ruleta dintata, patrate cu latura de 6-7cm. Pe fiecare patrat se pune spre un capat, in diagonala cate o fasie de rahat rosu sau galben. Se impaturesc cornuletele asa cum se infasa copiii, lasandu-se la vedere capatul fasiei de rahat. Se coc la foc potrivit spre iute cca.20min. Fierbinti se trec prin zahar pudra sau se glazureaza cu ciocolata alba si fulgi de cocos, cand sunt reci. Se mai pot orna cu glazura de albus si bombonele decor.
    La fiecare sarbatoare a Craciunului fac acesti “copilasi”pe care ii ornez frumos,sunt deosebiti.

    FURSECURI

    180g unt, 180 zahar pudra, 3 oua, 3 lingurite praf de copt, 3 linguri pline cacao, 2 lingurite rase scortisoara, 100g alune prajite,50g stafide,420g faina.
    Untul se freaca spuma cu zaharul, se adaoga cacaoa frecata cu 2 linguri de lapte clocotit, ouale intregi, scortisoara, sarea, faina cernuta de 2-3 ori impreuna cu praful de copt, alunele, stafidele si se amesteca bine de tot. Pe hartia de copt, in tava se pun gramajoare mici la distanta una de alta si se coc la foc potrivit 10-15min. Calde se pudreaza cu zahar vanilat sau cu parfum de cocos.
    Daca aveti vreo nelamurire legata de prepararea retetelor va stau la dispozitie cu placere. Deocamdata sunt supra aglomerata cu toate cate trebuiesc facute pentru Paste. Si pentru ca veni vorba, va urez din tot sufletul Paste fericit cu bine si sanatate.

  8. 8
    florescu Says:

    Am uitat sa multumesc si eu doamnei Mirela pentru gazduire.
    cu drag
    Florescu

  9. 9
    Mirela Says:

    Doamna Florescu, cand mai incerc eu atatea retete minunate? Sotul meu a zis sa ma mai opresc ca el deja s-a ingrasat.

  10. 10
    florescu Says:

    Da, o sa ne oprim –vin sarbatorile Pastelui !

  11. 11
    S LAURA R Says:

    MULTUMESC MULT!!!!
    TOT CEEA CE IMI DORESC ESTE “PUTIN ” TIMP LIBER SA LE INCERC PE TOATE.DAR NU MA LAS !
    VIN SARBATORILE ,SI IMPREUNA CU MINUNATELE MELE AJUTOARE VOM AVEA DULCIURI NOI PE MASA DE PASTI.

  12. 12
    Mirela Says:

    Doamna Florescu, la reteta de Cornulete 3 albusurile trebuiesc batute spuma? In aluat nu punem zahar deloc?

  13. 13
    florescu Says:

    HRISTOS A INVIAT !
    — cornuletele se inmoaie in albus nebatut (pentru a prinde nuca mai bine) apoi repede in nuca .
    –in aluat nu se pune zahar deoarece nuca fierbinte de pe cornulete “opreste” destul zahar .
    Toate cornuletele ,bastonasele cu scortisoara fursecurile (retetele acestea) tin mai mult le-am facut de foarte multe ori cand fratele meu era student la dumneavoastra la Constanta si apoi sotului meu cand pleca in voiaj.Fratele meu a fost capitan de cursa lunga iar sotul meu a lucrat la Intreprinderea de Pescuit Oceanic Tulcea.
    Inca o surpriza ,nu?

  14. 14
    florescu Says:

    scuze! am uitat sa specific in reteta ca se pudreaza reci sau fierbinti cu zahar pudra vanilat.

  15. 15
    Mirela Says:

    Doamna Florescu, chiar ca sunteti plina de surprize.

Leave a Reply