articole | comentarii
20Sep

Placinta cu praz

6 comentarii pana acum

Placinta cu praz

De cativa ani suntem mari fani placinte macedonesti. Ca sunt cu spanac, urzici sau praz, toate sunt pe placul nostru. Imi pare rau ca nu i-am facut o fotografie si Mariei ca sa va arat cu cata pofta a mancat o felie din placinta cu praz.

Avem nevoie de: 4-5 fire de praz, 250 g branza maturata de oaie, 400 g untura (se poate inlocui si cu unt), 3 oua, o ceasca cu lapte, faina cat cuprinde, un pahar mare de vin, o lingurita de sare.

Prazul se curata de foaia de la exterior, se spala si se taie. Dupa aceea il punem la calit cu 2-3 linguri de ulei si o cescuta de apa. Ideea este sa il inabusim mai mult, caci este mult mai sanatos decat daca l-am cali in mult ulei.

Placinta cu praz

Cand prazul este gata oprim focul si il lasam sa se raceasca un pic ca sa putem adauga branza, ouale, laptele si sare daca mai este nevoie (dupa gustul fiecaruia).

Placinta cu praz

Asa arata compozitia pe care o vom pune intre foile de placinta preparate la fel ca la placinta cu spanac (la foi vom folosi untura, vinul , faina si sarea trecute la ingrediente).

Placinta cu praz

Se pune prima foaie, compozitia si acoperim cu a doua foaie.

Placinta cu praz

Impletim marginile ca sa nu iasa compozitia afara si intepam placinta cu furculita din loc in loc.

Placinta cu praz

O frumusete dupa ce am scos-o din cuptor.

Placinta cu praz

O sectiune delicioasa.

Placinta cu praz

Categorii: De-ale gurii


Luni, Septembrie 20th, 2010 la 7:39 am si este adaugat la De-ale gurii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

6 Responses to “Placinta cu praz”

  1. 1
    dandusa Says:

    am incercat si eu reteta minunata.n-am avut vin dar a iesit ok si fara.si le-am pus in formele de briose.am bibilit mai mult la ele dar a meritat.aratau bestial…si de gust,nu mai zic.ma declar fan.multumesc!

  2. 2
    Mirela Says:

    Dandusa, ce ma bucur ca ai incercat reteta asta. Chiar este extrem de gustoasa.

  3. 3
    RIDACONSTANTA Says:

    EU LE-AM INCERCAT PE AMANDOUA. IN LOC DE VIN AM FOLOSIT BERE.

    AU IESTI DEOSEBIT DE GUSTOASE SI FRUMOASE CA IN POZE.

  4. 4
    Mirela Says:

    Ce ma bucur ca le-ai incercat si ca ti-au placut.

  5. 5
    Kyra Says:

    Buna din nou, Mirela! Fiind o macedoneanca pasionata de bucatarit, nu m-am putut abtine sa nu las un comentariu la retele tale de placinte. In primul rand, felicitari pentru rezultat! Placinta de spanac si de praz sunt placintele noastre “de capatai”. Varianta originala, cea din batrani, este cu foi de placinta facute doar cu faina, ulei si sare, intinse pana devin aproape transparente, si coapte partial pe vatra – asta apropos de cat de greu se face. Foile coapte se stropeau cu putin ulei, apoi cu umplutura dorita si se alternau astfel pana la ultima foaie. Apoi se turna deasupra un ou amestecat cu un iaurt si se dadea la cuptor. Iata insa o scurtatura pe care o folosim noi, macedonencele mai tinerele: foi de placinta din comert (eu folosesc Linco, cam 1 pachet si jumatate de placinta). Se unge tava cu ulei, se pun cateva foi unse cu putin ulei intre ele, dupa care incepe si se pune si umplutura “stropita”, adica luata intre degete si “aruncata” din loc in loc, intr-un strat subtire. Se mai pune o foaie, se unge cu putin ulei, apoi cu umplutura si se repeta procesul pana mai raman 4-5 foi. Acestea se aseaza ultimele, Deasupra de intinde un ou batut si amesecat cu un iaurt si se da la cuptor pana se rumeneste. Astfel, poti savura aceasta minunata placinta intr-un timp mai scurt si poti face cateva placinte daca astepti musafiri.

  6. 6
    Mirela Says:

    Kyra, la inceput am avut emotii cand am citit ca esti macedoneanca. Primul meu gand a fost ca poate ai sa critici placintele facute de mine. Felicitarile tale m-au linistit si vreau sa-ti multumesc pentru ideea de placinta rapida. Intr-adevar, varianta originala este tare migaloasa si necesita destul de mult timp pentru a o pregati, iar in secolul vitezei trebuie sa gasim tot felul de scurtaturi pentru a putea savura o placinta facuta in casa.

Leave a Reply