articole | comentarii
30Jan

Paine la test

7 comentarii pana acum

Paine la test

A fost prima data cand am mancat paine la test si tare mult mi-a mai placut. Mereu ma intrebam cum poate sa fie la gust painea la test, iar acum pot sa spun ca nu atat gustul in sine este foarte diferit fata de o paine facuta la cuptor, ci textura (sper sa zic bine) mi s-a parut complet alta. Combinatia dintre coaja delicios de crocanta si miezul moale este o incantare.

Mai intai se pregateste aluatul de paine, care este unul clasic: 1 kg faina, aproximativ 600 ml apa, 40 g drojdie, 1/2 lingurita zahar, 3-4 linguri ulei de masline, 1/2 lingurita sare. Drojdia se dizolva in apa calduta amestecata cu zaharul, dupa care se pune in adancitura facuta in faina amestecata cu sarea. Adaugam si uleiul si incepem framantatul aluatului. Lasam aluatul la crescut cam 40 de minute, dupa care il framantam inca o data si il lasam iar la crescut.

Intre timp facem focul sub test pentru a-l incinge bine-bine.

Paine la test

Cand lemnisoarele (cocenii in cazul nostru) au fost mistuite de flacari, tragem jarul in afara testului si curatam bine cu o maturica locul unde vom aseza painea.

IMG_5270_1

Intre timp, aluatul crescut se imparte in doua si din fiecare bucata intindem cu mana cate o foaie. Ungem fiecare foaie cu suc de rosii si ajutandu-ne de un cutit desenam un grilaj pe paine pentru a nu creste prea mult.

IMG_5271_1

Acum nu ne mai ramane decat sa punem painea sub test si sa strangem in jur jarul incins.

IMG_5275_1

Din cand in cand trebuie sa mai ridicam testul pentru a verifica stadiul de coacere al painii, dar sa stiti ca tot procesul nu dureaza mult. Nu m-am uitat la ceas la momentul respectiv, insa cred ca un timp de aproximativ 10 minute se apropie de realitate.

IMG_5277_1

La final painea este divina, mai ales daca o savurezi atunci cand este proaspat scoasa de sub test.

Paine la test

Categorii: De-ale gurii


Miercuri, Ianuarie 30th, 2013 la 11:50 am si este adaugat la De-ale gurii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

7 Responses to “Paine la test”

  1. 1
    anda Says:

    Multumim pt reteta si poze! Unde ati gasit testul?

  2. 2
    Mirela Says:

    Anda, testul nu este al meu. Am fost invitata la o familie din Herculane si acolo am vazut si eu cum se face painea la test.

  3. 3
    Vasile Says:

    test gasiti la d-l Dumitru 0766340848

  4. 4
    DUMITRU GEORGE Says:

    Am eu de vanzare testuri pentru paine.Cine doreste ma poate contacta. Va multumesc !

  5. 5
    George Dumitru Says:

    Vand teste traditionale pentru facut paine pe vatra.
    – Lucrate in stil traditional din argila si balega de cal.
    – Dimenstiune: Diametrul aproximativ 50 cm
    – Efectuam si la comanda pe diferite dimensiuni.
    – Mod Livrare: ridicare personala sau livrare prin curierat rapid cu sistem de plata ramburs.

    “Fie painea rea, saraca,
    Tot mai buna e pe vatra !”

  6. 6
    danyel07 Says:

    Sunteti domnul din beuca? La ce pret este un țest?

  7. 7
    George DUMITRU Says:

    Pretul este de 150 de ron/bucata. Detalii pe site http://www.TesturiPaine.ro

Leave a Reply