articole | comentarii
20Sep

Paine de casa cu fulgi de ovaz

0 Comentarii

Paine de casa cu fulgi de ovaz

Pentru ca painea ocupa un loc important in meniul nostru de zi cu zi, imi place sa experimentez tot felul de combinatii, care de care mai gustoase. Acum vreau sa va arat varianta healthy a unei retete de paine de casa. Incercand sa fac o paine de casa cat mai sanatoasa am combinat trei tipuri de faina si am desavarsit reteta adaugandu-i fulgi de ovaz numa’ buni pentru scaderea colesterolului rau. Varianta ideala cred ca ar fi cea in care as folosi numai faina macinis integral, insa nu stiu cum as putea sa o fac pe Maria sa manance o turta neagra si necrescuta, caci cam asa mi-a iesit painea atunci cand am incercat aceasta reteta. Deci, a trebuit sa imbunatatesc reteta de paine de casa astfel incat sa fie pe placul intregii familii.

Avem nevoie de: 250 g faina macinis integral, 500 g faina neagra, 250 g faina alba tip 480, 100 g fulgi de ovaz, 1 lingurita sare mare, 4-5 linguri ulei de masline sau de floarea soarelui, 1 lingurita zahar, 40g drojdie, aprox. 700 ml apa calduta.

Faina si fulgii de ovaz se pun intr-un castron mai mare si se amesteca cu sarea. Drojdia nu trebuie sa intre in contact direct cu sarea, iar pentru asta am facut o adancitura in mijlocul castronului in care am pus drojdia, zaharul si uleiul.

Paine de casa cu fulgi de ovaz

Adaugam apa calda treptat si amestecam in centru ca sa se dizolve drojdia. Se framanta cam 10 minute si dupa aceea se lasa la crescut o ora intr-un loc cald ferit de curenti de aer.

Paine de casa cu fulgi de ovaz

Ce frumos a crescut aluatul meu! Mai are putin si da pe-afara din castron. Framantam din nou aluatul, il modelam in forma unei paini si il punem in tava cu hartie de copt. Din aceasta reteta ies doua paini in forme de cozonac sau o singura paine mare daca folosim o tava rotunda sau una dreptunghiulara.

Paine de casa cu fulgi de ovaz

Lasam painea de casa sa mai creasca timp de 30 minute si in tava, dupa care o infrumusetam cu putina faina presarata pe deasupra din varful degetelor. O lasam sa se rumeneasca la foc potrivit aproximativ 40 de minute pentru a nu risca sa se coaca doar pe deasupra si inauntru sa ramana cruda.

Paine de casa cu fulgi de ovaz

Deindata ce  am scos minunea din cuptor o luam si o invelim intr-un servet de bucatarie pentru 10-15 minute si astfel coaja painii va fi moale si numai buna de mancat.

Paine de casa cu fulgi de ovaz

Noi am savurat painea de casa cu fulgi de ovaz acompaniata de branza de capra, rosii cherry si un pahar de vin rosu. Grozava!

Paine de casa cu fulgi de ovaz

Categorii: Paine de casa


Marti, Septembrie 20th, 2011 la 6:41 pm si este adaugat la Paine de casa. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

Leave a Reply