articole | comentarii
20Apr

Paine cu masline

2 comentarii pana acum

Paine cu masline

In ultimul timp am tot facut paine de casa din faina integrala, dar azi simteam nevoia de o schimbare. Asa ca am facut o paine jumi-juma (adica din faina alba si faina integrala), careia i-am adaugat o cantitate generoasa de masline. Rezultatul? Am mancat ca porcii (expresia iubitului meu sot) si aproape ca am reusit sa terminam o paine intreaga. Ma simt cam vinovata acum, ca de altfel intotdeauna cand mananc prea mult si cu o pofta nebuna, dar ce pot sa fac? Sunt o gurmanda veritabila.

Reteta este aproape la fel ca cea de paine de casa simpla. Deci, eu am pus 500 g faina alba, 500 g faina integrala, 1 lingurita sare mare, 4-5 linguri ulei de masline, 1 lingurita zahar, 50 g drojdie, aproximativ 600 ml apa calduta si 250-300 g masline (eu am pus masline Kalamata).

Paine cu masline

Maslinele le taiem feliute si le indepartam samburii.

Paine cu masline

Se pune faina intr-un vas mare si se amesteca cu sarea pentru ca drojdia sa nu intre in contact direct cu sarea (ca sa nu o inactiveze). In mijlocul vasului se face o adancitura in care se pune drojdia, zaharul, uleiul.

Se pune apa treptat si se amesteca acolo in centru ca sa se dizolve drojdia. Adaugam si maslinele si continuam framantatul cam 10 minute, dupa care lasam la crescut 30-40 de minute.

Paine cu masline

Asa arata aluatul dupa ce a crescut.

Paine cu masline

Se imparte aluatul in doua si il asezam in doua tavi. Tava se poate unge cu putin ulei, presara cu faina sau se poate folosi hartie de copt. Eu una prefer hartia de copt, insa pentru ca am folosit tavi dintr-o ceramica groasa nu le-am uns cu nimic. Pur si simplu am aruncat aluatul in ele si rezultatul a fost perfect. Se lasa sa creasca si in tavi vreo 10 minute, dupa care ungem painicile cu galbenus de ou (daca vrem o paine cu un aspect lucios si rumenit). Eu am si crestat painicile mele pentru un look cat mai apetisant.

Paine cu masline

Painea cu masline se pune la copt in cuptorul bine incins si se tine aproximativ 40 de minute la 220 grade Celsius. Asa arata painea cu masline proaspat scoasa din cuptor. Daca vrem sa avem o paine cu o coaja moale trebuie sa o stropim cu putin apa imediat ce am scos-o din cuptor, dupa care sa o tinem invelita bine intr-un servet pentru cel putin 10-15 minute.

Paine cu masline

La final nu pot sa va zic decat: Pofta buna!

Categorii: Paine de casa


Miercuri, Aprilie 20th, 2011 la 9:53 pm si este adaugat la Paine de casa. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

2 Responses to “Paine cu masline”

  1. 1
    Florescu Says:

    HRISTOS A INVIAT !
    SARBATORI FERICITE !

  2. 2
    Mirela Says:

    ADEVARAT A INVIAT!
    PASTE FERICIT!

Leave a Reply