articole | comentarii
06Sep

O stana traditionala romaneasca

2 comentarii pana acum

In concediul nostru la munte din aceasta vara am aflat ca la mica distanta de noi se afla o stana. Curiozitatea ne-a dus intr-o zi catre gardul stanei, iar atunci cand ciobanul a aparut alarmat de latratul cainilor i-am spus ca am vrea sa intram. Spre surpriza noastra ne-a primit imediat si ne-a aratat toate etapele fabricarii branzei de burduf. Mai rar oameni asa de amabili si primitori cu niste simpli straini sprijiniti de gardul stanei (cam asa am fost in prima instanta). Deci, sa facem cunostinta cu ciobanul Mugurel, un om cu o vitalitate extraordinara si cu o minte extrem de deschisa.

Stana traditionala romaneasca

Stana traditionala romaneasca

Stana traditionala romaneasca

Toata aceasta operatiune incepe cu mulsul vacilor din dotare, dupa care laptele este pus in acest imens ciubar. Se adauga cheag si se acopera cu paturi pentru a crea o temperatura propice formarii casului.

Stana traditionala romaneasca

Stana traditionala romaneasca

Aici Mugur verifica daca s-a prins casul.

Stana traditionala romaneasca

Dupa ce casul s-a format se ia o bucata mare de tifon si cu ajutorul ei se strange.

Stana traditionala romaneasca

Stana traditionala romaneasca

Se scoate tifonul plin de cas din ciubar si se pune la scurs.

Stana traditionala romaneasca

Ei, dar nu se lasa pur si simplu la scurs, ci se ia si se apasa cu niste instrumente speciale. Tot laptele care se scurge astfel este adunat si din el se va obtine untul.

Stana traditionala romaneasca

E nevoie de forta ca sa faci asa ceva, iar acestui om nu-i lipsea. Era numai muschi.

Stana traditionala romaneasca

Dupa ce casul s-a scurs bine se ia tifonul si se agata pana a doua zi, iar laptele obtinut anterior din scurgerea casului se pune in untar sau putinei si prin batere se obtine untul. Untarul sau putineiul este vasul inalt si subtirel din colt.

Stana traditionala romaneasca

Dupa ce casul a stat o zi atarnat in cui se pune frumos in aceste forme din lemn, unde va sta la fermentat 12 zile (se aseaza cas peste cas pana se umple forma din lemn).

Stana traditionala romaneasca

Cand au trecut cele 12 zile casul fermentat se scoate si se trece prin masina de tocat electrica, i se adauga sare dupa gust si se framanta.

Stana traditionala romaneasca

Acum s-a transformat in branza de burduf, care se poate pune in basica de porc (vezica urinara) sau coaja de brad (coaja de brad se fierbe pentru a se inmuia si a fi usor de modelat). In acest moment al explicatiilor am fost condusi sa vizitam “hruba” in care se pastreaza produsele finale.

Stana traditionala romaneasca

Locul in care se pastreaza branza trebuie sa fie rece (temperatura constanta) si cu o anumita umiditate.

Stana traditionala romaneasca

Stana traditionala romaneasca

Stana traditionala romaneasca

Stana traditionala romaneasca

Acum sa revenim la zerul ramas in ciubar dupa ce s-a scos tifonul plin de cas. Acesta se pune la fiert intr-un ceaun maret si de aici va rezulta urda.

Stana traditionala romaneasca

Dupa ce s-a scos urda sa nu credeti ca s-a terminat procesul. Urmeaza jintita, adica un fel de iaurt amestecat cu frimituri de branza (nu stiu daca am explicat corect ca eu una de la urda incolo nu pot sa gust nimic, insa ceilalti au fost foarte incantati de toate produsele).

Stana traditionala romaneasca

Ca sa obtii jintita trebuie sa lasi sa fiarba acel zer ramas dupa ce s-a scos urda si alternativ sa adaugi in acest zer fierbinte cate o cana de zer rece.

Stana traditionala romaneasca

Cam asa arata procesul de fabricatie al jintitei. Se poate vedea si fumul care ne inconjura pentru ca toate aceste operatiuni se desfasoara inauntru, iar focul care le ajuta de asemenea.

Stana traditionala romaneasca

Fiul lui Mugurel ne-a pregatit imediat bulz pe jar (din pacate n-am reusit sa-l mancam ca ne-am dus acolo ghiftuiti).

Stana traditionala romaneasca

Stana traditionala romaneasca

In curtea imensa care inconjoara stana traiesc in armonie porci, vaci, caini, cai si gaini. Aici avem un porc fericit dupa ce a mancat niste zer.

Stana traditionala romaneasca

Stana traditionala romaneasca

Stana traditionala romaneasca

Spre fericirea ei, Maria a fost linsa de un vitel.

Stana traditionala romaneasca

Cam asta a fost vizita noastra la stana. Ne-a placut tare mult si sper sa revenim acolo si la anul.

Categorii: Locuri din Romania


Marti, Septembrie 6th, 2011 la 10:26 pm si este adaugat la Locuri din Romania. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

2 Responses to “O stana traditionala romaneasca”

  1. 1
    Bulz ciobanesc | In Familie - Un blog cu si despre familie Says:

    […] vizitam locuri deosebite. Asa ca, dupa vizita extrem de placuta de anul trecut, ne-am reintors la stana ciobanului Mugur. Anul acesta Mugur m-a invatat sa fac bulz ciobanesc si bineinteles ca am plecat de acolo si cu […]

  2. 2
    Evelina Says:

    Buna ziua,

    Foarte interesant articolul, dar unde este aceasta stana, in ce localitate?

    Multumesc.

Leave a Reply