articole | comentarii
23Jul

Monumentul Triumfal Tropaeum Traiani

0 Comentarii

Este vara, prin urmare gatim mai putin si facem multe plimbari. De data aceasta i-a venit randul monumentului de langa comuna Adamclisi, la aproximativ 60 km de Constanta. Am gasit monumentul triumfal Tropaeum Traiani in plina reabilitare, insa vizitarea era permisa. Un panou amplasat in apropierea monumentului triumfal ne-a oferit la fata locului detalii despre istoria sa, iar Wikipedia nu s-a lasat mai prejos.

Deci, monumentul triumfal Tropaeum Traiani face parte dintr-un complex arheologic alcatuit din monument, mormantul tumular din spatele sau si altarul comemorativ ridicat pentru soldatii cazuti in luptele date in zona in anul 102.

Monumentul trimufal a fost construit intre anii 106-109 dupa proiectul lui Apollodor din Damasc.

In zona mediana a monumentului se afla 54 de metope, care redau luptele dintre romani si aliatii regelui dac Decebal, iar la partea superioara se afla un attic festonat, prevazut cu 27 de creneluri, pe care erau reprezentati prizonierii.

Mormantul tumular se afla in spatele monumentului si a fost ridicat in anul 102. Tumulul adapostea mormantul unui ofiter roman, pierit in batalia de la Adamclisi.

Aici se poate vedea doar ce a mai ramas din acest mormant tumular, care din pacate a fost jefuit si distrus.

Semnificatia complexului arheologic a fost descoperita de Grigore Tocilescu, arheologul roman care a studiat complexul, si anume ca acest monument este un certificat de nastere in piatra a poporului roman.

Categorii: Locuri din Romania


Luni, Iulie 23rd, 2012 la 7:09 am si este adaugat la Locuri din Romania. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

Leave a Reply