articole | comentarii
04Dec

Merele copilariei mele

11 comentarii pana acum

Mere pe bat

Mere pe bat

Mere pe bat

Cred ca toti ne aducem aminte de cate un desert bun din copilarie, si ma refer la genul de desert pe care l-am fi mancat non-stop si tot nu ne-am fi saturat. Eu eram innebunita dupa merele pe bat si bulgarii de floricele. Dupa multi ani, cand am vazut din nou mere pe bat mi-era si frica sa-mi cumpar ca nu cumva sa nu mai aiba acelasi gust ca cele din amintirea mea.

As fi preferat sa nu mai mananc niciodata mere pe bat decat sa stiu ca nu mai au acelasi gust. Dezamagirea mea provine de cand nu mai reusesc sa gasesc pufuleti si grisine ca pe vremea lu’ raposatu, eu fiind un mare fan al acestor produse. De data asta am avut noroc nefiind cat de putin dezamagita. Acadeaua este la fel de buna ca in copilarie, ca sa nu mai spun ca pana si culoarea ei este aceeasi.

Dupa ce reusesti sa treci de stratul de acadea dai de marul acrisor, iar combinatia dulce-acrisor este tare reusita. Daca acum o luna ati vazut doi oameni care rodeau la mere pe bat in fata Castelului Peles, eram noi, parintii Mariei. Bulgari de floricele inca n-am reusit sa gasesc, dar nu se stie niciodata.

Categorii: De tot felul


Joi, Decembrie 4th, 2008 la 7:12 am si este adaugat la De tot felul. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

11 Responses to “Merele copilariei mele”

  1. 1
    Amalia Says:

    Hey ce amintiri… tin minte ca se vindeau in fata scolii merele…cat despre pufuleti sunt cei mai buni pe care i-am mancat vreodata 🙂

  2. 2
    Mirela Says:

    Amalia, eu tare mai poftesc dupa niste pufuleti ca aia de pe vremuri. Nu pot sa inteleg de ce nu se mai pot face si acum.

  3. 3
    Monica Says:

    Mirela, toata vara la plaja la Tataia am vrut sa-mi iau mere cu ‘acadea’ pe deasupra dar ori nu veneau, ori cand apareau de fiecare data eram cu cate un copil de 4-5 ani, si mama sa din dotare (care evident nu era de acord) si m-am abtinut, si acum inca resimt frustrare, si dupa ce am mai vazut si pozele de la tine… nu pui si o reteta, ca umplu tastatura de balutze??

  4. 4
    Mirela Says:

    Monica, chiar aseara am vazut mere in acadea in Oraselul Copiilor. Erau doar 2 roni fata de 5 cat am dat eu la Peles.

  5. 5
    Laura Sava Says:

    Arata super-apetisant merele astea, Mirelush…dar eu nu imi amintesc sa fi mancat vreodata asa ceva… 🙂
    Las’ ca poate ni se ofera sansa…la anu’, cand venim la mare!!! 😛

  6. 6
    Mirela Says:

    Laura, nici nu stii ce ai pierdut. Trebuie sa le incerci neaparat.

  7. 7
    gelu uscat Says:

    va rog reteta…daca o stiti

  8. 8
    Mirela Says:

    Gelu, reteta nu o cunosc, insa nu cred ca sunt prea greu de facut.

  9. 9
    vero Says:

    Buna.. am gasit doua retete pt merele pe bat..sper sa va fie de folos.

    1.Mere caramelizate cu vin
    Life & Style

    Ingrediente: 8 mere, spălate bine şi uscate, 450 ml vin roşu (o cană şi jumătate), 500 g zahăr, o jumătate de cană de apă, 6 linguri de frişcă groasă, 8 beţişoare (ca acelea de îngheţată).
    Introduceţi câte un beţişor în cotorul fiecărui măr. Puneţi hârtie de copt într-o tavă şi ungeţi-o. Fierbeţi vinul la foc mijlociu până rămâne aproximativ o cană (8-10 minute). Într-o altă tigaie, fierbeţi apa cu zahărul la temperatură medie, până se dizolvă zahărul, având grijă să curăţaţi cristalele rămase pe marginea tigăii. Continuaţi fierberea până când zahărul se caramelizează complet, încorporaţi vinul, adăugaţi frişca şi amestecaţi până se omogenizează compoziţia, apoi lăsaţi să fiarbă până când amestecul se îngroaşă. Daţi tigaia la o parte şi lăsaţi să se răcească. Înmuiaţi merele pe rând în caramel, rotindu-le pentru a se acoperi uniform. Ţineţi-le în sus timp de câteva secunde, pentru a lăsa caramelul să se aşeze. Lăsaţi-le la răcit până când caramelul se întăreşte (30 de minute).

    2.Ingrediente
    5 mere
    400 g zahar
    1 sticluta colorant alimentar rosu
    5 betisoare de frigarui
    Portii: 5
    Timp de preparare: sub 15 minute

    Mod de preparare
    Caramelizam zaharul intr-o craticioara adanca. Se adauga cateva linguri de apa, una cate una, pana devine un sirop curgator. Punem colorantul alimentar si se lasa sa fiarba putin. Spalam merele si le stergem bine. Intr-un vas cu apa rece, tinem putin merele sa se raceasca. Infigem cate un bat de frigaruie intr-un mar si-l dam prin sirop. Le punem apoi pe o farfurie. Baietii mei pur si simplu le-au lins!

  10. 10
    Mirela Says:

    Vero, ce grozav! Nu-mi vine sa cred ca ne-ai dat si noua reteta merelor. Multumim frumos.

  11. 11
    Preambalate | In Familie - Un blog cu si despre familie Says:

    […] fac parte categoric din dulciurile copilariei mele (pe langa merele in acadea, bulgarii de floricele, susan in zahar caramel etc) si am descoperit de curand ca nu numai mie […]

Leave a Reply