articole | comentarii
28Apr

Jiaozi Dumplings – Coltunasi chinezesti

0 Comentarii

Coltunasi chinezesti

Jiaozi sau coltunasii chinezesti se mananca de obicei cu ocazia Anului Nou Chinezesc, iar ritualul prepararii lor este interesant. Toata familia extinsa se aduna si prepara cu totii jiaozi, o parte ocupandu-se de aluat, altii de umplutura, dupa aceea venind randul celor care ii impaturesc. Se creeaza astfel un sentiment foarte placut atunci cand toata familia participa la prepararea mancarii si ma gandesc cat de placut trebuie sa fie pentru un simplu invitat intr-o casa plina de frati, surori, unchi, matusi si bunici care, chiar daca nu sunt ai tai, te fac sa te simti ca facand parte dintr-o familie prin aceasta munca impreuna.

 Prietena mea Yen m-a invitat la ea pentru a-mi arata cum se prepara acest fel de mancare delicios, dar pe care ea il face foarte rar in Romania pentru ca aici nu gaseste aluatul gata pregatit pentru jiaozi. La inceput n-am inteles de ce i se pare greu sa framante aluatul, insa imediat m-am lamurit.

Aluatul se face din faina si apa. Doar atat. Nu voi da cantitati pentru ca si Yen a lucrat “la ochi”, insa metoda este urmatoarea. Se pune faina in bol si se adauga cate putina apa treptat, amestecand mereu, astfel incat sa obtinem un aluat foarte tare. 

 IMG_0607

Trebuie avuta mare grija cu apa adaugata, caci nu trebuie sa iasa cumva un aluat moale.

IMG_0611

Acest aluat zgrumturos si tare trebuie framantat indelung pana devine un aluat extrem de fin.

IMG_0614

Aici Yen zambea, insa credeti-ma ca nu i-a fost deloc usor sa framante asa un pietroi de coca. Yen mi-a spus ca in China cumpara aluatul gata pregatit si acasa nu mai avea decat de preparat umplutura.

IMG_0615

Din aluatul framantat cu mare greutate se vor face cateva bile de aluat din care se vor intinde foi de aproximativ 2 mm grosime.

IMG_0622

Foile se taie cu paharul si se obtin multe cercuri de aluat care vor fi umplute.

IMG_0629

Umpluturile pentru jiaozi pot fi extrem de variate si din cate am inteles eu de la Yen pana la urma tin si de gusturile fiecarei familii in parte. Carnea poate fi de porc, vita, pui, curcan, crab sau mai stiu eu ce alte combinatii.

Umplutura preparata de Yen este urmatoarea: 500 g carne de porc tocata, 1 varza chinezeasca, 100 g porumb din conserva, 3 linguri zahar, 3 linguri sos de soia, 2 lingurite sare.

Varza chinezeasca se taie in 4 pe lungime si se pune la foc in apa clocotita pentru maxim 5 minute. Nu trebuie sa ajunga sa fiarba. Dupa ce au trecut cele 5 minute varza se scoate repede si se pune in apa rece, dupa care se scoate, se scurge si se toaca marunt.

Astfel, carnea tocata se amesteca cu salata, zaharul, sosul de soia, sarea si porumbul.  

Maria a fost foarte incantata de partea cu umplutul coltunasilor, la care chiar s-a descurcat mai bine decat mine. Se ia un cerc de aluat, se pune o lingurita de umplutura in mijloc, insa lipitul marginilor coltunasilor cere o anumita tehnica pentru a rezulta forma lor specifica.

IMG_0633

Yen facea o manevra de lipire cu ambele maini in acelasi timp, dar nu stiu sa explic in cuvinte. Cred ca din imagini se intelege mai bine.

IMG_0634

 Nu este nici o problema daca nu va iese lipitura aluatului in stilul chinezesc, merge foarte bine si in cel romanesc. Apasati frumos marginile si jiaozi chiar ca vor arata ca niste coltunasi de-ai nostri. 

IMG_0637

 IMG_0639

 IMG_0645

Jiaozi se presara cu faina si se pun pe o tavita in asteptarea etapei finale a prepararii. Sunt 3 moduri in care jiaozi pot fi preparati: fierti in apa, prajiti in ulei sau fierti la abur. Eu am mancat doar fierti in apa sau prajiti si ambii mi s-au parut deliciosi.

Daca preparati prea multi coltunasi puteti sa-i puneti la congelator aranjati frumos pe o tavita, iar cand vreti sa-i mancati doar ii aruncati congelati in apa clocotita.

IMG_0646

 Jiaozi se pun la fiert in apa clocotita, iar din momentul in care s-au ridicat deasupra apei se mai lasa doar 2 minute pe foc si se scot. Trebuie respectat foarte bine acest timp pentru ca altfel coltunasii incep sa se rupa. 

IMG_0652

Yen ne-a servit jiaozi cu sos de soia, dar daca nu va place acest sos internetul abunda in retete de sosuri cu care jiaozi se pot savura. Sper sa va incumetati sa preparati jiaozi, ca sigur nu o sa va para rau.

IMG_0653

Categorii: De-ale gurii


Luni, Aprilie 28th, 2014 la 12:36 pm si este adaugat la De-ale gurii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

Leave a Reply