articole | comentarii
22May

Giardioza intestinala

1 comentariu pana acum

Giardioza intestinala

Este o boala intestinala cauzata de un parazit microscopic unicelular, numit Giardia intestinalis sau Giardia lamblia. Aceasta parazitoza intestinala este extrem de frecventa la copii, mai ales la cei din colectivitati. De multe ori singurul lucru pe care il observi la copil este ca, desi mananca normal, este slabut. In unele cazuri pot apare dureri de burtica sau diaree. Copilul cu giardioza este agitat, nu se odihneste cum trebuie sau poate face urticarie fara sa fi mancat ceva suspect.

Giardia traieste in intestin si milioane de chisturi se elimina in fiecare scaun al persoanelor infectate. Ulterior, parazitul se va gasi in apa, sol, alimente sau orice suprafata contaminata cu materiile fecale ale persoanelor infectate. Poti sa iei giardia cosumand apa contaminata (fantani, lacuri, piscine), alimente crude contaminate, de la un copil la altul pe cale fecal-orala (pun mana la poponeata, dupa aceea la gura si mai duc si la gura altuia).

Simptomele giardiozei apar cam la 7-14 zile dupa contaminare si este contagioasa atat timp cat parazitul este prezent in materiile fecale. Nu toate persoanele infectate prezinta simptome, insa toate pot raspandi boala. Diagnosticul de certitudine se pune pe baza examenului coproparazitologic si a catorva analize specifice pentru giardia. Medicul este unicul in masura sa hotarasca tratamentul, asa ca nu va tratati copilul dupa indicatiile vecinei de la bloc.

Pentru a preveni giardioza copilul trebuie invatat sa se spele pe maini ori de cate ori vine de afara si intotdeauna inainte de a se aseza la masa. Fructele si legumele trebuie spalate foarte bine inainte de a fi mancate. Copilul trebuie sa bea numai apa plata pentru ca este microbiologic pura.Joi, Mai 22nd, 2008 la 3:49 pm si este adaugat la Despre nastere si copil. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

One Response to “Giardioza intestinala”

  1. 1
    Ank Says:

    eu tot citesc ca apa plata nu le face bine la copii, contine prea multe minerale care afecteaza rinichii in timp.
    asa ca am ales sa-i dau apa fiarta si racita si uneori mai scap doar filtrata 😀

Leave a Reply