articole | comentarii
18Iun

Gem de caise

0 Comentarii

Gemul de caise este la mare pretuire in familia noastra si de fiecare data trebuie sa fac cantitati impresionante ca sa ne ajunga toata iarna pentru prajituri si clatite. Este simplu de facut daca ai materie prima de calitate.

Eu ma avut 2 kg de caise (cantarite dupa ce le-am curatat de samburi), numai ca fiind mai mult verzi decat coapte a trebuit sa pun 1,250 kg zahar. Daca fructele sunt foarte coapte eu va sfatuiesc sa puneti zahar dupa gust si sa nu folositi niciodata “masura bunicii”, adica la o farfurie de fructe una de zahar, pentru ca e bine ca gemul sa aiba in compozitia sa cat mai putin zahar ca sa fie cat mai sanatos. Eu mi-am propus ca anul urmator sa indulcesc gemul cu sucul de mere pe care imi doresc sa-l pot face in toamna asta.

Deci, totul pleaca de la caise. Daca aveti caise si nu zarzare (multi vand in piata zarzare pe post de caise) va iesi un gem de un portocaliu superb.

Deoarece caisele mele nu erau foarte bine coapte a trebuit sa le tai cu cutitul feliute de pe sambure, ca nu era chip sa se desprinda usor. Le-am amestecat cu zaharul si le-am pus la fiert intr-un vas cu fundul dublu. Focul l-am dat mai intai la maxim pana cand a inceput sa fiarba gemul, iar dupa aceea l-am lasat la un foc mediu spre mic. Am amestecat din cand in cand in vas ca sa nu se lipeasca fructele, iar spuma care s-a format nu am indepartat-o.

Gemul a fost gata in aproximativ 75 de minute si l-am pus in borcane imediat ce am oprit focul. Borcanele le-am sigilat bine si le-am tinut acoperite cu prosoape pana a doua zi, cand si-au primit fiecare etichete si au plecat spre camara.

Imi place atat de mult culoarea gemului de caise, care nu e intrecuta decat de gustul sau!

Categorii: Dulcegarii


Luni, Iunie 18th, 2012 la 4:19 pm si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

Leave a Reply