articole | comentarii
26Apr

Foietaj cu mere (cu foi de casa)

0 Comentarii

Foietaj cu mere

Ce ziceti de un foietaj cu mere demential de bun? Eu cand execut reteta asta se bat turcii la gura noastra. Este perfect acum dupa Paste, cand simtim nevoia de un desert racoros.

Avem nevoie de: 1,5 kg mere, 1-2 lingurite de scortisoara, 3-4 linguri de zahar, 2 pliculete zahar vanilat, aproximativ 300 g unt, faina alba cat cuprinde, 300 ml apa, un praf de sare.

Merele le curatam de coaja si le taiem cubulete. Eu am observat ca merele taiate cubulete au o aroma si un gust mult mai bun in placinta, decat cele date pe razatoare. De fapt, aproape ca numar pe degetele de la o mana de cate ori am chinuit merele pe razatoarea mare. Cred ca toate datile alea au fost cand eram la mama acasa si ma mai ruga sa o ajut atunci cand facea placinta cu mere.

Foietaj cu mere

Foietaj cu mere

Dupa ce merele au fost taiate in cubulete presaram deasupra lor zaharul (am dat o cantitate orientativa, dar voi o puteti modifica in functie de gustul vostru) si zaharul vanilat.

Foietaj cu mere

Acest amestec il punem la foc pana da in cateva clocote pentru ca merele sa inceapa sa scoata o parte din sucul lor. Nu putem pune merele crude intre foile de foietaj pentru ca si-ar lasa mult prea mult suc, iar foile nu s-ar coace cum trebuie.

Foietaj cu mere

De-abia dupa ce am luat merele de pe foc putem adauga scortisoara si le lasam la racit.

Foietaj cu mere

Ia uitati cata zeama si-au lasat merele. Cand le vom pune intre foile de foietaj vom folosi o paleta cu gaurele, pentru a lua cat mai putin din acest suc.

Foietaj cu mere

Dupa ce am lasat merele la racorit ne putem ocupa si de foietaj. Foile sunt atat de simplu de facut, mai ales ca eu una am un ajutor de nadejde. Maria este prima la uns foile cu unt. Modul de preparare al foilor este acelasi ca la placinta macedoneasca cu spanac, numai ca la foietaj avem unt in loc de untura si apa in loc de vin. Am scris pasii de urmat si aici, pentru a va fi mai usor.

Deci, apa o amestecam cu sarea si faina cat cuprinde pentru a rezulta un aluat potrivit. Aluatul il impartim in doua bucati din care vom intinde doua foi. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei pentru a-l putea intinde pe foaie. Cu jumatate din cantitatea de unt vom unge o foaie si cu cealalta jumatate a doua foaie.

Trebuie sa pastram vreo doua linguri de unt pentru la final, ca sa ungem placinta pe deasupra.

Dupa ce am uns foaia cu unt incepem sa o impaturim, ungand in acelasi timp si laturile pe care le intoarcem. Foile acestea mari le impaturim pana obtinem doua pachetele. Le bagam la frigider pentru a se odihni un pic.

Scoatem prima foaie de foietaj de la frigider, o intindem cu sucitorul si dupa aceea o aranjam frumos in tava, astfel incat marginile sa iasa in afara. Punem compozitia peste foaie, iar deasupra venim cu a doua foaie si ii unim marginile ca sa nu iasa compozitia.

Intepam placinta cu furculita si o ungem cu putin unt topit. O bagam in cuptorul incins pentru apoximativ o ora. Daca aveti un cuptor mai performant este posibil ca 40 de minute sa-i fie de ajuns. Ca idee, trebuie tinuta in cuptor pana se rumeneste frumos.

Iti vine sa mananci cu ochii foietajul asta cu mere, atat de frumos este rumenit la final.

Foietaj cu mere

Foietaj cu mere crocant la exterior, iar la interior o umplutura care isi pastreaza forma si totusi se topeste in gura. Este meritul merelor taiate cubulete si nu date pe razatoare.

Foietaj cu mere

Categorii: Dulcegarii


Marti, Aprilie 26th, 2011 la 10:05 pm si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

Leave a Reply