articole | comentarii
08Apr

Febra

1 comentariu pana acum

 Febra

Nu stiu cum sunt alti parinti, dar eu una cand vad ca Maria are febra deja intru in panica. Poate din cauza ca la doua luni mi-a facut 39,3 grade si eu nu stiam ce sa-i fac. Tin minte ca sunam in disperare la pediatra ei si nu-mi raspundea la telefon pentru ca era duminica. Cand intr-un final a raspuns mi-a spus enervata ca ea nu stie de ce are febra si ca tot ce pot sa-i fac este sa-i dau antitermice. Dupa aceea si-a schimbat atitudinea, dar in momentele acelea noi ne-am speriat foarte tare. Nu-i de colo ca la doua luni sa-ti faca copilul aproape 40 de grade temperatura.

Febra nu este o boala, ci o reactie de aparare a organismului impotriva unei infectii. Altfel spus febra este un simptom asociat cu o boala care trebuie diagnosticata. Temperatura normala a corpului este intre 36 si 37.5 grade Celsius. Daca creste peste 38 de grade Celsius sau se mentine pentru mai mult timp peste 37,5 grade, atunci vorbim de febra. Daca pe langa febra copilul tuseste, are diaree sau plange de durere trebuie mers la medic.

Copiii mici pot face foarte repede febra mare. Un copil prea infofolit sau expus brusc unei temperaturi prea ridicate nu-si poate regla destul de repede temperatura interna si poate face o febra foarte mare. Este absolut normal ca un copil febril sa nu aiba pofta de mancare. Nu trebuie sa insistam si sa-l fortam sa manance pentru ca apetitul scazut este tot o reactie a organismului. Este important sa fie hidratat corect cu apa sau ceai usor indulcit. Daca este alaptat trebuie hranit la fiecare ora sau chiar mai des daca copilul o cere.

Febra mai poate aparea si ca urmare a vaccinarii, iar medicul care face vaccinarea trebuie sa informeze parintii cu ce sa trateze febra. Noua ni se spunea la fiecare vaccin sa ii punem un supozitor cu paracetamol imediat cum ajungem acasa si astfel nu am avut niciodata probleme. Oricum, la Infanrix nu prea sunt reactii adverse.

Indiferent de cauza, febra mare poate provoca convulsii insotite de pierderea cunostintei si rigiditate pentru cateva secunde. Daca apar convulsiile nu trebuie sa incercam sa le impiedicam. Tot ce putem face este sa culcam copilul pe o parte  si sa ne asiguram ca poate respira. Dupa incetarea convulsiilor trebuie mers urgent la medic.

Trebuie sa avem acasa in permanenta o mica rezerva de antitermice. Acum mi-am dat seama ca eu am una destul de mare: supozitoare cu paracetamol pentru sugari, supozitoare Novocalmin, Nurofen sirop, Calpol sirop, Nevralgin picaturi, algocalmin fiole. Prospectul medicamentelor este bine sa-l citim cu atentie si sa nu depasim niciodata dozele indicate acolo.

Sunt si mijloace simple, dar eficace, care ne scutesc de folosirea medicamentelor. Dezbracam copilul si il acoperim doar cu un cearsaf. Deschidem geamul ca sa intre aer rece in camera. Putem sa il tinem aproximativ 20 de minute intr-o vanita cu apa la o temperatura cu doua grade mai mica decat a lui. Ii dam sa bea multe-multe lichide. Putem sa udam un cearsaf cu apa rece, sa-l infasuram in jurul copilului si peste el sa punem unul uscat. Ii facem un fel de impachetare. Mare atentie la aspirina! Nu se da niciodata copiilor sub sase ani pentru ca poate determina o boala fatala, numita sindromul Reye.Marti, Aprilie 8th, 2008 la 11:09 pm si este adaugat la Despre nastere si copil. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

One Response to “Febra”

  1. 1
    eugenia Says:

    Am trecut siteuyl de sus pentru ca eu intru des acolo si pe forum , e preferatul meu pt ca gasesc orice informatie am nevoie..despre febra chiar am cautat si am gasit ceva:

    http://www.kids-shop.ro/articol.php?articol=464

Leave a Reply