articole | comentarii
14Nov

Eclere

0 Comentarii

Eclere

Mi-au placut dintotdeauna eclerele si nu stiu daca cunosc pe cineva caruia sa nu-i placa sa savureze un ecler.

Pentru aluat avem nevoie de: 150 ml ulei, 300 ml apa, 300 g faina, 10 oua, 1 praf de sare.

Pentru crema de vanilie avem nevoie de: 1 l lapte, 1,5 cana zahar, 8 linguri de amidon alimentar sau faina, 200 g unt, esenta de vanilie si coaja rasa de la o lamaie (daca va plac cremele aromate cu coaja de lamaie).

Reteta este usor de facut, in afara de partea cu incorporatul oualor in compozitia de faina, care mie nu-mi place deloc.

Deci, apa cu uleiul se pun pe foc intr-o craticioara pana clocotesc si atunci adaugam sarea si faina in bloc (adica o aruncam pe toata dintr-o data in cratita) si amestecam energic. Dupa ce se formeaza aluatul oprim focul (nu dureaza mult, maxim 1 minut) si se lasa sa se raceasca pentru a putea adauga ouale.

Eclere

Ouale se adauga pe rand, unul cate unul, pana cand terminam toate cele 10 oua. Asta e operatiunea care mie nu-mi place si care mi se pare destul de obositoare.

Dupa ce terminam de incorporat ouale punem compozitia intr-o punga sau intr-un pos pentru ornat si incepem sa punem aluatul in tava tapetata cu hartie de copt.

Eclere

Se coc pana se rumenesc frumos la foc moderat in cuptorul preincalzit, dar trebuie sa avem grija sa nu deschidem usa cuptorului in primele 10 minute pentru ca se vor pleosti. Asa arata eclerele proaspat scoase din cuptor.

Eclere

Eclere

Cat stau eclerele in cuptor ne ocupam de crema.

Jumatate din cantitatea de lapte se fierbe cu zaharul, iar cealalta jumatate se amesteca bine cu amidonul si se adauga peste laptele cu zahar. Se tine pe foc amestecand mereu cu telul ca sa nu se faca cocoloase. Se adauga untul si oprim focul atunci cand crema nu mai curge de pe tel.

Dupa ce o luam de pe foc adaugam coaja rasa de la o lamaie (niciodata nu o punem cand crema este inca pe foc pentru ca devine amara) si esenta de vanilie. Daca in loc de esenta de vanilie vreti sa folositi pastaie de vanilie, atunci aceasta se taie pe din doua pe lungime si se pune la fiert cu laptele. Dupa ce fierb impreuna cateva minute, pastaia se scoate si se adauga restul ingredientelor.

Crema se lasa la racit.

Eclere

Gogosile de ecler se taie pe din doua si se umplu cu crema de vanilie. Deasupra eu le-am pus o glazura din ciocolata neagra, adica am topit o ciocolata cu putin lapte pana a devenit fluida. Am pus cate o lingurita de glazura deasupra fiecarui ecler.

Eclere

Degustatorul sef nu putea sa lipseasca din peisaj. Verdictul a fost unul foarte bun asa ca am primit unda verde sa repet reteta de eclere.

Eclere

Categorii: Dulcegarii


Luni, Noiembrie 14th, 2011 la 5:32 pm si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

Leave a Reply