articole | comentarii
28Nov

Dulceata de zmeura si afine

0 Comentarii

In luna august de obicei fac dulceata de zmeura si afine. Daca fac dulceata numai din afine nu prea ma atrage, daca fac numai din zmeura nici dupa ea nu ma dau in vant, insa daca le combin iese o nebunie de gusturi si arome. Deasupra la papanasi este dementiala si imi pare rau ca fotografia de mai sus nu poate fi gustata.

Avem nevoie de cantitati egale de zmeura si afine, iar despre zahar nu pot sa spun decat ca eu pun dupa gust. Nu am o masura la zahar asa cum am auzit ca au alte gospodine, adica la o farfurie de fructe o farfurie de zahar. Mi se pare ca se pune mult prea mult zahar in dulceturi si gemuri  si de aceea eu prefer sa pun dupa gust. Pun o cantitate mica la inceput si daca mai e nevoie mai adaug pe parcurs.

Deci, fructele se trec printr-un jet de apa, se scurg bine si se pun la fiert cu zaharul pe un foc mediu. Cand dulceata a inceput sa fiarba, se da focul la mic si se mai lasa sa fiarba molcom aproximativ o ora sau pana se ingroasa. Daca spre sfarsit observam ca dulceata este prea dulce putem adauga zeama de lamaie si mai lasam sa fiarba cateva minute.

Dulceata de fructe de padure se pune in borcane cat este inca fierbinte (borcanele este bine sa le sterilizam inainte in cuptor), se sigileaza bine si se tine acoperita cu prosoape de bucatarie pana se raceste. Dupa aceea nu va mai ramane decat sa o savurati pe papanasi, la clatite, pe felii de paine de casa unse cu unt sau in ce mod mai stie fiecare.

Categorii: Dulcegarii


Miercuri, Noiembrie 28th, 2012 la 8:28 am si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

Leave a Reply