articole | comentarii
19Mar

Cozonacul Doamnei Florescu

20 comentarii pana acum

Trandafir pentru Doamna Florescu

Doamna Florescu si-a onorat promisiunea si ne-a dezvaluit reteta ei de cozonac. Ar fi fost pacat ca aceasta reteta plina de suflet sa ramana ca un simplu comentariu, asa ca i-am acordat spatiul care-l merita. Va multumesc Doamna Florescu! Trandafirul este pentru dumneavoastra.

COZONAC
(asa cum fac eu)
Aluat:
-1kg faina (eu folosesc Grania sau faina ungureasca)
-2 plicuri drojdie deshidratata
-180g zahar
-10 galbenusuri
-150g unt
-150ml ulei
-1 lingura untura
-2 linguri smantana dulce naturala
-3 plicuri z. vanilat
– coaja rasa de la o lamaie
-500ml lapte (aproximativ)
-1 lingurita sare
-1 ou si putin ulei pentru uns.

In aluatul de cozonac
NU SE PUNE:
-iaurt
-coaja de portocala
-esente
-lapte acru
-smantana fermentata
-oua de tara de la nici un fel de pasare
-apa
-margarina
-ulei de alt fel decat cel de floarea soarelui
-zahar vanilat cu pastaie
-nu se foloseste masina de framantat paine, robot sau alta ustensila, aluatul trebuie “simtit” la mana

UMPLUTURA1:
1a:-150g nuca prajita si macinata
-100g alune (arahide) prajite si macinate
-2 linguri fulgi cocos
-esenta de migdale
-100g zahar farin

1b:-50g curmale taiate fasii
-50g caise confiate taiate cubulete
-100g stafide inmuiate in rom
-200g rahat taiat bastonase
-4 plicuri z. vanilat
sau
UMPLUTURA2:
-250g mac
-80g zahar
-500ml lapte dulce
-3 oua
-3 plicuri z. vanilat

Mod de preparare aluat:

Ingredientele se tin la caldura de seara pana dimineata. Inainte de a va apuca de lucru trebuie sa asigurati o temperatura ridicata in bucatarie si sa eliminati orice sursa de aer rece. Faina se cerne de 2-3 ori, se amesteca cu drojdia si se lasa inca 10-15 min. Separat se pune la cald uleiul, untul, smantana si untura pana devin fluide dar nu fierbinti. Se incepe framantatul cu 150 ml de lapte cald in care a fost dizolvat zaharul, z. vanilat si coaja de lamaie. Pe parcurs se pun galbenusurile amestecate si ele cu 2-3 linguri de lapte si sarea. Se framanta incorporandu-se treptat cate putina grasime (nu se pune o noua cantitate pana ce nu se incorporeaza precedenta). Aluatul trebuie sa aiba consistenta mai moale decat cea de paine, deci se mai adauga lapte continuandu-se framantatul pana ce incep sa apara basici pe suprafata aluatului. In acel moment aluatul reusit trebuie sa fie adunat intr-o “minge” desprinsa de pe marginile vasului si de pe maini. Se unge cu o pelicula subtire de unt moale (25-30g) si se lasa acoperit, intr-un loc cald.

Mod de preparare a umpluturii 1a:
-nuca, alunele, fulgii de cocos, se amesteca cu zaharul si se stropesc cu esenta de migdale, se framanta usor apoi se apasa bine in vas si se acopera.
– fructele se amesteca impreuna cu rahatul si zaharul vanilat si deasemenea se acopera bine .
Daca se alege umplutura 2 se procedeaza astfel:
-macul se macina prin masina speciala sau rasnita si se fierbe impreuna cu laptele si zaharul amestecand mereu, insistand pe fundul vasului (la final trebuie sa fie bine legat si cand se trece cu lingura pe fundul vasului ramane urma )
Se trage de pe foc si se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca in mac galbenusurile pe rand, vanilia si albusul batut spuma cu un praf de sare. Aceasta crema de mac nu trebuie sa fie moale, pufoasa dar nu fluida, daca mai este nevoie se adauga putin gris ori faina (nimic altceva).

Odata ce avem pregatit totul trecem la umplut aluatul de cozonac:

Alegem una din umpluturi 1a si1b sau 2.

Punem aluatul crescut pe planseta unsa cu ulei si-l taiem in 4 parti egale. Apoi intindem cate o parte pe care presaram o jumatate din compozitia cu nuca si o rulam.
Alta parte o intindem si punem o jumatate din umplutura cu fructe si o rulam deasemenea.
Impletim cat mai strans cele doua suluri si le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
La fel se procedeaza si cu celelalte doua parti din aluat.
Tava trebuie sa fie plina pe 3/4 iar cand a crescut cat tava se ung cozonacii cu un ou batut cu putin ulei.
Se da la copt in cuptorul preincalzit la foc potrivit. Se incearca cu scobitoarea atunci cand este rumenit uniform. Cand sunt gata se scot din cuptor se lasa cateva minute sa se racoreasca apoi se detaseaza din tava .
Reci se pudreaza cu zahar pudra vanilat sau cu aroma de cocos si se trag in folie de naylon.
Eu fac zahar cu aroma de cocos asa: trec prin masina de rasnit 3 linguri zahar impreuna cu o lingurita cu varf nuca de cocos fulgi.  Acest zahar se poate folosi la cornulete, prajituri, chec, cozonac etc.
!!!
Cantitatile la aluat cat si la umplutura sunt maxim pentru 1 kg faina. Faina poate fi uscata si atunci este nevoie de putin mai mult lapte.
Din aceasta cauza laptele se adauga cate putin asa cum se simte la mana. Si din aceasta cauza nu se foloseste robotul. Este una cantitatea industriala si alta cozonacul-arta.
Acest cozonac cu cat sta cu atat se face mai moale …
In fine, dicutiile despre cozonacul adevarat nu se termina niciodata…
Daca mai sunt intrebari voi raspunde cu drag, poate undeva nu am explicat prea clar… dar nu cred am avut alaturi muzica inkasa (preferata mea ).
Este foarte tarziu, cornuletele raman totusi pentru duminica.

Categorii: Dulcegarii


Vineri, Martie 19th, 2010 la 9:31 pm si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

20 Responses to “Cozonacul Doamnei Florescu”

  1. 1
    Felicia Says:

    SE pot pune si niste poze la cozonac?

  2. 2
    Felicia Says:

    ar fi interesant sa-l vedem cum arata!

  3. 3
    Mirela Says:

    Felicia, am putea sa-l vedem doar daca doamna Florescu ne trimite niste poze.

  4. 4
    florescu Says:

    OF! dragele mele nu ma mai lasa glicemia sa fac , cozonac si nici alte dulciuri decat foarte rar .Daca pana acum nu am facut poze cozonacului meu de aici inainte ,nici atat.Doar cine stie… daca voi face, fiti sigure ca am sa-i fac si poze.Amandoi ( eu si sotul) ne-a “trosnit” diabetul si…gata dulciuri .
    Insa as vrea sa spun ca si cozonacul tau Mirela este la aspect ca si al meu numai ca al meu are mai multe oua,ceea ce il tine moale mai multe zile.
    Aici pe blog intru acum ceva mai rar din cauza timpului(serviciu ,toamna,gogosari,pictura,broderia si multe altele
    stii tu am mai spus…)
    Sanatate ,tie si familiei Maria sa creasca mare !
    Cu mult drag.

  5. 5
    Mirela Says:

    Doamna Florescu, tare mi-e teama sa nu ne astepte si pe noi un pui de diabet la cotitura. Mancam prea multe dulciuri… Referitor la timp… Nici eu nu mai reusesc sa ma ocup de blog prea mult. Am tot fost plecata in concediu la munte, am facut suc de rosii, zacusca, am pus gogosari etc.

  6. 6
    florescu Says:

    Doamne fereste ,nu numai consumul de dulciuri e cauza, feriti-va de stres si de luarea in greutate.Daca nu aveti inaintasi cu aceasta boala , stati fara grija. Mama mea s-a chinuit 35ani cu diabetul,asa ca nu am scapat nici eu .Ea a tinut regim strict , eu nu am mostenit decat boala nu si vointa…
    Va imbratisez cu drag.

  7. 7
    ritta Says:

    prostii ca nu se pun atatea in cozonac(-coaja de portocala
    -esente
    -lapte acru
    -smantana fermentata
    -oua de tara de la nici un fel de pasare)
    ati vazut reteta si pozele de la cozonac pufos? are si esente si coaja de portocale aici n-am vazut nici o poza; fite al meu arata f.bine cu toate interdictiile

  8. 8
    MARIA Says:

    MARI TAMPENII AI SCRIS DESPRE CE NU SE PUNE IN COZONAC .MA FACI SA RAD CU HOHOTE. CRED CA ERAI BEATA. MAMA NU FRAMANTA COZONACUL CU LAPTE CI CU SMANTANA FERMENTATA SI LAPTE ACRU SI ESTE CEL MAI FRAGED COZONAC DIN CATE AM MANCAT VREODATA.CAT DESPREW OUA NAI DECAT SA FOLOSESTI DIN CELE CUMPARATE DIN MAGAZIN CU GALBENUSUL DECOLORAT SI NESANATOASE IN LOCUL OUALELOR DE TARA SANATOASE SI CU GALBENUSUL DE O CULOARE CARE-TI IA OCHII.FOLOSITI ESENTE SI COAJA DE PORTOCALA SI NU LUATI IN SEAMA ACESTE PROSTII.

  9. 9
    Mirela Says:

    Maria. tot ce pot sa spun este ca ma intristeaza cuvintele folosite de tine. Mi-ar fi placut mai mult un ton civilizat, dar prin care sa-ti exprimi dezacordul fata de reteta doamnei Florescu. Daca nu esti de acord cu parerea unei persoane nu inseamna ca trebuie sa o jignesti.

  10. 10
    florescu Says:

    Draga Mirela, am intrat sa-ti urez spor la pregatirile pentru sarbatori si La multi ani, tie si familiei tale.
    Am citit si comentariile doamnelor Ritta si Maria…da…au dreptate in privinta oalelor. Cred ca din graba sau mai stiu eu din ce motiv, am scris pe scurt si a iesit altceva decat voiam sa spun. Imi cer scuze. Acum, am putin timp si vreau sa clarific situatia. Asadar, oua de tara, folosesc, insa numai de la gaina, nu si de la celelalte pasari, iar ceea ce voiam de fapt sa spun este ca nu se amesteca ouale de tara cu cele de productie. In privinta celorlalte ingrediente pe care eu nu le folosesc, le-am trecut doar ca sfat, fara a obliga pe cineva sa faca asa cum am recomandat. Fiecare s-a obisnuit de-a lungul anilor cu un anumit tip de preparare a cozonacului, cu un anumit gust si aspect final…eu m-am obisnuit sa-l fac asa cum am scris deja in reteta, sunt foarte multumita de rezultat, cozonacul este aspectuos, nu iese crapat, are coaja subtire, neteda, este usor, pufos si crescut, are un gust nemaipomenit si deci nu vad de ce as adauga orice alt ingredient folosit de alte doamne.
    In concluzie, nu sustin ca fac “cel mai” si “cel mai” bun si frumos cozonac ci doar unul care ne place la toti si nici nu vreau sa intru in vreo competitie cu doamnele care cred ca sunt deja experte in prepararea cozonacilor.

  11. 11
    Mirela Says:

    Doamna Florescu, La multi ani si familiei dumneavoastra.
    Ma bucur ca m-ati vizitat si ati facut cateva precizari. Asa cum am spus si mai sus eu inteleg ca nu putem fi toti de acord in privinta unei retete, insa nu vad rostul cuvintelor rautacioase. Asta nu e loc de aruncat cu rautati. Punct.

  12. 12
    gabriola Says:

    Craciun cu caldura in suflet !
    doamnei Florescu, dar si celorlalte care au comentat cu un limbaj ce nu face decat sa umbreasca spiritul acestor Sarbatori. Asta ne e natia din pacate… Nu ar fi putut sa-si pastreze rautatile?nu, se crede “cineva” daca a scuipat jigniri.
    Doamna, am peste 100de retete de cozonac(sunt pasionata de retete si nu mai stiu pe undev sa depozitez carti, reviste, caiete,etc), Am incercat sa le fac pe cele mai deosebite,”nastrusnice”, dar asa bun ca al dvs. nu mi-a iesit niciunul:pufos, umed, mmmmmmmmmm delicios.
    Si… ca sa fiu si eu “rautacioasa”,mi-ar fi placut puuuutin mai dulce. Poate zaharul folosit nu a fost prea dulce, nu stiu…
    Va urez muuulta sanatate si bucurie, asa cum a produs acest cozonac celor din familia mea care au mancat acest cozonac de Craciun. Apreciez pe cei/cele care dau retetele astfel cu toate “secretele”, astfel incat sa reuseasca si celor care “le fac cu ochiul”

  13. 13
    Mirela Says:

    Gabriola, iti multumesc pentru cuvintele frumoase. Ma bucur ca ai incercat cozonacul doamnei Florescu si ca ti-a placut.

  14. 14
    florescu Says:

    LA MULTI ANI !
    CRACIUN FERICIT CU SANATATE SI BUCURII!
    MIRELEI SI FAMILIEI ,DAR SI DOAMNELOR CU GANDURI BUNE SI NU NUMAI …
    Acum sa explic putin de ce folosesc mai putin zahar la cozonac.
    Un motiv ar fi diabetul…
    Al doilea motiv este :-aluatul cu mai mult zahar ingreuneaza coacerea ,astfel cozonacul capata aspect mult mai “brunet”
    asa ca punand mai putin zahar cozonacul iese mai blondut .Atunci cand servim feliile de cozonac pudram din abundenta cu zahar pudra vanilat sau nu .
    !!! sa va spun si un secret:
    (asa cum fac eu )
    Pun in rasnita de cafea (bine stearsa )o lingura fulgi de cocos , 2-3 picaturi esenta de vanilie din fiola si doua de zahar tos ,le dau o tura, doua si obtin un “praf” excelent pentru a pudra cozonacul si prajiturile .
    Calde imbratisari doamnelor ce viziteaza acest blog ,(chiar si
    doamnelor suparate pe mine )
    SARBATORI FERICITE !

  15. 15
    Mirela Says:

    Craciun Fericit cu multa sanatate familiei Florescu!

  16. 16
    gabriola Says:

    La muuulti ani cu sanatate. Sa mancam lucruri bune !!!ha-ha

  17. 17
    Mirela Says:

    Gabriola, La multi ani cu multe bucurii si sanatate tie si familiei tale!

  18. 18
    John Says:

    Raspuns pentru ritta (gospodina perfecta)
    Nu cunosc varsta pe care o ai, dar experienta ioc. 1.Esentele la cozonac se pun in umplutura. 2.Este vorba despre ouă de la curci, gaste, rate, crocodili (se vede ca NU esti atenta la detalii, te arunci ca rata la m***). Cozonacul reusit este acela (nu pufos, cum vrei sa induci), ci acela care se desface IN FASII. Pana vei ajunge (sa devii o gospodina perfecta, sa dai sfaturi la altii) sa realizezi asa ceva, este de preferat sa-ti notezi unele retete, NU SA ARUNCI CU MIZERII pe forum. Sa auzim de bine si nu ti-ar strica putina discretie/bun simt.

  19. 19
    Maria Elena Says:

    Buna ziua …eu am o problema cu cozonacii …totul iese foarte bine , dar intotdeauna foaia de deasupra mi se dezlipeste de restul cozonacului , iar la taiere , ramane un gol imens intre foaie si restul cozonacului…oare ce nu fac bine ?

  20. 20
    Mirela Says:

    Maria Elena, si eu mai patesc cateodata ca partea de deasupra sa se departeze. Poate ca e de vina umplutura, nu stiu nici eu …

Leave a Reply