articole | comentarii
19Feb

Cozonac usor de facut

4 comentarii pana acum

De fiecare data cand framantam gogosile pufoase imi mirosea asa de cunoscut aluatul … Parca facea mama cozonac … Si daca miroase a cozonac oare n-o iesi cozonac din aluatul asta atat de aromat, m-am intrebat intr-o zi. Imediat am framantat un aluat de gogosi, l-am umplut cu crema si repede cu el in tavi. Nu pot sa va descriu in cuvinte cat de bun a iesit.

Deci, pentru aluat folosim reteta de la gogosi pufoase, adica: 700 g faina, 40 g drojdie proaspata, 4 galbenusuri, 300 ml lapte, 120 g unt, coaja rasa de la o lamaie, 1 fiola  esenta de vanilie, 100 g zahar, 1 zahar vanilat,1 praf de sare.

Drojdia se freaca cu zaharul pana se lichefiaza, dupa care se adauga untul topit, galbenusurile, laptele caldut, mirodeniile, zaharul vanilat, praful de sare si faina. Se amesteca bine si aluatul obtinut il lasam sa se odihneasca 10-20 de minute.

Intre timp preparam crema pentru care avem nevoie de: cele 4 albusuri ramase de la aluat, 2-3 linguri de cacao, 4 linguri de zahar si 1 fiola esenta de rom.

Albusurile se bat spuma, adaugam si zaharul si batem in continuare pana ce devine bezea si la final adaugam lingurile de cacao. In crema aceasta eu am pus si o mana de migdale taiate. Daca vreti sa scapati mai usor luati un borcan de crema de ciocolata si gata crema.

Se imparte aluatul in 4 bile din care se vor obtine 4 foi de aluat. Fiecare bila de aluat se intinde cam de 3-4 mm grosime si se unge cu crema. Eu am pus peste crema stafide, dar se poate pune si rahat taiat fasiute sau in loc de migdale se poate pune nuca macinata.

Dupa ce am umplut si am rulat doua bucati de aluat le luam frumos si le impletim ca sa obtinem forma de cozonac.

Punem cozonacul in tava unsa cu ulei si il mai lasam inca 20-25 de minute la crescut. Inainte de a baga cozonacul in cuptor il ungem cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte.

Cozonacul se coace la foc moderat aproximativ 30-40 de minute si este gata cand trece testul scobitorii.

Este delicios, pufos si aromat. La noi a avut un succes nebun.

Categorii: Dulcegarii


Duminica, Februarie 19th, 2012 la 8:44 am si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

4 Responses to “Cozonac usor de facut”

  1. 1
    dandusa Says:

    l-am facut,a iesit bestial!cred ca-i cel mai usor cozonac pe care l-am facut pana acum!asta va fi reteta pe care o voi face de cate ori voi avea pofta de cozonac,doar ca voi dubla cantitatea de zahar.pentru gustul meu 20g este prea putin,data viitoare pun 40-50g.bine..,chiar si asa am mancat ca sparta:))

  2. 2
    Mirela Says:

    Dandusa, ai mare dreptate! Eu am uitat cand am postat reteta ca si eu am adaugat mai mult zahar (cam 100 g) decat la reteta de gogosi. La gogosi merge cu putin zahar pentru ca dupa ce sunt gata se pudreaza cu zahar, dar la cozonac nu merge.Corectez acum.

  3. 3
    Laura Says:

    daca nu am unt si nici margarina in casa pot folosi ulei …cat??

  4. 4
    Mirela Says:

    Laura, nu stiu daca merge si cu ulei. Uite aici reteta de cozonac cu ulei http://www.in-familie.ro/cozonac-pufos/

Leave a Reply