articole | comentarii
25Apr

Cozonac pufos

40 comentarii pana acum

Cozonacul mi se pare desertul cel mai greu de facut. Bine ca este specialitatea mamei mele, ca eu una nu stiu daca m-as incumeta sa fac. Mie imi place sa o ajut pe ea, si mai ales imi place mult sa privesc complicata operatiune. Oricum eu nu inteleg de ce trebuie sa te trezesti la patru dimineata ca sa-l faci. La niste ore rezonabile nu mai creste?

Avem nevoie de: 2 kg faina, 500 ml ulei, 1 l lapte, 8 oua la temperatura camerei, 600 g zahar, 100 g drojdie, cacao, esenta rom, coaja rasa de portocala si lamaie, stafide, rahat, nuca.

Separam albusurile de galbenusuri. Frecam galbenusurile cu jumatate din zahar pana se topeste zaharul.

Drojdia se faramiteaza si se amesteca cu un varf de lingura de zahar si putin lapte caldut cat sa devina o pasta omogena, care se lasa la crescut. Trebuie sa creasca in 5 minute.

Separat se amesteca 2 linguri de faina cu o cana de lapte clocotit. Se lasa sa se raceasca si se adauga 2 oua intregi si drojdia crescuta. Se lasa din nou la crescut.

Dupa ce a crescut se amesteca cu faina, ouale frecate cu zahar si restul de lapte cald. Adaugam  mirodeniile, stafidele si se incepe framantatul.

Uleiul se incalzeste si se picura cate putin peste coca. Se framanta 30 de minute pana se ia aluatul de pe maini. In timpul framantatului se presara putin cate putin si restul de zahar. Se lasa la crescut o ora.

Albusul se bate spuma cu zahar dupa gust, cacao cat sa se coloreze si esenta de rom.

Dupa ce a crescut se imparte in 8 bucati din care se vor face 4 cozonaci. Se intinde foaia ajutandu-ne de ulei. Se pune albusul cu cacao mai intai si dupa aceea rahatul si nuca.

Se ruleaza foile si se impletesc doua cate doua.

Le punem in tava si lasam iar la crescut 30 de minute. Cand cozonacul a crescut cat tava se unge cu ou batut si se baga la cuptor. Trebuie sa se coaca in 40-45 de minute.

Ia uite ce frumos stau aliniati cozonacii nostri dupa ce i-am scos din cuptor.

Asa arata taiat pe farfurie.

Categorii: Dulcegarii


Vineri, Aprilie 25th, 2008 la 4:48 pm si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

40 Responses to “Cozonac pufos”

  1. 1
    Laura Sava Says:

    Wow, Mirela, ce de cozonaci!!!
    Felicitari si tie si mamei! 🙂
    Eu n-am facut in viata mea cozonac, ca si mie mi se pare cel mai greu desert ever! 😀
    …dar m-am servit cu o bucatica de la voi 😛
    Multumesc frumos!

    Va doresc Paste fericit si numai bine!

    Te pup cu drag, Laura.

  2. 2
    Mirela Says:

    Laura, tu esti mereu o draguta. Sa stii ca este tare bun cozonacul. Nu am mai avut rabdare pana duminica si l-am gustat.

  3. 3
    mihaela Says:

    pot sa confirm: cozonacul e grozav, am beneficiat si eu de unul si jumatate. E foarte bun, eu l-am mancat aproape pe tot.

  4. 4
    Edith Says:

    Ce mari si pufosi ti-au iesit! 🙂 Nu cred sa ma incumet vreodata sa ii fac 😛 (raman la cel facut din aluat de paine care a iesit nasteptat de bine si e ff usor)

  5. 5
    Mirela Says:

    Eu am zis ca fie ce-o fi tot incerc o data singura. Astia sunt facuti de mama. Eu sunt doar mana a doua.

  6. 6
    Edith Says:

    aaa pai cu mama am si eu curaj (ii tin de castron cand framanta :)) )
    glumesc, o las pe ea ca ii face taaare buni 🙂

  7. 7
    izza Says:

    Io mis 9 pe aici. Am cozonacii in cuptor…Va anunt dimineata cum sunt.

  8. 8
    Mirela Says:

    Izza, nu ne-ai anuntat cum au iesit cozonacii!

  9. 9
    oana_bomboana Says:

    Arata destul de bn si primul si ultimul…incerc si eu astazi sa fac unul……am mai facut si mi-au iesit destul de bn! asa cred eu 😀

  10. 10
    Mirela Says:

    Oana, eu una n-am curaj sa incerc. Cozonacul il las mereu in seama mamei mele.

  11. 11
    alina Says:

    cred ca ma incumet si eu sa il fac:D
    din compozitia asta ies 4 cozonaci? daca da cred ca reduc ingredientele la jumatate ca sa pastrez proportionalitatea si sa iasa 2:D

  12. 12
    alina Says:

    of ce zapacita sunt.. acum am vazut ca ai si scris ca ies 4 cozonaci;))..

  13. 13
    cristinica Says:

    Multumesc mult de reteta! Incerc si eu acuma sa o pun in practica!Sper sa imi iasa la fel de apetisanti.

  14. 14
    Mirela Says:

    Alina, poate ne spui si noua cum au iesit cozonacii.

  15. 15
    Mirela Says:

    Cristinica, succes!

  16. 16
    cristinica Says:

    Foarte buna reteta!Chiar mi-au iesit ca in poza!Este a doua oara cand fac cozonaci dar de data asta chiar am dat lovitura! Au iesit mai bine ca a lu soacramea… Chiar merita ! Multumesc mult.Respectati reteta si ies la sigur.

  17. 17
    cristinica Says:

    Sfatul meu pentru cuptoare care coc la suprafata mai mult este ca atunci cand sunt rumeniti deasupra suficient sa le pune-ti hartie de cop deasupra si ii bagati iar la cuptor!

  18. 18
    Mirela Says:

    Cristinicaaaaa, ce ma bucur ca ti-au iesit cozonacii. Noi i-am mancat deja pe cei facuti in ajunul Craciunului.

  19. 19
    ion laurentia Says:

    cea mai tare reteta de cozonaci >.. e prima oara cand fac si sunt foarte multumita ai o mamica foarte cooool

  20. 20
    Mirela Says:

    Laurentia, sa stii ca este cel mai bun cozonac mancat de mine. Am gustat tot felul de retete, dar asta e bestiala.

  21. 21
    Cozonac cu nuca si stafide | In Familie - Un blog cu si despre familie Says:

    […] Actiunea incepe sub privirea atenta a Mariei. Este in jur de sase dimineata si Maria supravegheaza cozonacul in loc sa doarma. Reteta aluatului este cea de la cozonac pufos. […]

  22. 22
    naty Says:

    Am incercat si eu pt prima data aceasta reteta si mi au iesit super cozonacii,avand in vedere k e pt prima data cand fac,sunt ff multumita de ei,sunt pufosi,aromati,fragezi.ca si aspect…sunt putin dezamagita pt ca au crescut fff tare si am avut 2 care s au crapat,dar ca si gust sunt supeer!MERITA INCERCATA ACEASTA RETETA!!!!

  23. 23
    naty Says:

    NU STIU DC DAR U CRED K I AI CAM ARS K MI E NU MI O IESIT ASA
    SUNT MAI FRUMOSI AI MEI!!!!

  24. 24
    alina Says:

    Revin dupaaa multa vreme.. da.. cozonacii su iesit super de Craciun.. asa ca ii incerc si acum de Pasti.. Multumesc mult ptr reteta!

  25. 25
    Mirela Says:

    Naty, ce ma bucur ca ti-au iesit buni cozonacii si mai frumosi ca ai mei! Partea de deasupra nu este arsa, ci doar mai inchisa la culoare.

  26. 26
    Mirela Says:

    Alina, ma bucur ca ai revenit si ma bucur si mai mult ca reteta a fost pe placul tau.

  27. 27
    naty Says:

    paste fericit la toate gospodinele!!!

  28. 28
    Mirela Says:

    Naty, multumim din suflet si iti doresc la fel tie si familiei tale!

  29. 29
    florescu Says:

    Fie ca Lumina Sfanta Invierii Domnului sa va aduca sanatate ,liniste sufleteasca si belsug in toate .
    UN PASTE FERICIT!

  30. 30
    Mirela Says:

    Doamna Florescu, n-ati uitat de noi si ati mai dat o raita si pe aici. Multumim de urari. Paste Fericit tuturor!

  31. 31
    denis Says:

    I-am facut si yo de sarbatori..Forte buni…Ms de reteta

  32. 32
    florescu Says:

    Am mai spus: blogul doamnei Mirela,este unul din “pichetele” mele.
    UN PASTE MINUNAT!
    cu drag.

  33. 33
    florescu Says:

    Doamna Mirela daca-mi permiteti va recomand -BLOG TARTORAS, poate o sa va placa …

  34. 34
    Mirela Says:

    Denis, cu placere!

  35. 35
    florescu Says:

    PREFERATE (am uitat sa spun mai sus )
    HRISTOS A INVIAT !

  36. 36
    Mirela Says:

    Doamna Florescu, ma rasfatati deja! Am apucat sa frunzaresc si eu blogurile Tartoras, ca am vazut ca sunt mai multe ale aceleiasi doamne, si pot sa spun ca mi-au placut.

  37. 37
    florescu Says:

    Ma bucur ,cred ca avem aceleasi gusturi.
    cu drag !

  38. 38
    Constantin Says:

    Stimata Mirela,

    Daca te vei gandi la diminuarea eforturilor privind prepararea cozonacului – dar nu numai- atunci vei fi atrasa sa il faci chiar tu insati.
    Din pacate se continua munca bruta (framantarea, de ex.) in conditiile in care exista diferite aparate electrocasnice care ar putea face acelasi lucru in conditii economisirii de timp si efort fizic : robot, mixer pentru aluat, aparat pentru paine si cozonac.

    Eu fac aluat pentru pizza la un blender. Este foarte rapid, pufos si nu imi “murdaresc” mainele la framantat.

    Trebuie sa ne preocupam mai mult pentru usurinta activitatilor.
    Ai dreptate

  39. 39
    Mirela Says:

    Constantin, eu acum astept sa strang niste banuti ca sa-mi achizitionez un cuptor electric, ca m-am saturat sa tot coc in cuptorul meu vechi care mai mult arde decat coace. Asa ca, atunci cand voi avea aparatura potrivita ma voi apuca si eu de facut cozonac.

  40. 40
    Cozonac cu nuca si rahat | In Familie - Un blog cu si despre familie Says:

    […] nu-i asa? Eu vreau sa va prezint un cozonac cu nuca si rahat. Reteta este aceeasi cu cea de la cozonac pufos sau cozonac cu nuca si stafide, numai umplutura este putin […]

Leave a Reply