articole | comentarii
22Feb

Cozonac de post

2 comentarii pana acum

Cozonac de post

Doamna Florescu m-a bucurat din nou cu o reteta, si pentru ca nu vreau sa ramana ca un simplu comentariu la un articol de-al meu, o voi posta acum acordandu-i importanta pe care o merita. Trebuie sa recunosc ca la noi in casa nu s-a facut niciodata cozonac de post, deci chiar nu aveam o reteta de cozonac de post.

Aluat:
-1kg faina speciala pt cozonac (eu folosesc Grania)
-2 pliculete drojdie uscata (eu folosesc Dr. Oetker)
-1 cana lapte de cocos
-150g zahar
-25g margarina pt creme si aluaturi (netartinabila)
-coaja de la o lamaie
-4 plicuri zahar vanilat
-100ml ulei
-1 lingurita sare
-apa calda

Umplutura:
-100g miez de nuca prajit si macinat
-100g alune prajite si macinate
-100g rahat colorat taiat batonase
-30g stafide muiate in apa calda si esenta de rom, scurse si date prin faina
-6 curmale taiate fideluta
-2-3 smochine taiate fideluta
-60g zahar pudra
-coaja rasa de la o jumatate de portocala mica
-esenta de rom
-esenta de migdale

Mod de preparare:
Mai intai se pregateste umplutura, se amesteca toate ingredientele, se aplatizeaza si se acopera ermetic pentru a se impiedica evaporarea aromelor. In momentul folosirii se ravaseste cu ajutorul unei linguri.
Aluatul se prepara in felul urmator: faina se amesteca cu drojdia, se lasa 10-15 min apoi se incepe framantatul cu laptele de cocos caldut amestecat cu zaharul, vanilia, sarea si coaja de lamaie. Se framanta adaugandu-se treptat atata apa calduta pana se obtine un aluat potrivit de moale. Se continua framantatul, timp in care se adauga uleiul si margarina caldute, se framanta pana ce aluatul devine elastic si capata basicute. Se lasa la crescut intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul. Aluatul crescut se imparte in doua (trebuie sa iasa doi cozonaci).

Pe o planseta se formeaza pe rand cozonacii, se imparte 1/2 din aluat iarasi in doua, se intinde cu ajutorul palmelor unse cu ulei, din fiecare bucata cate o foaie potrivit de groasa peste care se imprastie 1/4 din umplutura, aplatizandu-se usor pentru a se fixa bine in aluat. Foaia de cozonac se ruleaza si se da deoparte, se procedeaza la fel si cu cealalta jumatate, se rasucesc cele doua rulouri formandu-se un cozonac ce se pune in tava unsa in prealabil cu ulei sau tapetata cu hartie de copt. La fel se procedeaza si cu restul de aluat, cozonacii se pun la crescut intr-un loc caldut iar cand sunt cat tava, se ung cu putin ulei si se dau la copt in cuptorul preincalzit. Cand sunt gata, se scot si se ung cu sirop de zahar amestecat cu ulei si se pudreaza cu nuca de cocos. Se mai lasa putin, pana se usuca siropul, se rastoarna din tava, se acopera cu un servet iar cand sunt complet reci se trag in folie de plastic sau se depoziteaza in punga.

!!!Atentie sunt anumite reguli care trebuie respectate indiferent de cozonac – de post sau nu.-in bucatarie trebuie sa fie cald si toate ingredientele tinute de cu seara la cald

-in aluat NU se pune sarea imediat dupa drojdie

-deasemenea in aluat NU se pune coaja de portocala si nici un fel de esenta

-in cozonacul de post nu se inlocuieste laptele de cocos cu apa, laptele fiind mai bun

-umplutura nu se amesteca cu gem, dulceata, albus, lapte, smantana sau orice lichid

-miezul de nuca si alunele se prajesc apoi se macina prin masina de tocat carne (numai pentru umplutura de cozonac si pentru unele prajituri)

-cozonacii calzi nu se pun “culcati” pe o parte.

Daca este nevoie voi explica aici cum se obtine in casa laptele din nuca de cocos.
Spor la treaba si pofta mare!
Cu drag

Nu-i asa ca doamna Florescu v-a cucerit si pe voi cu retetele ei minunate?

Later edit:

Am uitat sa spun ca, din aluatul de cozonac de post se fac mucenici moldovenesti care se ung cu miere si se pudreaza cu mult, mult miez de nuca prajit macinat (amestecati si alune prajite macinate sa vedeti ce gust au…) .
Acusi sunt SFINTII.
Cu bine si sanatate la toti!

Categorii: Dulcegarii


Luni, Februarie 22nd, 2010 la 8:51 pm si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

2 Responses to “Cozonac de post”

  1. 1
    cristina Says:

    Foarte gustoasa reteta de cozonac, tocmai l-am gustat :). Un deliciu!

  2. 2
    Mirela Says:

    Cristina, ma bucur ca ti-a placut!

Leave a Reply