articole | comentarii
19Apr

Cozonac cu nuca si rahat

0 Comentarii

Cozonac

Daca vreti ca de Pasti sa va iasa cozonacii ca cei din reviste, este bine sa incepeti cu o repetitie. Hi-hi, n-ar fi rau deloc, nu-i asa? Eu vreau sa va prezint un cozonac cu nuca si rahat. Reteta este aceeasi cu cea de la cozonac pufos sau cozonac cu nuca si stafide, numai umplutura este putin diferita.

Avem nevoie de: 2 kg faina, 500 ml ulei, 1 l lapte, 8 oua la temperatura camerei, 600 g zahar, 100 g drojdie, cacao, esenta rom, coaja rasa de portocala si lamaie, 300 g rahat, 500 g nuca.

Separam albusurile de galbenusuri. Frecam galbenusurile cu jumatate din zahar pana se topeste zaharul. Drojdia se faramiteaza si se amesteca cu un varf de lingura de zahar si putin lapte caldut cat sa devina o pasta omogena, care se lasa la crescut. Trebuie sa creasca in 5 minute.

Separat se amesteca 2 linguri de faina cu o cana de lapte clocotit. Se lasa sa se raceasca si se adauga 2 oua intregi si drojdia crescuta. Se lasa din nou la crescut.

Cozonac

Dupa ce a crescut se amesteca cu faina, ouale frecate cu zahar si restul de lapte cald. Adaugam  mirodeniile si se incepe framantatul.

Uleiul se incalzeste si se picura cate putin peste coca. Se framanta 30 de minute pana se ia aluatul de pe maini. In timpul framantatului se presara putin cate putin si restul de zahar. Se lasa la crescut o ora.

Albusul se bate spuma cu zahar dupa gust, cacao cat sa se coloreze si esenta de rom.

Dupa ce a crescut se imparte in 8 bucati din care se vor face 4 cozonaci. Se intinde foaia ajutandu-ne de ulei. Se pune albusul cu cacao mai intai si dupa aceea rahatul si nuca.

Cozonac

Se ruleaza foile si se impletesc doua cate doua.

Le punem in tava si lasam iar la crescut 30 de minute. Cand cozonacul a crescut cat tava se unge cu ou batut si se baga la cuptor. Trebuie sa se coaca in 40-45 de minute.

Cozonac

Cozonac

Asa arata proaspat scosi din cuptor. O minune!

Cozonac

Categorii: Dulcegarii


Marti, Aprilie 19th, 2011 la 9:58 pm si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

Leave a Reply