articole | comentarii
19Mar

Covrigi polonezi

18 comentarii pana acum

Covrigi polonezi

Daca n-as fi atat de pofticioasa nu cred ca as fi stat azi sa fac covrigi polonezi. De vina sau di’vina nu este decat Zicolorata, caci de cand am vazut la ea o reteta de covrigi polonezi n-am mai avut liniste.

Avem nevoie de: 800 g faina, 500 ml lapte, 50 g drojdie proaspata, 150 g zahar, 150 g unt, un praf de sare, 3 pliculete zahar vanilat, 200 g miere si 200 ml apa pentru sirop.

Drojdia se lichefiaza cu un sfert din cantitatea de zahar.

Covrigi polonezi

Se adauga laptele caldut si restul de zahar. Se pune si faina, sarea si 50 g unt la temperatura camerei. Se framanta un aluat moale si lucios, care se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.

Covrigi polonezi

Restul de unt se amesteca bine cu zaharul vanilat.

Covrigi polonezi

Aluatul se imparte in trei si se vor intinde trei foi. Fiecare foaie se unge cu amestecul de unt si zahar vanilat. Eu am impaturit fiecare foaie pe din doua, pentru ca untul sa nu ramana la suprafata.

Covrigi polonezi

Taiem fasii  de doi centimetri latime, pe care le taiem inca o data pe mijloc, dar nu pana la capat. Deci, in final vom avea doua fasii prinse la capat, pe care le vom infasura una in jurul celeilalte. Impletitura aceasta se modeleaza asa cum se vede mai jos.

Covrigi polonezi

Covrigi polonezi

Covrigi polonezi

Se pun in tava pe hartie de copt si se mai lasa la crescut inca 10 minute.

Covrigi polonezi

Covrigii polonezi se ung cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte.

Covrigi polonezi

Se presara cu nuca macinata mai mare si se baga la cuptor unde stau pana se rumenesc frumos.

Covrigi polonezi

Asa arata covrigii mei polonezi cand sunt copti.

Covrigi polonezi

Mierea si apa se pun intr-o craticioara la foc si se fierb putin pentru a face un sirop cu care se vor unge covrigii polonezi. Eu in acest sirop am razuit putina coaja de lamaie dupa ce am oprit focul. Pentru ca polonezii mei erau acoperiti de nuca macinata si nu aveam cum sa-i ung cu pensula, am luat o lingura si i-am stropit bine cu sirop. Restul siropului l-am turnat in tava lor, unde a fost absorbit rapid.

Covrigi polonezi

Covrigi polonezi

Au fost deliciosi. Pofta buna si voua!

Covrigi polonezi

Categorii: Dulcegarii


Vineri, Martie 19th, 2010 la 7:02 pm si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

18 Responses to “Covrigi polonezi”

  1. 1
    florescu Says:

    IMI CER SCUZE DOAMNA MIRELA
    DAR EU CHIAR NU M-AM PUTUT ABTINE CAND AM VAZUT ASEMENEA “COMENTARIU”-
    DE, SUNTEM ROMANI TREBUIE SA NE “MUSCAM” INTRE NOI PRECUM CAINII, RAI –NU?
    INCA ODATA MII DE SCUZE .

  2. 2
    Mirela Says:

    Doamna Florescu, am sters eu acel comentariu de prost gust si a trebuit sa sterg si raspunsul dumneavoastra, caci nu s-ar mai fi inteles ce e cu el acolo.

  3. 3
    florescu Says:

    Doamna Mirela ati facut bine .Imi cer inaca odata scuze,eu vizitez blogul aproape in fiecare zi si nu ma asteptam la asemenea “comentariu “.
    -mi-a placut sarbatorirea Mariei de la gradinita.
    LA MULTI ANI MARIEI SA CREASCA FRUMOS SA FIE SANATOASA SI SA AIBA NOROC, CU CARUL!,si acum si la 8 septembrie cand este NASEREA MAICII DOMNULUI .

  4. 4
    Mirela Says:

    Doamna Florescu, va multumim din suflet pentru urarile de bine. As vrea sa va rog sa-mi spuneti simplu Mirela ca eu asa sunt obisnuita. Mi se pare neobisnuit cand cineva imi spune “doamna” probabil pentru ca eu inca nu m-am maturizat. Cred ca varsta mea psihologica e undeva pe la 10 ani.

  5. 5
    florescu Says:

    Vai chiar 10 ani , parca ai fi sora cu fata mea care este mai mare decat,tine ,de ani, oricum sa fiti sanatoase si trebuie sa recunosc, sunteti frumoase amandoua ,urmeaza Maria CARE DORESC SA VA INTREACA,uite asa .
    cu drag

  6. 6
    Mirela Says:

    Doamna Florescu, ca de obicei dumneavoastra imi inseninati ziua. Va multumesc!

  7. 7
    florescu Says:

    BUNA DIMINEATA!
    Atunci nu pot decat sa ma bucur…
    -sa-i dam inainte abia avem 722.

  8. 8
    Mirela Says:

    Inaintam greu.

  9. 9
    florescu Says:

    Locul 1 nemeritat.
    O zi buna !

  10. 10
    Anca Says:

    “Un fel de” mucenici moldovenesti

  11. 11
    Anca Says:

    “Un fel de” = chiar

  12. 12
    Mirela Says:

    Anca, intr-adevar seamana cu mucenicii acesti covrigi polonezi, insa sunt mult mai interesanti.

  13. 13
    Desertul din Weekend Says:

    Doamne ce fain arata! Is pofticios din fire si acuma as manca pe loc o tava de covrigi polonezi!

    Nu am facut pana acuma nimic cu drojdie, dar trebuie sa incerc cat de curand.

    Pus bine reteta sa nu o pierd ;)

  14. 14
    Mirela Says:

    Mihai, daca ai sti de cand tot zic sa mai fac o data covrigi polonezi. Pune bine reteta ca sunt delicioasi covrigii astia.

  15. 15
    Rodrigez Rossettes Says:

    Eu gatesc covrigi italienesti sunt mai buni de cat cai romanesti

  16. 16
    Mirela Says:

    Poate ne dai si noua reteta, Rodrigez Rossettes.

  17. 17
    Mada Says:

    Arata excelent, o sa-i incerc si eu :D Dar n-aveti voie sa fierbeti mierea ca devine toxica, doar o incalziti in apa pana se dizolva

  18. 18
    Mirela Says:

    Mada, ai mare dreptate referitor la miere. Ar trebui sa schimb si in articol…

Leave a Reply