articole | comentarii
07Feb

Cornulete cu gem

17 comentarii pana acum

Cornulete cu gem

Reteta am luat-o de aici, insa i-am facut cateva modificari. Oricum, despre aceasta reteta nu pot sa spun decat ca este senzationala. Sunt atat de bune cornuletele astea, ca nu stiu daca pot sa descriu indeajuns de bine in cuvinte cat de fragede, aromate si super delicioase sunt.

Pentru aluat avem nevoie de: 200 g unt (in reteta originala se folosea untura de porc), 460 g faina, 1 lingurita bicarbonat de amoniu stins cu zeama de lamaie, 9-10 linguri apa, un praf de sare.

Cornuletele se pot umple cu: magiun de prune, nuca cu zahar si scortisoara (+cateva stafide), rahat, marmelada de gutui sau ce preferinte are fiecare.

Pentru pudrat avem nevoie de aproximativ 150 g zahar pudra.

Pentru aluat eu am folosit unt cu 80% grasime pentru a obtine niste cornulete cat mai fragede.

Cornulete cu gem

Untul se freaca cu o lingura de lemn pana se inmoaie bine, dupa care se amesteca cu restul de ingrediente ale aluatului.

Cornulete cu gem

Se framanta aluatul timp de cinci minute pana se obtine o bila de aluat, pe care o vom imparti in patru bucati mai mici. Daca aluatul e faramicios si simtiti ca nu se “leaga” cand il framantati, adaugati 1 lingura de apa.

Cornulete cu gem

Masa de lucru se pudreaza cu faina. Dintr-o bucata de aluat se intinde o foaie subtirica si se decupeaza marginile pentru a obtine un dreptunghi mare.

Cornulete cu gem

Nu puteam sa nu fotografiez patiserul sef, de care nu pot sa fac un pas atunci cand e vorba de prajiturit.

Cornulete cu gem

Trebuie sa observati si boneta din dotare. Daca mami poarta boneta trebuie sa poarte si ajutorul, nu? Poza mea cu boneta n-am s-o pun in veci pe aici!

Cornulete cu gem

Pe latura mare, la 2 cm de margine, se pune umplutura cu ajutorul unei lingurite. Eu am facut prima tava de cornulete cu magiun de prune Topoloveni (care in paranteza fie spus este senzational). Orice fel de dulceata folositi aceasta trebuie obligatoriu sa fie foarte tare/groasa, sa nu curga de pe lingurita, pentru ca altfel se imprastie toata prin tava si se pierde.

Cornulete cu gem

Rulati dinspre capat aluatul peste umplutura si cand umplutura nu se mai vede, cu un cutit ascutit taiati foaia chiar pe langa zona de suprapunere.

Cornulete cu gem

Cornulete cu gem

Trageti ruloul obtinut putin mai in spate si apoi taiati cu un cutit subtire si ascutit bucatele de cca 2-3 cm.

Cornulete cu gem

Asezati cornuletele in tava acoperita cu hartie de copt. Repetati pana terminati dreptunghiul. Apoi repetati cu celelelate trei bucati de aluat. Maria, le petit chef,  m-a ajutat cu aranjatul cornuletelor in tava.

Cornulete cu gem

La a doua tava de cornulete am folosit o umplutura din 150 g nuci macinate mai mare,  o mana de stafide, 1 pliculet zahar vanilat, 2-3 linguri de miere, 1 lingurita scortisoara, 2 fiole esenta de rom.

Cornulete cu gem

Cornuletele umplute cu nuca le-am facut putin mai mari. Nu ma intrebati de ce ca nici eu nu stiu, dar au fost bune oricum. Cornuletele se mai pot umple cu bucatele de rahat sau marmelada sau gem amestecat cu nuca.

Cornulete cu gem

Cornuletele  se coc la cuptor la 180 C pentru 30 minute si nu trebuie neaparat sa se rumeneasca. Daca iese putina umplutura afara la margini (mai ales la dulceata) nu este nici o problema pentru ca dupa ce le pudrati cu zahar vor arata bine.  Asa arata proaspat scoase din cuptor.

Cornulete cu gem

Cand le scoateti din cuptor, le treceti fierbinti prin zahar pudra vanilat.

Cornulete cu gem

Acum nu mai ramane decat sa le mancati. Sa le savurati sanatosi!

Categorii: Dulcegarii


Luni, Februarie 7th, 2011 la 6:16 pm si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

17 Responses to “Cornulete cu gem”

  1. 1
    maria Says:

    Buna seara fetelor ,Mirela si Maria ,trebuie sa recunosc ati facut niste cornulete super-bune .
    Daca-mi permiteti as vrea sa va spun ca ,eu fac acelasi aluat numai ca inlocuiesc apa cu lapte sau un ou .
    Dupa ce se intinde in foaie dreptinghiulara aluatul se taie cu o ruleta dintata in patrate cu latura de 7-8 cm ,se pune o fasie de rahat si se impacheteaza asa, ca si cum s-ar infasa un copilas. Sa se vada un capat al fasiei in coltul de aluat .Se coc la fel ca sa ramana albe, se tavalesc prin zahar pudra vanilat.
    Aceste cornulete , sunt “copilasii in fasa” pe care ii fac in fiecare an la sarbatorile de iarna .
    Nu mai tin minte daca am mai trimis aici aceasta reteta …Felicitari Mirela ,ca ucenica a Mariei vad ca te-ai descurcat destul de bine .Va doresc spor la prajiturit si va imbratisez cu drag !

  2. 2
    Mirela Says:

    Doamna Maria, ma bucur mult ca ati mai trecut pe la noi si va imbratisam cu drag de asemenea. Reteta de “copilasi in fasa” mi-ati trimis-o si e pe lista mea de asteptare.

  3. 3
    dandusa Says:

    Oauu,Mirela,arata chiar bine!
    Le incerc curand!

  4. 4
    Mirela Says:

    Dana, sunt nemaipomenite. Incearca-le ca nu dai gres cu ele!

  5. 5
    vavaly Says:

    Bine te-am redescoperit! Nu am mai fost de prin noiembrie pe la tine, desi cand caut ceva bun de facut pe aici poposesc. Maria e mare gospodina din cate se vede. Intre timp ne-am imbogatit si noi cu un blog pentru, cu si despre copii. Te invitam si pe tine cu drag sa ne vizitezi. Te imbratisam si iti uram spor la gatit!

  6. 6
    Mirela Says:

    Vavaly, ma bucur ca m-ai vizitat din nou. Am rasfoit blogul vostru, va felicit pentru idee si va doresc mult succes la scris!

  7. 7
    vavaly Says:

    Multumim pentru vizita si pentru urari. Te mai asteptam cu drag.

  8. 8
    Valentina Says:

    cand vreau sa caut o reteta aici intru….cornuletele mele mai stau 10 min la cuptor si apoi le scot.
    maine voi face clatite cu banane!!!!

  9. 9
    Mirela Says:

    Valentina, mi-ai facut pofta de cornulete!

  10. 10
    Pixies Says:

    Buna seara,

    Multumim mult pentru aceasta retata minunata si cu aceasta ocazie am o întrebare: ce este exact acest une 80% grasime pentru ce aici în Franta nu este nici un unt etichetat în acest fel.

    Multumesc frumos !

  11. 11
    Mirela Says:

    Pixies, la noi asa gasim: unt cu grasime 80% si unt cu grasime 65%. Eu am folosit din cel cu 80% pentru a iesi cornuletele cat mai fragede.

  12. 12
    mariana Says:

    sint foarte bune felicitari

  13. 13
    Mirela Says:

    Mariana, sunt criminal de bune. Ma bucur ca ti-au placut si tie.

  14. 14
    nicoleta Says:

    mirela,o sa fac cornuletele chiar azi si am o nelamurire.o sa le fac cu nuca si i fotografie se vede ca nuva se intinde pe toata foaia,adica nu la fel ca gemul.am inteles bine?merci

  15. 15
    Mirela Says:

    Nicoleta, poate nu am stiut eu sa explic prea bine. Pe foaie am pus gem doar pe un capat pentru ca dupa aceea am rulat foaia si am facut o taietura imediat dupa. Daca dai click direct pe poza cu foaia rulata peste gem se va vedea taietura. Am vrut sa am margini curate la cornulete. Deci, dintr-o foaie de-aia care se vede in poze, eu am obtinut mai multe rulouri umplute cu gem, pe care dupa aceea le-am taiat si am format cornuletele. In principiu, asa ar trebui facut si pentru nuca, dar pentru ca nu e ceva care curge (cum este gemul) eu am pus de la inceput nuca pe toata foaia.

  16. 16
    raluca Says:

    nu se pun agenti de afanare/crestere la cornulete, caci se vor umfla in cuptor si vor impinge umplutura afara, deci fara bicarbonat de amoniu, praf de copt sau drojdie 😛

  17. 17
    Mirela Says:

    Raluca, are logica ceea ce spui tu insa la aceste cornulete chiar nu a deranjat cu nimic agentul de afanare.

Leave a Reply