articole | comentarii
09May

Chifle din faina integrala

2 comentarii pana acum

 

Tot incercand sa mananc mai sanatos am inceput sa inlocuiesc cat mai mult din faina alba din paine. Intr-o zi am facut jumi-juma faina alba si faina integrala, cateva zile mai incolo procentul de faina integrala era deja la 70% pana cand am ajuns sa fac paine doar din faina integrala. Acum problema e ca painea integrala iese sfaramicioasa daca nu mai are deloc glutenul din faina alba ca sa o tina legata.

Ca sa nu mai fac o paine mare si sfaramicioasa m-am gandit ca ar fi mai bine sa fac chifle si poate astfel painea va fi mai legata. Rezultatul a fost foarte reusit si toti din familie au fost multumiti de felul cum aratau chiflele si mai ales ca la masa primeau in loc de obisnuitele felii de paine niste guguloaie interesante.

La fel ca la painea din faina alba am folosit: 1kg faina integrala, 1 lingurita sare mare, 4-5 linguri ulei de masline, 1 lingurita zahar, 40g drojdie, aproximativ 600 ml apa calduta.

Am pus faina intr-un castron mai mare si am adaugat sarea. Pentru ca drojdia nu trebuie sa intre in contact direct cu sarea, in mijlocul castronului am facut o adancitura in care am pus drojdia, zaharul si uleiul. Am inceput sa torn apa calduta treptat in adancitura din mijloc si am amestecat ca sa se dizolve drojdia. Framantatul mi-a luat cam 10 minute, dupa care am lasat aluatul la crescut o ora.

Dupa ce aluatul de paine a crescut am modelat chiflele si le-am pus sa mai creasca putin si in tava pregatita cu hartie de copt.

Dupa ce chiflele au crescut le-am uns cu ulei de masline si am presarat pe ele mac si busuioc uscat (optional).

Frumoasele de ele. Se coc in cuptorul preincalzit la un foc mediu pana se rumenesc frumos.

 Asa arata chiflele mele proaspat scoase din cuptor. Au fost foarte apreciate de familia mea.

Categorii: Paine de casa


Miercuri, Mai 9th, 2012 la 11:25 am si este adaugat la Paine de casa. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

2 Responses to “Chifle din faina integrala”

  1. 1
    tagore6699 Says:

    Ați încercat să puneți tărâțe sau semințe de in, de susan sau de floarea soarelui? Oare cu astea ar ieși la fel de bune și de închegate?

  2. 2
    Mirela Says:

    Da, am facut tot felul de combinatii si toate au fost delicioase. Semintele de in le-am macinat inainte sa le pun in aluat, caci se pare ca daca le lasi intregi nu mai beneficiezi de proprietatile lor.

Leave a Reply