articole | comentarii
14Apr

Ce este Triplul Test?

0 Comentarii

Triplul test este o analiza de sange care se face intre saptamanile 14 si 18 de sarcina. Cel mai bine ar fi ca acesta sa se faca la 16 saptamani. Fiind doar o analiza de sange nu prezinta nici un risc pentru bebelusul din burtica. In ce consta acest test mai exact. Din sangele gravidei se dozeaza trei hormoni: alfa-feto proteina (AFP), hormonul corionic gonadotrofic (HCG) si estriolul (estrogen produs de placenta).

Tocmai din aceasta cauza se numeste triplu test. Rezultatele acestor trei analize impreuna cu varsta mamei si varsta fatului sunt introduse in calculator si acesta evalueaza riscurile sarcinii respective. Este vorba de riscul statistic de a avea un copil cu sindrom Down sau cu alte anomalii cromozomiale. Trebuie spus foarte clar ca triplul test nu este un diagnostic sau un rezultat 100% sigur. Diagnosticul clar este dat numai de amniocenteza, pe cand triplul test ofera informatii despre un risc statistic.

Triplul test ne spune statistic ce riscuri exista ca bebelusul tau sa aiba sindrom Down. Rezultatul testului se exprima ca un raport. De exemplu 1/250, adica o sansa din 250. Acest test depinde foarte mult de varsta sarcinii si daca un prim test poate avea valori anormale, al doilea poate sa fie absolut normal daca se introduce corect varsta fatului.

Concluzia ar fi ca un rezultat anormal la triplul test nu inseamna neaparat un copil bolnav. Doar amniocenteza permite evidentierea cromozomilor fetali si astfel poate oferi un diagnostic sigur. Insa e greu sa ii explici unei viitoare mame acest lucru. Chiar stiu cateva mamici care nu au avut liniste doua saptamani pana le-a venit rezultatul amniocentezei. Si toate astea din cauza acestui triplu test atat de nesigur, care poate genera mult stres si tensiune intr-un cuplu.Luni, Aprilie 14th, 2008 la 3:57 pm si este adaugat la Despre nastere si copil. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

Leave a Reply