articole | comentarii
20May

Ce citim

3 comentarii pana acum

Cum sa vorbim copiilor daca vrem sa ne asculte si cum sa-i ascultam pentru ca ei sa ne vorbeasca

Deocamdata ma laud doar cu cititul, ca de aplicat mai greu. Titlul interminabil descrie perfect ceea ce gasim pe larg in interiorul cartii, asa ca nu intru in prea multe detalii.

“Atunci cand copiii vor ceva ce nu pot avea, adultii le ofera de regula explicatii logice cu privire la motivele pentru care nu pot obtine ceea ce doresc. Adesea, cu cat le dam mai multe explicatii, cu atat protesteaza mai mult”

Exemplu de cum aplicam noi ceea ce ne invata cartea.

Maria: Mami, vreau prajitura!

Eu: Maria, as fi vrut sa am prajitura pentru tine, dar nu am. Intelegi?

Maria: Da, inteleg. Mami, vreau prajitura!

Eu: Maria, imi doresc din tot sufletul sa-ti dau, dar nu am de unde.

La momentul asta trebuia sa-si faca efectul fraza: “Uneori, simplul fapt de a vedea ca dorintele tale arzatoare sunt intelese face ca realitatea sa devina mai usor de suportat”.

In schimb noi am tinut-o langa vreo jumatate de ora si nu am rezolvat situatia decat cand am sunat la bunica, care i-a promis ca ii face prajitura respectiva.

Exemplul care la noi functioneaza: “Lista de dorinte”.

Atunci cand copilul se da cu fundul de pamant ca vrea nu stiu ce jucarie si totul se intampla intr-un magazin plin de lume poti sa faci o mica smecherie.

Maria: Mami, vreau sa-mi cumperi si mie o omida!

Eu: (scot din geanta un carnetel si un pix). Da, Maria, uite trec aici pe lista.

Maria este super incantata. Ma gandesc ca tine pacaleala asta o data, de doua ori, dar a treia oara iese cu scandal. Ramane de vazut cat de lunga va fi Lista de dorinte.

Ca si concluzie partiala, pentru ca nu am terminat de citit si nici nu am aplicat prea multe idei din aceasta carte, pot sa spun ca imi place. Daca as reusi sa nu ma mai enervez si sa nu mai ridic vocea la Maria dupa ce o termin de citit si bagat la cap, ar fi chiar si mai bine.

Categorii: Ne plac


Miercuri, Mai 20th, 2009 la 7:00 pm si este adaugat la Ne plac. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

3 Responses to “Ce citim”

 1. 1
  Madalina&Alex Says:

  Cred ca ne-ar prinde bine si noua cartea aia…:) nu acum peste vreun an!

 2. 2
  Mirela Says:

  La noi cred ca e tocmai buna perioada pentru aplicare.

 3. 3
  Eram un parinte excelent pana sa am copii | In Familie - Un blog cu si despre familie Says:

  […] despre aceasta carte va povesteam mai demult cat de utila s-a dovedit la un moment dat. Ei, datorita acestei carti am […]

Leave a Reply