articole | comentarii
08Jun

Cate ceva despre oxiuri

0 Comentarii

Cate ceva despre oxiuri

Cand copchilu’ nostru incepe sa manance de pe jos sau sa linga parchetul, ne putem astepta sa apara si viermisorii intestinali. Am mai auzit de doctori care te fac sa te simti prost cand te duci sa-ti trateze copilul, ca si cum i-am spune noi odraslei sa curete parchetul cu limba din dotare. Probabil nu au copii sau au uitat cum sta treaba cu copiii mici.

Oxiuroza este una dintre cele mai frecvente infectii parazitare la om, iar copiii au cel mai mare risc de a se infecta. Oxiurii sunt niste viermisori de 5-10 mm lungime, albi, care traiesc in intestinul gros unde se si reproduc. Femela gravida migreaza din colon spre anusul copilului, unde elimina toate ouale (aprox.10 000) si apoi moare. Cateva oua vor pluti prin aer, insa marea majoritate raman pe pielea din jurul anusului unde vor ajunge la maturitate in cateva ore. Viermisorii adulti si ouale depuse pe piele produc copilului o mancarime intensa si un mare disconfort.

Oxiuroza apare cel mai des in colectivitati tocmai pentru ca este foarte contagioasa. Ouale de oxiuri raman pe piele cateva ore, iar pe haine si jucarii chiar si doua saptamani. Copiii iau usor infectia unii de la altii cand se joaca, cand baga jucariile sau mainile in gura sau daca nu se spala pe maini inainte de masa.

Cum ne dam seama daca copilul nostru are oxiuri? Unii copii pot sa nu prezinte nici un simptom, insa in general apare o mancarime in jurul anusului, in special in timpul noptii. Asta ar fi primul semn. Dupa aceea trebuie sa fim atenti la scaunul copilului si sa facem un examen coproparazitologic la un laboarator. Daca copilul are oxiuri sunt sanse foarte mari ca toti membrii familiei sa aiba. Asa ca este bine ca toata familia sa faca tratament in acelasi timp, chiar daca nu au semne de infectie.Duminica, Iunie 8th, 2008 la 9:25 am si este adaugat la Despre nastere si copil. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

Leave a Reply