articole | comentarii
21Sep

Bulz ciobanesc

1 comentariu pana acum

Ca niste oameni care traiesc la oras ce suntem, in concediu de-abia asteptam sa stam cat mai mult in natura si sa vizitam locuri deosebite. Asa ca, dupa vizita extrem de placuta de anul trecut, ne-am reintors la stana ciobanului Mugur. Anul acesta Mugur m-a invatat sa fac bulz ciobanesc si bineinteles ca am plecat de acolo si cu noi rezerve de branza de burduf.

Pentru bulzul ciobanesc nu avem nevoie decat de branza de burduf, malai, apa si sare. Este un bulz diferit fata de cel pe care il putem gasi in meniurile restaurantelor de la munte, care poate contine oua, kaizer, smantana si mai stiu eu ce. Nu spun ca acele retete nu sunt bune, insa nu au farmecul unui bulz ciobanesc scos din jar si mancat cu pofta la o stana din varf de munte.

Mai intai Mugur a pus la fiert apa cu putina sare pentru mamaliga, iar noi am asteptat rabdatori.

Cand apa a inceput sa fiarba, Mugur a adaugat o cantitate generoasa de malai, astfel incat sa iasa o mamaliga mai vartoasa.

Din cand in cand trebuie amestecat temeinic in ceaun pentru ca mamaliga sa nu faca cocoloase.

Se rastoarna mamaliga pe un fund de lemn si se incepe modelarea bulzului. Se ia frumos cate un bot de mamaliga si se umple cu alt bot de branza de burduf.

Dupa aceea se modeleaza mamaliga astfel incat sa obtinem o mingiuta, care are in centru branza de burduf, asa cum ne arata Mugur. Partea asta este destul de dificila pentru ca mamaliga frige si te cam arde la maini.

Dupa ce bulzul a fost modelat nu mai trebuie decat sa il punem pe jar incins pana capata o crusta crocanta si branza din interior s-a topit.

Deja nu mai aveam rabdare, ca doar sunt o gurmanda veritabila, insa decorul din jurul meu compensa din plin asteptarea.

Mugur nu avea nici o problema in a scoate bulzul direct din jar cu mana goala, ca de altfel nici la modelarea bulzului din mamaliga fierbinte. Aici se cunoaste cat de multa munca este la o stana si cat de tabacite sunt mainile ciobanilor. 

Si in sfarsit rezultatul final. Mamaliga putin crocanta la suprafata si moale in interior, iar in mijloc branza de burduf topita. Delicios …

Categorii: De-ale gurii


Vineri, Septembrie 21st, 2012 la 11:54 am si este adaugat la De-ale gurii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

One Response to “Bulz ciobanesc”

  1. 1
    Restaurant Sergiana Brasov | In Familie - Un blog cu si despre familie Says:

    […] meniu ca sa ti se si faca foame. Exemplele sunt atat de multe si daca tot am scris aici despre o reteta de bulz ciobanesc, chiar vreau sa va spun cum este denumit acesta la Sergiana: Bulz tepenit cu pene din porc […]

Leave a Reply