articole | comentarii
24Iun

Bors de peste

8 comentarii pana acum

O iesire la iarba verde care cuprinde in meniu si un bors de peste este o adevarata desfatare pentru simturile mele.  Am profitat ca aveam la mine aparatul de fotografiat si am surprins etapele pregatirii lui. Ce imi place  la grupul nostru de prieteni este ca atunci cand preparam ceva fiecare in parte da o mana de ajutor. Unul toaca ceapa, unul curata cartofii, iar altul amesteca de zor in ceaun. Parca are un gust mult mai bun la final un bors de peste facut la mai multe maini.

In primul si in primul rand avem nevoie de un ceaun de popa, adica un ceaun cat mai mare pentru a cuprinde in el o cantitate impresionanta de peste. Doar asa borsul va iesi extrem de gustos.

In Delta Dunarii se foloseste apa din Dunare si se spune ca acela este cel mai gustos bors. Desi am mancat si eu bors de peste facut cu apa din Dunare cand eram copil, acum nu stiu daca as mai avea curaj avand in vedere poluarea care este acum acolo.

Punem apa la fiert (calculam sa fie apa doar cat sa depaseasca putin pestele) si cand aceasta da in clocot incepem sa adaugam legumele taiate mai mare: cartofi taiati in patru, ceapa taiata solzisori, morcovi taiati rondele groase si cativa ardei grasi taiati in patru. La borsul de peste se folosesc in general putine legume pentru a se pastra cat mai bine gustul pestelui. Tocmai de aceea este bine ca acestea sa fie taiate cat mai mare, astfel incat sa nu semene cu o ciorba de zarzavat.

Bors de peste

Acum sa vorbim putin despre peste. Trebuie sa indeplineasca trei conditii esentiale: sa fie mult, diversificat si foarte – foarte proaspat. Daca s-ar putea arunca viu in ceaun nu cred c-ar fi vreo problema. Avem nevoie de peste gras (somn, crap, caras, scrumbie) cat si de peste slab (stiuca, salau, biban, platica). Daca pestele este mare folosim la ciorba doar capetele si cozile de la acesta impreuna cu pestele mic.

Bors de peste

Atunci cand legumele sunt patrunse incepem sa adaugam in ciorba pestele bucata cu bucata. Odata cu pestele punem si 4-5 rosii decojite si taiate cubulete.

Bors de peste

Cand pestele incepe sa fiarba adaugam sarea dupa gust si 2-3 linguri de otet.

Bors de peste

Luam ceaunul de pe foc si gustam borsul de peste ca sa vedem daca e bine potrivit de sare si adaugam verdeata tocata marunt (noi am pus o legatura mare de leustean).

Bors de peste

Bors de peste

Ciorba de peste se acreste cu otet, insa noi preferam ca otetul sa-l adaugam in farfurie atunci cand mancam. Tocmai de aceea in ceaun n-am pus decat 2-3 linguri de otet.

Bors de peste

Se mananca mai intai pestele scos pe un platou si acompaniat de mujdei de usturoi din belsug. De abia dupa aceea se mananca si ciorba dreasa cu mujdei de usturoi si otet. Un adevarat festin al simturilor pentru fanii pestelui.

Bors de peste

Pofta buna!

Categorii: De-ale gurii


Vineri, Iunie 24th, 2011 la 3:01 pm si este adaugat la De-ale gurii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

8 Responses to “Bors de peste”

  1. 1
    madi Says:

    mmmmm, ce bine arata….
    Si noi am facut unul in w-end, tot cu prietenii, dar din pacate in casa pentru ca vremea n-a tinut cu noi si nici nu stiam unde putem face focul si pune pirostriile. Voi unde l-ati facut?
    Pentru w-endul asta mai avem programt unul, in padure la Babadag.De-abia astept pentru ca e mancarea mea favorita.

  2. 2
    Mirela Says:

    Noi am fost acum vreo doua saptamani la Mihai Viteazu si am prins o zi frumoasa cand l-am facut. In week-end-ul asta am cam inghetat de frig la gratar.

  3. 3
    daniela Says:

    Mirela, am “mancat” cateva portii zdravene din borsul tau de peste si astept urmatoarea postare, ca altfel, il voi termina si nu va mai da bine in poze :)

  4. 4
    Mirela Says:

    Daniela, ma bucur ca ti-a placut borsul, insa referitor la urmatoarea postare nu promit nimic. Vara nu prea mai stau pe-acasa.

  5. 5
    Zicolorata Says:

    Grozav articolul, Mirela!

  6. 6
    Mirela Says:

    Kris, ma bucur ca-ti place.

  7. 7
    vali3469 Says:

    Sigur e ceva , nu stiu daca super bun , nici macar foarte bun ……. cel mai probabil bun . In primul rand nu stim inca despre ce mancare ne povestesti aici : Bors de peste ( conform titlului ) sau Ciorba de peste ( conform descrierii ) …. eu tind sa cred ca e vorba de o ciorba de peste , borsul este cu totul si cu totul altceva , si nu numai prin faptul ca se foloseste bors ci mai ales prin faptul ca este alb , LIMPEDE , si contine mai multe verdeturi ….. In rest nu are ce sa nu fie bun , si totusi nu prea e o reteta de facut la o iesire la iarba verde , mai degraba la un picnic de week-end ….Ce imi place cel mai mult este pasiunea care se simte din descrierea ta , se simte ca iti place sa gatesti …..

  8. 8
    Mirela Says:

    Vali, probabil ca nu e bors, ci e ciorba. Eu mereu le-am incurcat si ma bucur ca mi-ai dat niste explicatii pertinente. Intr-adevar, imi place sa gatesc.

Leave a Reply