articole | comentarii
21Sep

Baclava

1 comentariu pana acum

Baclava

Eu una sunt fan baclavale de cand ma stiu. Cred ca la fel cum prietena mea turcoaica tanjea dupa cozonac tot asa salivam eu dupa baclavale. Este prima data cand fac baclavale si chiar sunt incantata de rezultat. As zice ca extrem de importante la aceasta reteta sunt foile si tocmai din acest motiv am cautat foi speciale pentru baclava, pe care le-am gasit la un magazin turcesc.

Avem nevoie de: 500 de grame de nuca macinata sau fistic, 2-3 batoane de scortisoara, 1 lingurita scortisoara praf, 5-6 cuisoare intregi (daca va place aroma de cuisoare), 1 praf de nucsoara macinata, 500 g zahar, 1 l apa, zeama de la o lamaie, un pachet de 500 g cu foi subtiri de placinta sau foi speciale pentru baclava, 200 g unt pentru uns foile.

Daca inlocuim untul cu margarina aceasta reteta devine o foarte buna prajitura de post.

Nuca o macinam mai mare si o amestecam bine cu scortisoara praf si nucsoara, iar untul il topim pentru a putea unge cu el foile de baclava.

Baclava

Tava o ungem cu unt topit si incepem sa punem foile de baclava. Primul strat e alcatuit din 3-4 foi pentru ca stratul de la baza trebuie sa fie mai gros. Punem cate o foaie, ungem cu unt si adaugam urmatoarea foaie. Toate foile trebuiesc unse cu unt.

Baclava

Baclava

Punem primul strat din amestecul de nuca avand grija sa nu punem mult, ci cat sa se acopere foaia cat de cat.

Baclava

Repetam operatiunea pana terminam foile si compozitia de nuca, numai ca urmatoarele straturi vor avea cate 2 foi de baclava.

Este bine sa ne punem deoparte de la inceput 2 foi pentru pus deasupra prajiturii, astfel incat sa nu avem surpriza la final ca ne-a mai ramas o singura foaie si nu avem cu ce acoperi baclavaua.

Baclava

Aceasta prajitura se taie cand este cruda in patratele sau romburi, dupa preferinta fiecaruia, si de-abia dupa aceea se pune la copt la un foc potrivit (mai mult spre mic) pana ce se rumeneste frumos. Se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Baclava

Pentru sirop punem la fiert zaharul impreuna cu batoanele de scortisoara si cuisoarele intregi. Siropul se fierbe pana ce observam ca nu mai este apos, ci a devenit un sirop legat. Daca vi se pare ca nu este destul de dulce puteti sa mai adaugati zahar. Noua nu ne plac prajiturile foarte dulci cum sunt cele din comert, mai ales baclavalele care efectiv iti fac gura punga cu dulceata lor.

Oprim focul si cand siropul este caldut adaugam zeama de lamaie. Eu am pus in sirop dupa ce l-am luat de pe foc si cateva rondele de lamaie si am avut surpriza ca acestea sa capete un aspect lucios si un gust foarte bun. Cu ele am decorat tava de baclava.

Baclava

Indepartam din sirop batoanele de scortisoara si cuisoarele si il turnam fierbinte peste baclavaua rece. Putem sa procedam si invers, adica sa turnam siropul rece peste baclavaua fierbinte, dar niciodata nu punem sirop fierbinte peste baclava fierbinte ca sa nu se incruzeasca.

Baclava

Tava cu baclava trebuie sa o lasam intr-un loc racoros pana a doua zi pentru a se insiropa bine toate straturile si astfel sa o putem savura la maxim.

Baclava

Aici se vad bine straturile succesive de nuca si foi. La noi toata familia a cerut bis.

Baclava

Categorii: Dulcegarii


Miercuri, Septembrie 21st, 2011 la 9:10 pm si este adaugat la Dulcegarii. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

One Response to “Baclava”

  1. 1
    Sarailii | In Familie - Un blog cu si despre familie Says:

    […] cum impletea la sarailii mi-am facut curaj si am incercat si eu, mai ales dupa ce reteta de baclavale o fac deja de ceva timp. Sarailiile pot fi si de post daca inlocuim untul din reteta cu […]

Leave a Reply