articole | comentarii
06May

Amniocenteza

0 Comentarii

Amniocenteza consta in prelevarea de lichid amniotic intre a 16-a si a 18-a saptamana de amenoree, adica timpul scurs de la ultima menstruatie. Nu poate fi efectuata mai devreme pentru ca lichidul amniotic nu contine destule celule fetale si oricum nu exista suficient lichid. Daca se face mai tarziu exista un risc crescut de pierdere a sarcinii.

Aceste celule fetale din lichidul amniotic vor fi analizate pentru a li se determina structura cromozomiala. Astfel, putem sti cu certitudine sexul bebelusului, ceea ce ne ajuta in diagnosticarea unor boli ereditare legate de sex si putem depista anomalii cromozomice. Cea mai cunoscuta anomalie cromozomica este trisomia 21 sau sindromul Down. Exista si statistici astfel ca probabilitatea de aparitie a sindromului Down este de 1 caz la 2000-la 28 de ani, 1 caz la 500-la 38 de ani si 1 caz la 100-la 40 de ani. Dincolo de 40 de ani procentajul creste si mai rapid.

Amniocenteza este obligatorie in cazul femeilor care au nascut anterior un copil cu sindrom Down. Este indicata tuturor gravidelor cu varsta de peste 38 de ani sau in cuplurile unde unul din viitorii parinti prezinta o tara familiala grava. Cu ajutorul ei se pot diagnostica si anumite boli ereditare legate de sex, cum sunt hemofilia sau miopatia.

Inainte de a face o amniocenteza, care prezinta un mic risc, se pot efectua doua analize mult mai simple. In primul rand, ecografia din primul trimestru, care ne permite sa masuram latimea cefei bebelusului. Mai exact, este un loc situat intre pielea gatului fatului si vertebrele cervicale. Si mai este si Triplul test. Aceste doua analize permit evaluarea riscului aparitiei sindromului Down, si in consecinta necesitatea efectuarii unei amniocenteze sau nu.Marti, Mai 6th, 2008 la 4:28 pm si este adaugat la Despre nastere si copil. Poti urmari raspunsuri la acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti lasa un comentariu, sau trackback de la propriul site.

Leave a Reply